Водіїв вантажівок штрафуватимуть за перевантажені машини

2594 1
Для контролю на дорогах України встановлять комплекси автоматичного зважування транспорту.
Фото: ar.volyn.ua

Фото: ar.volyn.ua

Сьогодні, 11 вересня, Верховна Рада ввела штрафи для водіїв і власників фур за порушення норм перевезення вантажу українськими дорогами. Про це ідеться в законі №1047 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», який в цілому підтримав 331 депутат. Про це ідеться на сайті парламенту.

Читайте також: У Львові для вантажівок заборонили в'їзд у місто

Штрафи сплачуватиме або водій фури, або керівник підприємства, за яким зареєстрована машина. Вони становитимуть від 8,5 до 34 тис. грн. Так, за перевищення вагової норми на 5-10% доведеться сплатити штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів (8,5 тис. грн), за перевищення на 10-20% – 1000 неоподатковуваних мінімумів (17 тис. грн), на понад 20% – 2000 неоподатковуваних мінімумів (34 тис. грн). Гроші від штрафів надходитимуть у державний дорожній фонд.

Закон набирає чинності із дня, наступного за днем його опублікування.

За словами одного із авторів закону нардепа Олександра Кубракова, основна мета документу – збереження доріг.

У пояснювальній записці до документу зазначається, що пілотний проєкт із встановлення пункту автоматичного зважування транспортних засобів на дорозі Київ – Чоп в напрямку Житомира у 2014 році показав, що майже 30% фур на цій дорозі були перевантажені.

Читайте також: Які дороги Львівщини відремонтують у 2019 році. перелік

Перша заступниця голови комітету з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко на своїй фейсбук-сторінці зазначає, що закон дасть автоматичну фіксацію порушень, зменшення масштабів перевантаження автотранспорту і, відтак, збільшення терміну експлуатації доріг (10% перевантаження прискорює амортизацію на 30%), підвищення ефективності державного контролю, збільшення надходжень до Державного дорожнього фонду.

Перших 7 пілотних комплексів вартістю 6,5 млн євро, каже Юлія Клименко, вже почали встановлювати у Києві та Київський області за гроші міжнародних партнерів. Ще 115-120 комплексів потрібно встановити на дорогах загальнодержавного значення.

Читайте також: Кожна вантажівка завдає 3000 грн збитків на 100 км дороги: в Україні шукають рішення

Зараз, зазначається в пояснювальній записці до документу, на балансі Укртрансбезпеки є 34 переносних вагових комплексів, що дозволяють перевірити усього 272 тис. вагових транспортних засобів на рік, що менше за 1% від усього вагового транспорту, що рухається автошляхами України.


Читайте також:
12 Вересня, 2019 11:32
Стас Выше штраф, значит выше будет взятка на ГВК. Этот закон не спасет дороги от перегрузов. Необходимо либо убирать человеческий фактор на весовом контроле, либо штрафовать все три стороны: Перевозчика, Грузоотправителя и Грузополучателя.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!