Львівський прорив. Як Саакашвілі поспішав на каву до Садового

3732 0
Як розгортався політичний трилер із присмаком фарсу і криміналу, що завершився прибуттям лідера Руху Нових Сил до львівської Ратуші.

Колишній грузинський та український урядовець разом зі своїми прибічниками розпочали політичний сезон в Україні, струсонувши українсько-польське прикордоння.

«Я казав, що мені треба встигнути до Львова на каву до мого друга, а він дуже нетерплячий. І що вони тільки не робили, щоби ми не випили каву!», –  так розпочав свою промову  під стінами львівської ратуші колишній президент Грузії та екс-голова Одеської обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі. 

Зусібіч його оточували опозиційні політики, які разом із ним перейшли кордон України у дещо нетрадиційний спосіб.

Читайте також: Хто прийшов на зустріч із Саакашвілі

Світила косою Юлія Тимошенко, вкотре нападаючи на «злачинний режим», багатозначно мовчали лідери менших політичних сил. Поряд стояв у вишиванці мер Львова, який під тривалі оплески і вигуки «Слава Україні», «Міша!» та «Перемога!» потиснув руку Саакашвілі біля фонтану Нептуна на площі Ринок.

Цілком можливо, що цієї миті йшлося не лише про те, щоби випити кави у Львові, а й про народження нового союзу, який зможе перетасувати політичну колоду та вкотре зіпсувати настрій першим особам держави. Поки що обидва політики висловлюються загальними фразами про подальші переговори, не бажаючи відкривати карти, щоби друзі-конкуренти не обійшли на повороті.

У напівтемряві львівського вечора Саакашвілі аж вилискував від задоволення, випромінював флюїди політичного переможця, готового повести за собою людей. Підстави для цього були більш ніж вагомі, бо «королівська кіннота і все лицарство зі свити» не змогли зупинити на нейтральній смузі політичного Шалама-Балама. Він повернувся в Україну, хоч і не в той спосіб, який собі запланував.

Прибічники Саакашвілі почали прибувати до пункту пропуску «Краковець» із суботи – вони подали заявку на організацію мирної акції біля самого пункту. Із протилежного боку розмітилася група противників приїзду Саакашвілі. Навіть посилені заходи безпеки та колючий дріт біля пункту перетину не лякали людей, які хотіли бачити політика в Україні.

Того ж таки дня відбулися кілька дрібних сутичок, однак поліція розвела опонентів по різних кутках і ніч у наметовому містечку минула спокійно.

Рух розпочався недільного ранку – з різних областей до Краковця їхали прихильники Саакашвілі та його політичних союзників. Автомобілі розтяглися  більш ніж на кілометр – від наметового містечка до заправки WOG.

На сцені містечка безперестанку виступали політики та активісти, а також показували відеоврізки з Саакашвілі, який рухається до Перемишля.

Подеколи спалахували точки напруження – на двох автобусах під’їхали молодики у камуфляжі та пішли в напрямку кордону, однак їх зупинила поліція та відпровадила геть. 

Після цього правоохоронці почали ретельніше патрулювати трасу, яка на той час буквально завмерла – час від часу з польського боку виїжджали автомобілі, однак з українського боку черга розтяглася на кілометри і не рухалася взагалі.

Зненацька нізвідки вигулькнула дівчина з оголеними грудьми, віночком на голові та намальованими панчохами в кольорах українського і польського прапорів. Вона тримала в руках над головою портрети Порошенка і Саакашвілі і повторювала лозунг, написаний на грудях: «Дурні без кордонів».

Кричала вона близько хвилини, а потім побігла, а за нею з десяток поліцейських. Порушницю спокою наздогнали і ввіймали, коли вона спіткнулася. Мешканці наметового містечка хотіли відбити її, однак поліція виявилася спритнішою – топлес-протестувальницю занесли до авто і повезли геть.

