В Україні запрацювали електронні лікарняні. Як їх отримати

1316 0
Із 1 вересня цього ж року всі медзаклади мають формувати їх в електронному вигляді.
Фото: tribuna.pl.ua

Фото: tribuna.pl.ua

До кінця літа в Україні медичні заклади поступово переходитимуть на формування електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. А з 1 вересня цього ж року всі медзаклади мають формувати їх в електронному вигляді. Про це сьогодні під час брифінгу сьогодні, 10 червня, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Щороку 5,5 млн українців отримують листки непрацездатності, які обходяться державі у понад 18 мільярдів гривень. А частина з них видавалася людям, які були насправді здоровими. Цифровізація лікарняних збереже Україні мільярди гривень», – каже він.

Читайте також: Стало відомо, які медзаклади на Львівщині продовжать лікувати хворих із Covid-19

У Міністерстві додають, що завдяки електронним лікарняним вдасться знищити корупційні зловживання в цій галузі, а також заощадити папір, час і кошти українців.

Як отримати лікарняний онлайн?

  • Пацієнт приходить до лікаря на огляд;
  • Лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та завіряє його КЕПом;
  • Пацієнт отримаєте повідомлення від E-health. Звідти за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду;
  • Формується електронний листок непрацездатності – це саме той документ, за яким вам нараховують виплати;
  • Про це також надійде повідомлення на телефон, вже від ПФУ.

 

Читайте також: Кабмін погодив запровадження електронних трудових книжок

Нагадаємо, запровадити електронні лікарняні в Україні мали ще у 2019 році, але запровадили лише електронні рецепти за програмою «Доступні ліки». У Львові також медзаклади також перейшли на електронні картки пацієнтів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!