Віллу Терлецьких планують віднести до держреєстру нерухомих пам’яток України

1916 0
Наразі очікують рішення Міністерства культури.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Віллу Терлецьких, що на вул. Сахарова, 52, планують віднести до державного реєстру нерухомих памяток України. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

«Це була спільна ініціатива міста та області. Наразі чекаємо, яке рішення приймуть в Києві, бо це питання вносити її до реєстру чи ні вирішують у Міністерстві культури», – каже вона.

Загалом Львівська ОДА планує внести до держреєстру нерухомих пам’яток України 15 об’єктів культурної спадщини, що перебувають на території Львова і області. Про це йдеться у розпорядженні очільника області Максима Козицького 403/0/5-20 від 18 червня 2020 року.

Читайте також: Відео дня. Як виглядає будинок на Сахарова, який хочуть знести. Аерозйомка

Нагадаємо, що наприкінці липня минулого року у Львові зареєстрували дві петиції про збереження та знесення будинку Терлецького на Сахарова, 52. Обидві набрали по 500 голосів.

Думки архітекторів та чиновників щодо цієї будівлі також розділилися. Більшість із них зазначають, що історичної чи архітектурної цінності будівля не має, але гармонійно вписується у структуру вулиці. Минулого тижня виконком міської ради дозволив ТОВ «Інсула Інвест» знести будинок і звести на його місці офісний центр. Це рішення викликало бурхливі обговорення громади. Будинок звели у 1907 році, певний час він належав українському аптекареві, колекціонеру та меценату Михайлу Терлецькому. Будівля не занесена до реєстру пам’яток, а у 90-х роках зазнала значної перебудови. 

Міський голова Андрій Садовий після реакції мешканців призупинив дію рішення виконкому та призначив його виїзне засідання, під час якого сказав, що рішення виконком не приймає – свою думку ще мають висловити експертні середовища, зокрема Львівська політехніка, Академія мистецтв та Спілка архітекторів.

А у жовтні торік презентували результати воркшопу, під час якого напрацьовували концепції реконструкції вілли на вулиці Сахарова, 52. Воркшоп організували спільно управління архітектури та урбаністики ЛМР, Спілка архітекторів Львівщини та забудовник.

Ольга Коваль



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!