В Україні змінять порядок проходження військової служби. 5 фактів

4989 0
Учора, 4-го січня Президент підписав закон, що змінює правила прийняття, продовження чи завершення контракту військових, визначає порядок надання відпустки тощо.
фото: transkarpatia.net

фото: transkarpatia.net

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби» також дає можливість військовослужбовцям, які проходять військову службу за різними видами контрактів в особливий період, за бажанням продовжити військову службу за новим контрактом або звільнитися з військової служби, - інформує прес-служба Президента України.

«Це дає вам можливість завершити контракт з тими, хто вирішив повернутися додому, але разом з тим – ні на йоту не знизити боєздатність і боєготовність частин і підрозділів, в першу чергу тих, які знаходяться у зоні проведення АТО, бойових операцій із захисту нашої держави», - звернувся Глава держави до присутніх під час підписання Законів Міністра оборони Степана Полторака та Начальника Генерального штабу Віктора Муженка.

Таким чином, за оновленим порядком проходження військової служби:

1. Визначено перелік громадян призовного віку, які мають право на відстрочку від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності. Переглянути його можна ТУТ.

2. За працівниками, які були призвані під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності, більше ніж на один рік.

3. Військовослужбовцям строкової військової служби за весь період проходження військової служби надається відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад, але не раніш, як через 3 місяці проходження ними строкової військової служби.

4. Право на звільнення з військової служби набувають військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, дію якого було продовжено понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації та які вислужили не менше 18 місяців з дати його продовження. Також звільнитися мають право військові, що уклали контракт на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та вислужили не менше 24 місяців військової служби за контрактом.

5. Врегульовуються питання збереження соціальних пільг військовослужбовців унаслідок змін у Кодексі законів про працю України та Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Ознайомитися з цими змінами можна ТУТ.

Читайте також: Окремим категоріям військових підвищать зарплату

«Ми дійсно можемо стверджувати, що за 2,5 роки ми побудували нову українську армію», - підсумував Президент України. Він констатував, що укладання контрактів йде відповідно графіку. «Ми стрімко наближаємося до 70-ти тисяч і це свідчить про дуже високий рівень і патріотизму, і готовності зі зброєю в руках захищати Україну».

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!