Що змінилось при купівлі-продажі авто?

5991 1
З листопада 2015 року в Україні скасували довідку-рахунок – документ, без якого неможливо було оформити купівлю-продаж автомобіля. Її замінили на договір купівлі/продажу. Журналісти Tvoemisto.tv вирішили дізнатися, скільки тепер буде коштувати вартість цих послуг, скільки часу це займе, та за які ще документи слід буде заплатити.
Фото: legalaid.in.ua

Фото: legalaid.in.ua

Як розповіли Tvoemisto.tv у Регіональному сервісному центрі МВС України у Львівській області, тепер під час оформлення автомобіля продавець та покупець можуть підписати договір купівлі/продажу в будь-якому територіальному сервісному центрі в присутності адміністратора центру, який безкоштовно засвідчить особи учасників угоди на підставі їхніх документів, проведе відповідні перевірки по базах даних, а також проконсультує у незрозумілих питаннях.

Сам договір не обов'язково заповнювати на місці – його можна укласти заздалегідь, а підписати вже у сервісному центрі в присутності адміністратора центру з пред'явленням документа, що посвідчує особу. Сам договір купівлі/продажу є безкоштовний. Сплатити доведеться лише обов'язкові платежі, встановлені законом. Так, при перереєстрації автомобіля чи автобуса вітчизняного виробництва та країн СНД (з видачею нового номерного знаку) доведеться заплатити 457,13 грн. За виріб іноземного автопрому сума становитиме 494,65 грн. Детальніше з необхідними документами сумами можна ознайомитися за посиланням.

Покупцям нових автомобілів у салонах (юридичні особи) достатньо надати в сервісний центр договір, що підтверджується печаткою продавця і свої документи та здійснити обов'язкові платежі.

Довідка

У сервісних центрах визначено чіткий алгоритм дій під час купівлі/продажу транспортного засобу, і виглядає він наступним чином:

Перед укладенням договору, працівник сервісного центру повинен перевірити документи, що посвідчують особи сторін та їх повноваження на його укладення, зробити з них ксерокопії, що долучаються до відповідної справи, а власники документів повинні засвідчити ксерокопії особистим підписом та написом «Згідно з оригіналом».

Разом з цим працівник сервісного центру повинен провести перевірку транспортного засобу, свідоцтва про реєстрацію ТЗ та перевірити осіб, які звернулися за укладенням договору, за відповідними пошуковими реєстрами і у  разі виявлення інформації, що може слугувати перешкодою в укладенні договору, працівник центру повинен повідомити її сторонам і відмовити в його укладенні та реєстрації в сервісному центрі.

Після того як договір підписано, працівник сервісного центру повинен проштампувати кожен аркуш договору печаткою сервісного центру та поставити на кожному примірнику відмітку «Укладено в територіальному сервісному центрі МВС № ___ в присутності адміністратора ____(ПІБ)___».

Варто наголосити на тому, що підписання договору, здійснюється сторонами виключно в приміщенні сервісного центру та в присутності працівника сервісного центру. Регіональний сервісний центр МВС у Львівській області знаходиться на вул. Городоцька, 124.

Укладений в сервісному центрі договір працівник сервісного центру реєструє у Книзі обліку договорів купівлі-продажу транспортних засобів та проставляє на трьох примірниках договору номер, що відповідає порядковому запису даної книги.

Два примірники договору надаються сторонам, третій, разом з копіями документів, з яких встановлено особи та повноваження сторін – підшивається до матеріалів справи центру. Така справа зберігається в сервісному центрі три роки.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
4 Лютого, 2016 12:34
Іван І що далі? Підписали договір і...?
Скільки часу триває перевірка працівником сервісного центру?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!