Як громадська ініціатива вплинула на створення україномовного сайту

6001 1
Інтернет-магазин "Rozetka.ua" розпочав роботу української версії сайту. Як громадська ініціатива "И так поймут" посприяла цьому, розповів "Твоє місто" Роман Матис, її засновник та керівник .

26 жовтня, вперше за багато років, інтернет-магазин "Rozetka.ua" запустив україномовну тестер-версію сайту. Як розповів Роман Матис, засновник та керівник "И так поймут", ініціатива з приводу цього розпочалась ще у 2012 році: 
"Почалося все з того, що в 2012 громадська ініціатива "И так поймут" звернулася до компанії "Rozetka.ua" з вимогою дати можливість користувачам мережі Інтернет читати інформацію на сайті українською мовою, бо така можливість була відсутня. Аргументували ми це тим, що відповідно до Конституції України, як громадяни країни, ми маємо право отримувати доступ до будь-якої публічної інформації державною мовою
 
На жаль, на той момент компанія не могла нам надати такої можливості, ба більше, на початках, відмовилася українізовувати свій ресурс, посилаючись на те, що сайт і так відвідує достатня кількість покупців. 
 
 
Така відповідь, власне, і породила протест, який ми зорганізувати у формі бойкоту. Наші активісти робили публічні звернення до компанії у соціальних мережах, відтак постійно спілкувались з нею у соцмережі "Facebook" і не тільки, це був масований інформацій тиск".
 
За словами Романа Матиса, для тих користувачів, які мали намір придбати в мережі Інтернет  певний продукт, громадська ініціатива  пропонувала альтернативні варіанти менш відомих магазинів,  які мали україномовну версію. "Навіть більше, поки ми були в очікуванні сторінки інтернет-магазину державною мовою, її конкуренти вже створили україномовні версії сайтів, тим самим, забираючи в них частину аудиторії, для якої мова є принциповою, і вони не згідні витачати гроші на такі компанії, які не надають їм інформацію українською", - додав засновник та керівник "И так поймут". 
 
Вперше керівництво інтернет-магазину "Rozetka.ua" почало реагувати на публічні звернення у 2013 році,  відтак, публікувати новини у соцмережі "Facebook" українською мовою, а також відповідати на них по телефону, через електронну пошту або у соціальних мережах.
 
 
"Нам розповіли, що компанія працює над оновленням сайту, який матиме  україномовну  версію. У 2015 році новий сайт запрацював, проте української версії там так і не було. 26 жовтня, вперше за багато років інтернет-магазин запустив україномовну тестер-версію сайту", - поділився Роман Матис . 
 
 
Як розповів Ain.ua директор магазину "Rozetka.ua" Владислав Чечоткін, питання української версії сайту постало перед компанією давно, але його непросто було вирішити, в першу чергу, через розміри самого сайту: 
«Хоча команда перекладачів була готова майже два роки тому, довгий час ми просто не могли приступити до перекладу через складнощі з боку розробників CMS. Процес перекладу займе деякий час, оскільки на сьогодні товарів в магазині вже більше мільйона, і назвати якісь конкретні терміни складно. Зараз ми працюємо над другою ітерацією. Розсилки, листи-повідомлення та SMS поки не перекладались», – розповів  Владислав Чечоткін.
 
Нагадаємо, що україномовна версія інтернет-магазину "Rozetka.ua" поки що працює у тестовому режимі. Після завершення тестування компанія оцінить ефективність двомовної версії інтерфейсу, після чого її запустять для всіх.
 
У випадку, якщо користувачі ПК обрали українську, як мову ОС або браузера, українська версія буде завантажуватися за замовчуванням. Що робити в іншому випадку Роман Матис розповів на своїй сторінці у соцмережі "Facebook":
 
Підготувала Олена Ільків 
 
28 Жовтня, 2016 11:38
Микола `У випадку, якщо користувачі ПК обрали українську, як мову ОС або браузера, українська версія буде завантажуватися за замовчуванням. Що робити в іншому випадку Роман Матис розповів на своїй сторінці у соцмережі "Facebook":`
якщо не пощастило в розєтка вирішила завантажити рос версію сайту то без страшних костилів перемкнутись на укр версію неможливо, просто немає кнопок вибору мовної версії, ці кнопки є тільки на укр версії, на рос версіїї їх немає.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!