Верховна Рада у першому читанні заборонила продаж поліетиленових пакетів

2203 0
Крім того, проєкт закону передбачає обов’язкове маркування пластикових пакетів.
ілюстративне фото: ns-plus.com.ua

ілюстративне фото: ns-plus.com.ua

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, покликаний зменшити кількість поліетиленових пакетів в обігу. Для цього пропонують, зокрема, заборонити продаж пакетів у магазинах. 

Читайте також: Чим можна замінити одноразові пакети: 4 альтернативи

«За» відповідний законопроєкт №2051 проголосували 365 депутатів. Ініціатор проєкту закону, позафракційний депутат Дмитро Шпенов нагадав, що 24 жовтня 2018 року Європейський парламент остаточно заборонив цивільний обіг окремих видів продукції з пластику. Причиною стала загроза екологічної катастрофи. В Україні, на його думку, теж бракує законодавчого врегулювання.

Проєктом закону передбачають заборону продажу у магазинах, павільйонах та інших точках роздрібної торгівлі надлегких та легких пластикових пакетів. Винятком стануть біорозкладні пластикові пакети та надлегкі пластикові пакети, призначені для пакування свіжого м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Крім цього, пакети мають обов’язков маркувати.

Наразі скорочення обігу поліетиленової продукції в Україні законодавчо не врегульоване. Окремі питання врегульовані законом України «Про відходи», а також Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Читайте також: Чи зможуть львів'яни відмовитись від поліетиленових пакетів

Нагадаємо, що у січні депутати минулого скликання зареєстрували подібний законопроєкт, але його навіть не включили до порядку денного. Торік у листопаді на виконкомі ЛМР ухвалили рішення про обмеження використання поліетиленових пакетів у торгових мережах Львова. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!