В Україні затвердили новий порядок зарахування учнів до першого класу. Роз’яснення

8079 0
Присутність дитини під час подання заяви чи жеребкування не є обов’язковою.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

В Україні набув чинності новий порядок зарахування учнів до шкіл, а також відрахування та переведення. Відповідний документ, погоджений Мін'юстом, опублікували на офіційній сторінці МОН у Facebook.

Відповідно до нового порядку, у школах відмінили конкурси при вступі до першого класу, натомість кожна дитина отримала гарантоване право на першочергове зарахування до школи за місцем проживання із правом учитися й у іншій школі. Кількість шкіл, у які можна подавати документи на зарахування, необмежена.

Читайте також: Усе, що треба знати про прийом дітей у перший клас або як Львів може змінити правила

Дати початку прийому визначатимуть на місцевому рівні, втім цього року цей період має тривати не менше трьох тижнів і має закінчитися 31 травня. З 1 до 15 червня заяви не прийматимуться, проте батьки мають право подати заяву після цієї дати. Якщо станом на 31 травня кількість учнів дорівнюватиме кількості місць до першого класу, директор може видати наказ про зарахування. Список зарахованих першокласників оприлюднюють виключно у школі. 

Якщо охочих навчатися у школі більше, ніж місць, то школа має керуватися черговістю зарахування:

  • до 1 червня включно школа зараховує всіх дітей, які підтвердили місце проживання на її території обслуговування;
  • до 15 червня включно на вільні місця шляхом жеребкування зараховуються діти, які не проживають на території обслуговування школи, та учні, які не проживають на території обслуговування, але хочуть навчатися за нетиповою освітньою програмою. У таких випадках діти зараховуються тільки на вільні місця і за умови створення окремого класу.

Читайте також: Чому лікаря обрати можна, а школу — ні 

Також першочергове право на зарахування мають представники корінного народу чи національної меншини, якщо навчання в цьому класі відбувається їхніми рідними мовами поряд з державною. Якщо в класі лишаться вільні місця, то до 15 червня учнів туди мають зараховувати так само – за жеребкуванням. Після 15 червня – у порядку надходження заяв.

Після 15 червня і до початку навчального року на вільні місця братимуть дітей, які мають право на першочергове зарахування (тобто з території обслуговування), а впродовж навчального року – у порядку надходження заяв про зарахування.

Жеребкування, яке має бути публічним і прозорим (за участі батьків, медій, громади), відбуватиметься з 5 до 10 червня. У прозорий пристрій завантажують однакові запаковані жеребки (наприклад, аркуші паперу, картки чи кулі). Кожен учасник має дістати жеребок для однієї дитини і продемонструвати його всім присутнім. Список дітей формується в алфавітному порядку. Результат мають одразу фіксувати у протоколіПрисутність дитини під час подання заяви чи жеребкування не є обов’язковою.

Інформацію про закріплену за закладом територію та кількість вакантних місць у перший клас оприлюднюють у школі, на сайті закладу або на сайті управління освіти. 

Читайте також: У Львові змінили правила зарахування дітей до садочків. Деталі

3 червня школа має оприлюднити:

  • список зарахованих учнів із зазначенням лише їхніх прізвищ;
  • оголошення про дату, час, місце і спосіб проведення жеребкування (у разі його проведення);
  • інформацію про кількість вільних місць і прізвища дітей, які претендують на вільні місця;
  • наказ директора про утворення конкурсної комісії з трьох осіб для проведення жеребкування.

Які документи необхідні для зарахування дитини:

  • Одному з батьків потрібно прийти в школу з документом, що посвідчує його чи її особу, і написати заяву, до якої потрібно додати копію свідоцтва про народження дитини (у школі можуть попросити пред’явити оригінал), а також оригінал або копію медичної довідки за формою первинної облікової документації №086-1/о.
  • У разі наявності та за бажанням одного з батьків до заяви можна додати оригінал або копію висновку про комплексну (чи повторну) психолого-педагогічну оцінку розвитку дитину чи витягу з протоколу засідання психолого-медико-педагогічної консультації. Це потрібно лише для дітей з особливими освітніми потребами, аби школа відкрила інклюзивний клас;
  • У разі подання копій медичної довідки і висновку, потрібно принести оригінали до того, як директор школи видасть наказ про зарахування учнів;
  • Якщо батьки хочуть, то можуть пред’явити документ, що підтверджує місце проживання дитини або одного з них на території обслуговування школи;
  • Якщо дитина або хтось з її батьків має довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, довідку про звернення за захистом в Україні, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту або якій надано тимчасовий захист, і не має свідоцтва про народження, – вона зараховується до школи без нього;
  • Якщо дитина вступатиме в школу не за місцем проживання, але в ту, що розташована в тому ж населеному пункті, батькам потрібно взяти довідку про незарахування дитини в школу за місцем проживання і принести її в іншу до видання наказу про зарахування (тобто до 15 червня). Школа зобов’язана видати її протягом одного робочого дня.

Читайте також: Знайдіть свою школу. Інтерактивна мапа за адресами у Львові

Для кожної школи кількість учнів, яких вона може навчати, – індивідуальний показник. Якщо школа має вільну класну кімнату, то в ній можуть відкрити додатковий перший клас, аби зарахувати всіх. Якщо після вжиття всіх заходів цих дітей все одно більше, ніж може прийняти школа, управління освіти має запропонувати на вибір батькам перелік шкіл, максимально доступних до їхнього житла. 

Пріоритетне право для зарахування мають діти з території обслуговування школи. Проте до 1 червня зараховують не лише цих дітей, а й братів і сестер учнів школи, дітей працівників і тих, хто відвідував дитячий садок при школі. Отже, зарахування всіх цих дітей відбуватиметься одночасно.

Якщо дитина не потрапить у жодну школу на вільні місця, то до 15 червня батькам варто подати заяву в школу за місцем проживання, навіть якщо вони віддають перевагу іншій школі. Якщо дитина пройде на вільне місце в школу не за місцем проживання, до 15 червня батькам потрібно буде взяти довідку про відрахування чи незарахування дитини в школу за місцем проживання. 

Якщо батькам неправомірно відмовили в зарахуванні дитини, батьки впродовж двох днів мають письмово оскаржити рішення школи в районному управління освіти. 

За матеріалами сайту Нової української школи

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!