З 1 січня українці декларуватимуть доходи за новим стандартом. 10 нововведень

3383 0
З 1 січня 2016 року запроваджується нова форма декларації про майновий стан і доходи. Про це інформує прес-відомство Державної фіскальної служби. Для зручності фізичних осіб у новій декларації об’єднано звітність по податку на доходи фізичних осіб та військовий збір.
фото: distalo.ictv.ua

фото: distalo.ictv.ua

1. За результатами 2015 року фізичні особи, які отримували доходи не від податкових агентів (зокрема від інших фізичних осіб) та іноземні доходи, визначають податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб та військовому збору в одній податковій звітності. При цьому подання будь-якої додаткової звітності не передбачається.

2. Для спрощення та зменшення часу для її заповнення обсяг зменшено з 2 аркушів до 1, а кількість додатків – з 7 до 4.

3. Тепер додатки заповнюються лише при отриманні доходів, які передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу при:

- отриманні доходів від двох та більше податкових агентів, у випадках передбачених Податковим кодексом;
- операціях з інвестиційними активами;
- отриманні іноземних доходів;
- визначенні оподатковуваного доходу від здійснення підприємницької та незалежної професійної діяльності.

4. Значна кількість інформації, яка раніше заповнювалась в додатках, наразі відображається в самій декларації. (Так, інформація про уповноважену особу, яка раніше відображалась в окремому додатку, тепер відображається в декларації).

5. Фізичні особи, які мають намір скористатися правом на податкову знижку, раніше заповнювали декларацію і додаток, в якому визначали реквізити всіх первинних документів за понесеними витратами. Тепер такі фізичні особи заповнюють лише декларацію, в якій відображають загальну суму понесених витрат та суму податку до повернення.

6. Відомості щодо відчуження нерухомого (рухомого) майна відображаються в додатку без заповнення додатку та переліку відчуженого майна.

7. Інформація про отримані доходи та перелік майна, яке надається в оренду (суборенду) також без заповнення додатку відображається в декларації.

8. Окрім того, якщо за результатами перерахунку податку з доходів, отриманих від двох та більше податкових агентів, у випадках, передбачених законодавством, виникає від’ємне значення, такий платник податку за результатами 2015 року має право задекларувати суму податку на доходи фізичних осіб до повернення з бюджету.

9. Ще одним з нововведень є те, що платник податків самостійно визначає свій статус: громадянин; особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність або підприємець, який перебуває на загальній системі.

10. Державна фіскальна служба нагадує, що за результатами 2015 року фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі, подають декларацію про майновий стан і доходи до 10 лютого 2016 року, в якій разом з доходами від підприємницької діяльності декларують іноземні та інші доходи.

Громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, подають декларацію про майновий стан і доходи за результатами 2015 року до 01 травня 2016 року. Оскільки, 1 травня 2016 року припадає на вихідний день, відповідно до норм податкового законодавства, останній день подання декларації про майновий стан і доходи переноситься на перший робочий день, тобто, 3 травня 2016 року.

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!