Верховна Рада ухвалила закон про корінні народи України

1031 0
Законопроєкт укріплює статус кримськотатарського народу.
Фото: Уніан

Фото: Уніан

Учора, 1 липня, Верховна Рада прийняла закон, який визнає корінними народами в Україні кримських татар, караїмів та кримчаків. Ухвалення на позачерговому засіданні підтримали 325 народних депутати, окрім депутатів ОПЗЖ. Проєкт закону можна побачити тут

До Верховної Ради законопроєкт вніс президент Володимир Зеленський 18 травня, у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 

Закон гарантує правовий захист від дій, які спрямовані на позбавлення ознак етнічної приналежності та цілісності самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей чи виселення з місць компактного проживання, також примусову асиміляцію чи інтеграцію в будь-якій формі, розпалювання расової, етнічної або релігійної ненависті.

Згідно з документом, корінним народом вважається етнічна меншість, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої культури і не має власного державного утвеорення за межами країни. 

Відтак, з огляду на це у перелік не потрапили румуни, білоруси, євреї й та інші народи, які мають власні держави. 

Читайте також: Що зміниться для львів’ян із 1 липня

У документі також йдеться про те, що держава сприяє представництву корінних народів на у органах влади й захищає їх від геноциду. Крім того, корінні народи мають право на самовизначення в Україні,  встановлюють свій політичний статус у межах Конституції та законів України, вільно здійснюють свій економічний, соціальний та культурний розвиток. 

За законом, корінні народи також мають право на дотримання, відродження та розвиток своїх духовних, релігійних та культурних традицій і звичаїв, збереження матеріальної та нематеріальної культурної спадщини.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!