Як менше платити за тепло?

2296 0
В Україні житловий фонд (житлові будинки) споживає до 40% всієї енергії. Тому нам треба працювати над тим, аби зменшити споживання – удвічі, втричі. Єдиний варіант цього досягнути – це утеплити будинки.
Фото: handknittedthings.blogspot.com

Фото: handknittedthings.blogspot.com

Про це tvoemisto.tv повідомив президент Асоціації «Енергоефективні міста України», мер міста Долина Володимир Гаразд.

«Кажуть: а давайте заморозимо тарифи. Це – стара пропозиція, вона не витримує критики часом. Європа йде іншим шляхом – вона утпелює свої будівлі. Якщо говорити про єропейські норми, то у поляків в будівлях споживається 60 кВат/кв. м в рік, в нас – 260! Тому треба зменшувати споживання, утеплюючи будинки», – наголосив Володимир Гаразд.

Він додав: «100 млрд доларів потрібно на утеплення наших будинків. І це дуже потужний інструмент для розвитку нашої економіки, якщо уряд прийме рішення, аби всі конкструктивні матеріали (піноспласт, мінеральна вата тощо) використовувались від українського виробника. А це все можна виробляти в Україні. Тобто потенціал великий».

Аби провести утеплення масово, за словами Володимира Гаразда, треба, аби люди отримали доступ до дешевих кредитів.

«Що зробила Польща? Вона за 5 років утеплила всі свої міста. Весь старий житловий фонд утепений, красивий, кольоровий і споживає у кілька разів менше тепла», – сказав Володимир Гаразд.

Зменшення споживання тепла підтверджують як розрахунки, так і експерименти: «Ми утеплили невеликий триповерховий будинок, і там споживання зменшилось в 2,5 раза. Хоча наразі люди це не сильно відчули, бо ціна на енергоносії стрімко росте. І за кілька років вона для населення буде на рівні тої, яка є сьогодні для промисловості», – сказав Володимир Гаразд.

Для економії енергоносіїв експерти радять також використовувати альтернативні джерела енергії, наприклад, сонячні батареї.

Заначимо, в середньому кожен українець споживає втричі більше енергії, ніж громадянин ЄС. Експерти прогнозують, що запровадження енергоощадних технологій може скоротити енергоспоживання в нашій країні на 40%.

Нагадаємо, у Львові триває Тиждень сталої енергетики. Програма.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!