В Україні визначатимуть дозволену висоту будинків за кількістю населення

3976 0
Максимально допустима висотність житлової забудови у містах з населенням понад 100 тисяч встановлюється документацією з просторового планування. На максимальну висотність впливатиме рельєф та можливості їх інфраструктури.
Фото ілюстративне: Asn.in.ua

Фото ілюстративне: Asn.in.ua

У міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ пропонують визначатиму максимальну дозволену висоту будівель з урахуванням типу населеного пункту та кількості його населення. Нові державні будівельні норми «Планування і забудова територій» вже затверджено і невдовзі їх опублікують, пише на своїй сторінці у Facebook заступник міністра Лев Парцхаладзе.

За його словами, все частіше українські міста та села починають втрачати свій існуючий вигляд. Сільська місцевість забудовується та перетворюється на міста, хоча не має достатньої інженерної підготовки для цього. У свою чергу, міста починають все більше нагадувати азіатські «кам’яні джунглі».

«Щоб цього не було в майбутньому, у розробленому новому ДБН щодо планування та забудови територій ми впроваджуємо ранжування висоти житлової забудови населених пунктів залежно від їх класифікації та чисельності населення. Цих обмежень висоти за чисельністю населення у містах та селах не було раніше. У старому ДБН багато інших важливих норм не є обов'язковими, тому ми взялися за його оновлення», – пояснює Лев Парцхаладзе.

Читайте також: Ближче до неба. Чи готовий Львів стати містом хмарочосів

У селах з населенням до 1000 осіб дозволять лише садибну забудову. У селах, де проживає більше 1000 жителів, можна проектувати також багатоквартирні будинки з максимальною висотою – чотири поверхи (до 12 м). У селищах міського типу – ще й 5-поверхові будинки (до 15 м).

Для міст з населенням до 50-ти тисяч – максимальна висота становитиме 9-поверхів (до 27 м). Максимально допустима висотність житлової забудови у містах з населенням понад 100 тисяч встановлюється документацією з просторового планування. На максимальну висотність впливатиме рельєф та можливості їх інфраструктури.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!