Як і чим утеплити будинок у Львові: дозволи та поради

3855 1
В контексті ситуації з недостачею газу в Україні і, як наслідок політикою економії, чимало львів'ян задумались над утепленням своїх будинків. Найчастіші запитання, які виникають: чи потрібні для цього дозволи, який матеріал для утеплення обрати і чи металопластикові вікна зберігають тепло в оселі.
Фото: afisha.ternopil.ua

Фото: afisha.ternopil.ua

Якщо ви вирішили утеплити свій будинок, то законодавством у цьому випадку не передбачені жодні дозволи, пише Львівська пошта.

"В ідеалі для цього повинні зібратися всі мешканці будинку, порадитись і узгодити, яким повинен бути вигляд фасаду. Проте дуже рідко буває, що згоду на утеплення стін дають усі мешканці багатоповерхівки, бо коштує це чимало. Державним коштом наразі немає можливості утеплювати житлові будинки. Особливо проблемними є панельні. Єдине застереження: якщо будинок є пам’яткою архітектури, то його мешканцям слід звернутися в департамент охорони історичного середовища", – пояснює голова Сихівської районної адміністрації м. Львова Ірина Маруняк.

"Ми спільно з головами інших районних адміністрацій радимо робити утеплення стін всього будинку, а не окремих поверхів, бо коли кожен самотужки утеплюватиме своє помешкання, фарбуватиме стіни на власний розсуд, загальний вигляд багатоповерхівки стане непривабливим. Усі стіни – як торцеві, так і фасадні – мають бути одного кольору", – додає чиновниця.

Що стосується заміни вікон, аби в такий спосіб утримувати тепло в будинку, то головний конструктор компанії-виробника енергоощадних матеріалів Роман Кузич пояснює, що це – обман: "Люди думають, що пластикові вікна зберігають тепло. Але чи виконують вони обіцяну енергоощадну функцію? Багато хто встановлює їх у домівках саме з метою збереження тепла, проте це великий обман! Мешканці гадають, якщо замінити дерев’яні вікна пластиковими, то в помешканні стане тепліше. Насправді таке вікно не пропускає повітря, вам нема чим дихати, і тому здається, ніби стало тепліше. Вартість пластикових вікон – лише маркетинговий хід для викачування грошей. Функціями вікна є насамперед пропускання світла і герметизація, а не провітрювання, як наголошують виробники склопакетів. До речі, в інструкції до пластикових вікон, про яку зазвичай ніхто з покупців не питає, написано, що такі вікна потрібно відчиняти для провітрювання щогодини! А як же тоді бути з енергозбереженням? Навіщо потрібне таке вікно, якщо взимку, коли у помешканні є малі діти чи хворі батьки, його треба відчиняти щогодини на 15 хвилин? Наша група вирішила цю проблему в такий спосіб: потрібно поставити найпростіше вікно і вмонтувати рекуператор тепла. Таким чином отримаєте тепло в квартирі".

Що стосується матеріалів для утеплення фасадів, то тут є кілька варіантів: "Якісний монтаж в першу чергу залежить від майстрів, які його здійснюють. Тож який матеріал ви не обрали б, при неправильному приклеюванні чи нанесенні штукатурки він не виконає своєї функції! 

Розрахунки щодо товщини утеплювача найкраще проводити з майстром. Якоїсь загальної поради не існує. Треба врахувати товщину і те, з чого зроблені стіни будинку, аби вивести точку конденсації (так звану “точку роси”) не в стіну, а в утеплювач. Проте, як показує практика, товщина утеплювача рідко буває менш ніж п’ять сантиметрів, найчастіше вісім-десять", – пояснює майстер будівельної бригади Ігор Стехнович.

Найпопулярнішим, за його словами, є пінопласт, бо він доступний, легкий, не створює додаткового навантаження на фундамент, не вбирає вологи і його легко монтувати. "А якщо при цьому не економити і додержувати технології приклеювання та нанесення штукатурки, то такий фасад не лише зробить ваше помешкання теплішим, а й дозволить заощадити чимало коштів. Як варіант можна використати пінополістирол. Він суцільніший за пінопласт, менше реагує на фізичне пошкодження, але дорожчий. Утеплення мінеральною ватою обійдеться вам ще дорожче. Мінвата не горить, у неї краща звукоізоляція, ніж у пінопласту, крім того, вона екологічніша. Але цей утеплювальний матеріал може вбирати вологу і при порушенні технології монтажу матиме протилежний ефект – стіни промерзатимуть. Останнім часом набуває популярності целюлоза. Це легкий теплоізоляційний матеріал, безвідходний, але потребує обриштовування. Його можна наносити як сухим, так і мокрим методом. Недоліком є те, що такий утеплювач відносно новий, тому ще треба поспостерігати, яким він стане в умовах експлуатації", – розповідає спеціаліст.


Читайте також:
1 Жовтня, 2014 21:13
Андрій Відколи майстер будівельної бригади став спеціалістом, причому пишете такі нісенітниці, що аж тошно. Зараз ера інтернету ,, перегляньте , перевірте інформацію, яку плануєте написати . Відколи сирість стін(пінопласт) була перевагою?? Єдина перевага даного матеріалу є те , що він дешевий- і все!! Горючий, недовговічний, шкідливий для здоров"я, не пропускає вологу, теплоізоляційні характеристики втрачаються через 2-3 роки. Звичайно, потім "майстри" надіються, що знов матимуть роботу. те , що пінопласт викликає атеросклероз клітин головного мозку - не турбує нікого. І те, що даний матеріал заборонений до використання на об"єктах житлового призначення згідно ДБН, також байдуже. Головне , що каса йде... Жах
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!