Як святкували День міста у Львові останні п'ять років. Фото

2523 0
Сьогодні місту Лева виповнилося вже 766 років.
День міста у Львові/Фото: з відкритих джерел

День міста у Львові/Фото: з відкритих джерел

Сьогодні, 6 травня, у день святого Юрія, що є покровителем Львова, традиційно відзначають день міста. Цього року через війну масових святкувань не планують. У храмах була лише молитва, але традиційного театралізованого дійства перед стінами Ратуші, урочистого сесійного засідання, відзначення почесних львів’янина і львів’янки року не планували.

Читайте також: Сьогодні – день міста у Львові

Tvoemisto.tv підготувало підбірку фото зі святкувань Дня міста у Львові за останні п'ять років.

2016 рік

У 2016 році до Дня міста у Львові відбувся флешмоб. Група людей виклала слова «Львів я ♥ тебе», а також випустила синьо-жовті кульки, сформовані у вигляді серця. У флешмобі взяло участь понад 400 людей. На площі Музейній протягом усього дня діяв благодійний ярмарок, який організували львівські пластуни. Також містян та гостей потішили джазом виконавці, що влаштували концерт на балконі міського голови.

Читайте також: Як у Львові відзначатимуть День пам'яті та примирення 8 травня. Перелік подій

2017 рік

У 2017 році у Львові відбулася святкова хода, участь в якій взяло близько двох тисяч людей. Серед персонажів – Король Лев та Королева Констанція, дитячі творчі колективи та юні спортсмени, велосипедисти, лицарі в обладунках та учасники фестивалів духових оркестрів. Перед святковим парадом була Літургія в Соборі святого Юра та урочистий сніданок на пл. Музейній з нагоди Дня міста.

2018 рік

У 2018 році у перший день урочистостей до Дня міста, вулицями Львова пройшли оркестрові колективи. Розпочав свято Духовий оркестр Національної Гвардії України, який на площі Ринок виконав українські народні та сучасні пісні. Крім того, 5 травня, з нагоди святкування 762 річниці Дня міста, у Львові показали 3D-мапінг у супроводі музичних творів композитора Олеся Коваля.

2019 рік

У 2019 році Львів відзначив своє 763-річчя. У межах святкування у місті відбувся Міжнародний фестиваль духових оркестрів та мажореток «Королівський Лев», а також ретро-велозаїзд «Батяри на роверах», учасники якого обрали дрес-код початку ХХ ст.

2020 рік

У 2020 році День міста у Львові відзначали без масових заходів. Масштабні святкування спершу планували перенести через епідемію, а згодом узагалі скасували. Гучних святкувань не було, водночас підняли прапор над вежею Ратуші і нагородили почесних львів’ян. Крім того, на День міста скульптори всіх 4 фонтанів на площі Ринок одягли у захисні маски з написом «Дякую лікарю» та символічні медичні халати. Левів біля Ратуші також символічно одягнули у захисні маски і халати. 

2021 рік

У 2021 році на день міста відтворили традицію, яка існувала у Львові понад 700 років тому, коли містом правив король Лев Данилович. У той час у Львові був свій королівський двір, традиції та етикет. Із нагоди святкування 765-річчя міста біля головного входу у міську Ратушу відбулася урочиста церемонія почесної варти з передачею знамена від одного лицаря до іншого у супроводі короля і королеви.

Читайте також: Куди піти у Львові 7 та 8 травня. Перелік подій

Для довідки

До 1929 року день міста у Львові відзначали у вересні, проте це свято не виокремлювали з-поміж інших вересневих – як-от релігійні свята, свято врожаю, національні свята тощо. На той час головним храмом міста був храм Марії Сніжної, свято якого також відзначали у вересні. У 1929 році магістрат офіційно затвердив датою святкування Дня Львова кожні перші вихідні вересня. Так тривало до 1939 року – допоки не напала Німеччина. У радянський час день міста як такий не відзначали – його та святкові демонстрації до цього дня відновили у 1986 році.

У 1990 році головним храмом Львова стала церква святого Юра, а Юрій Змієборець замінив Яна з Дуклі на посаді патрона Львова. Утім, святкувати день міста продовжували у вересні. І лише у 2002 році тодішній міський голова Любомир Буняк видав постанову, за якою день міста стали відзначати у день святого Юрія – 6 травня, або у найближчі до нього вихідні. Протягом минулих років день міста відзначають у першу неділю травня.

Підготувала Антоніна Костик


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!