В Україні затвердили низку нових будівельних норм

6489 0
Мінрегіонбуд презентував чотири стандарти, що базуються на європейських нормах.
ФОТО: PROJETO-A.COM

ФОТО: PROJETO-A.COM

В Україні затвердили нові державн ібудівельні норми, що стосуються забудови території, вулиць і доріг населених пунктів, дошкільних навчальних закладів та шкіл, інформує сайт Мінрегіонбуду.

Затверджено чотири ДБН:

ДБН В.2.2-4:2018 Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти (на заміну ДБН В.2.2-4-97 Будинки та споруди дитячих дошкільних закладів);

ДБН В.2.2-3:2018 Будинки і споруди. Заклади освіти (на заміну ДБН В.2.2-3-97);

ДБН В.2.3-5:2018 Вулиці та дороги населених пунктів (на заміну ДБН В.2.3-5-2001 Споруди транспорту. Вулиці та дороги населених пунктів);

ДБН Б.2.2-12:2018 Планування і забудова територій, який має замінити 6 різних НПА (на заміну ДБН 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», ДБН Б.2.4-1-94 «Планування і забудова сільських поселень», ДБН Б.2.4-3-95 «Генеральні плани сільськогосподарських підприємств»,  ДБН Б.2.4-4-97 «Планування та забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств», ДБН Б.1-2-95 «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження і затвердження комплексних схем транспорту для міст України», СНиП ІІ-89-80 «Генеральні плани промислових підприємств») .

Читайте також: В Україні планують встановити висотні обмеження на будівництво

«Серед основних нововведень — можливість розміщення у житлових будинках вбудованих дитсадків, введення нових термінів «Блакитна лінія» (обмеження висоти забудови на генеральному плані), «Зелена лінія» (обмеження забудови для збереження зелених територій), вимоги до створення інклюзивного навчального простору та безбар’єрного простору, можливість відкритого навчального простору — різноманітні варіанти організації навчання тощо», — розповів Зубко.

За його словами, минулого року міністерство затвердило 13 ДБНів, цього року заплановано перегляд 22 ДБН, а наступного року – ще 30.

За словами заступника міністра Лева Парцхаладзе, при розробці генеральних планів кожне місто зобов’язане буде затверджувати таке поняття, як «блакитна лінія», ввести обмеження процентності забудови залежно від її поверховості.

«Наприклад, при  висоті в чотири поверхи площа забудови може становити 45%, вище 11 – не більше 30%. Таким чином встановлюються умови для проектування пожежних заїздів до будинків, об’їзних доріг, дитячих майданчиків тощо», — розповів Парцхаладзе.

Детальніше зі змінами ДБН можна ознайомитися за цим посиланням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!