Врятувати Львів від сміття. У місті хочуть зменшити кількість відходів на 30%

3856 1
У Львові стартує розробка стратегії поводження з твердими побутовими відходами на 2017-2022 роки. За п’ять років у місті мають намір зменшити кількість відходів на 30%.
Фото: verbovska.blogspot.com

Фото: verbovska.blogspot.com

Щорічно в місті продукують орієнтовно 240 тис. тонн сміття, тобто на кожного мешканця в середньому припадає близько 280 кг ТПВ на рік. Зараз Львів ставить собі за мету перейти від управління відходами до управління ресурсами.  Ця концепція і буде основою Стратегії поводження з відходами на 2017-2022 роки, повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

«Сьогодні ми даємо публічний старт розробці цієї стратегії, до якої хочемо залучити громадськість із різних середовищ. Ми ставимо перед собою два пріоритети. З одного боку – це максимальна партисипативність та інтегрованість стратегії. З іншого – ми звернулись до наших міст-партнерів у Польщі, до «Зеленої столиці» Любляни, до одного з найбільш зелених міст Європи – міста Фрайбурга, які допомагатимуть нам у роботі над нашою візією», - наголосив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко сьогодні під час прес-конференції.

За його словами, Львів має намір приєднатись  до спільноти  європейських міст, які задекларували рух у напрямі Zero Waste.  «Це не означає, що відходи будуть скорочені до нуля – тут йдеться про максимально ефективне їхнє використання», - пояснив Андрій Москаленко.

За словами чиновника, Львівська міська рада має намір, щоб через п’ять років хоча б 30% відходів не йшли на захоронення, а перероблялись та  сортувались .

Читайте також: Як правильно сортувати сміття

Водночас до розробки стратегії долучаються й еко-активісти. «Упродовж минулого року ми проводили дуже багато екологічних заходів у Львові. Серед них – різноманітні навчання, табори, майстер-класи та дискусійні зустрічі. Під час однієї з таких зустрічей присутні зголосилися до створення робочої групи, у рамках якої, зокрема, напрацьовували б відповідні пропозиції щодо змін у Програму поводження з відходами у Львові на 2014-2018 роки. Зараз же основним нашим завданням є спільне залучення максимальної кількості людей із різних середовищ до формування нової стратегії та програми на найближчі роки», – наголосив координатор соціальної ініціативи «Хтось не зробить» Олег Котис.

Також учасники прес-конференції закликали охочих долучитись до публічного обговорення стратегії поводження з ТПВ, яке відбудеться сьогодні, 11 січня, о 17.30 год в Центрі міської історії (вул. Богомольця, 6; конференц-зал). Участь візьмуть Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку, Ірина Миронова, експерт із сталого розвитку, Олег Котис, координатор соціальної ініціативи «Хтось не зробить», Тарас Яценко, співзасновник медіахабу «Твоє місто», та Даніель Аспліф, керуючий директор CDM Інжиніринг Україна (скайпом).  Онлайн-трансляція відбудеться на сайті tvoemisto.tv.

Неодноразово проблема із сміттям у Львові  обговорювалась під час дискусійної платформи «Твоє місто Львів», зокрема під час останньої розмови на тему «Оновлена стратегія поводження з відходами у Львові: виклики та перспективи» еко-активісти розкритикували програму поводження з  твердими побутовими відходами у Львові та запропонували ідеї, як можна її покращити. Насамперед учасники дискусії закликали міськраду підвищувати рівень відповідальності та екологічну  культуру населення.

Нагадаємо, зараз у Львові склалась критична ситуація із вивезенням сміття.  

 


Читайте також:
13 Січня, 2017 09:24
axab Правильний підхід до утилізації твердих побутових відходів втілено в селі Зачепилівка Новосанжарського району на Полтавщині за сприяння проекту DESPRO
[***]s://[***].youtube.com/watch?v=pAN499BU4XM
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!