Напруження посилилося ближче до першої дня, коли стало відомо, що Саакашвілі рушив до кордону, й переросло в хаос, коли стало зрозуміло, що він не поїде до Краковця, а сяде у потяг у Перемишлі. 

Тисячі людей кинулися до автівок, щоби їхати на станцію Мостиська-2, де теоретично могли зняти з потяга опального політика. Півгодини гонки сільськими дорогами, і вже на пероні у Мостиськах-2 більше людей, ніж ця станція коли-небудь бачила.

Нікого з начальства станції не видно, а прикордонники спочатку намагаються заборонити людям виходити на платформу, та їхні зусилля марні. Ситуація нагадує часи Майдану, коли люди розуміють, що станція фактично в їхньому розпорядженні – вони сідають перепочити у залі очікування, шукають крамниці та туалети.

Однак ейфорія триває недовго, бо у Перемишлі начальник потяга «Інтерсіті» не хоче їхати, поки «на борту» Саакашвілі. За півтори години пасажирам подають автобуси в Україну, а Саакашвілі залишається на  пероні.
На станції Мостиська-2 налаштовуються чекати до останнього – дехто навіть дістає намети і влаштовується обідати-вечеряти, однак всіх піднімає на ноги новина про те, що Саакашвілі їде на сусідній автомобільний перехід – у Шегині.

Там і відбувається кульмінація цього вечора – надходить повідомлення про те, що пункт перетину кордону замінували, відтак він перестає працювати. Автобус застрягає на нейтральній смузі, бо поляки пропустили екс-президента. Політики звертаються до прикордонників із закликами не виконувати наказів. Ситуація дещо напружена, але контрольована. Смеркає, тут прихильники лідера Руху Нових Сил вдаються до радикального кроку – проривають кордони поліцейських та прикордонників, виходять на нейтральну смугу і на руках вносять Саакашвілі в Україну. 

Тут його посадили в автомобіль, і він безперешкодно вирушив до Львова. 

Читайте також: Саакашвілі зустрівся із Садовим у центрі Львова. Відео

У понеділок він розповів, що, коли прибув на кордон, звернувся до прикордонників і подав їм закордонний паспорт, але ті відмовилися його взяти, рівно ж як і його заяву про захист. Також Саакашвілі заявив, що у нього викрали паспорт з автобуса і він підозрює в цьому українські спецслужби.

«Сьогодні зранку мій адвокат звернувся до Державної міграційної служби у Львові із заявою про захист до української держави. Це стандартна заява про захист особи, яка має юридичні труднощі міграційного плану», – сказав він і наголосив, що перебуває на території України цілком легально. Разом із Саакашвілі до журналістів вийшла його дружина із сином.

Політик заявив, що влада зробила все, щоби підштовхнути людей до дій, які всі бачили в Шегинях. За словами Саакашвілі, він проводить зараз консультації і потім вирушить у тур Україною. «Я зараз не маю паспорта, тож не можу літати літаками. Але ми будемо їхати автомобілями, щоби зустрітися з жителями різних частин країни», – сказав він. Головна тема обговорення – боротьба проти корупції та диктату олігархів.

Не сплять і силовики. Поліція порушила кримінальне провадження через незаконне переправлення осіб через кордон. Інцидентами в пункті пропуску також займається військова прокуратура. Учора і сьогодні прикордонники складають протоколи про порушення при перетині кордону на тих осіб, які разом із Саакашвілі перейшли з нейтральної смуги на український бік.

На кілька днів Львів знову став столицею української опозиції: Тимошенко, Садовий, Гриценко, Наливайченко разом із Саакашвілі вирішують, як вести політичну війну проти чинного президента, якого звинуватили у встановленні авторитарного режиму. Найближчими днями вони обіцяють оприлюднити план спільних дій.

Тарас Базюк

Фото: Зі сторінок у "Фейсбук" Сергія Власенка, Маркіяна Лубківського, Юрія Дерев'янка, IPress.ua, «Львівський портал».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!