Як навчитися заощаджувати гроші. 7 порад

10691 0
Навчитися відкладати гроші – заповітне бажання багатьох людей, яке часом зовсім непросто втілити в життя. Пропонуємо вам кілька порад, які допоможуть підійти до заощаджень більш свідомо та розумно.
фото: vkurse.ua, p-p.com.ua, www.visnuk.com.ua, gazeta.ua

фото: vkurse.ua, p-p.com.ua, www.visnuk.com.ua, gazeta.ua

Ставимо собі ясну мету

Ви ніколи не зможете вирішити для себе питання, як заощаджувати гроші, допоки не зрозумієте, для чого вам це потрібно. Збирати потрібно на щось конкретне: новий комп’ютер, автомобіль, острів у Карибському морі, – будь-що. Коли у вас з’являється ясне бачення того, навіщо ви збираєте, тоді цей процес вам навіть почне подобатися. 

 

Визначаємо часові рамки 

Після того, як ви визначилися з метою своїх накопичень, варто встановити термін, за який ви зможете зібрати необхідну суму. Збираєте на комп’ютер? Поставте собі ціль не просто накопичити на нього, але накопичити, наприклад, за один рік рівно. Інакше ваші зусилля можуть зійти нанівець, якщо ви, за старою звичкою, забуватимете відкладати певну частину коштів щомісяця.

 

Розраховуємо, яку суму будемо відкладати

Виходячи з вартості вашої мети і часових рамок, вам потрібно буде розрахувати точну суму, яку потрібно відкладати щомісяця (або раз в тиждень). Припустимо, якщо ви плануєте за два роки накопичити на новий ремонт, вартістю 30 тисяч гривень, то щомісяця ви повинні виділяти по 1250 гривень. Ви відчуваєте, що не подужаєте таку суму? Отже, збільшуйте термін і рахуйте заново, аби бажання поєднати з реальністю.

 

Розставляємо пріоритети 

Що вам важливіше: новий холодильник чи ігрова «приставка»? Від чогось потрібно відмовитися (інакше б вас не хвилювало питання, як збирати гроші). Проаналізуйте свої потреби, можливості та виберіть одну (або кілька) головних цілей.

 

Скорочуємо витрати 

Цей пункт безпосередньо випливає з попереднього. Щоб накопичити щось на майбутнє, доведеться скоротити витрати в теперішньому. Корисно виокремити найбільш порожні статті ваших витрат і безжально їх урізати. Скажімо, ходити в ресторан два рази на тиждень – це чудово, але зовсім не сприяє заощадженню ваших коштів.

 

Плануємо бюджет і ведемо облік 

Коли ви будете бачити перед собою конкретні цифри доходів і витрат, а також матимете розпланований бюджет, тоді збирати гроші стане помітно простіше. Плюс, маючи на руках конкретний бюджет на день, тиждень, місяць, ви вже не зможете з колишньої легкістю «спускати» по 500 гривень за вечір у занадто дорогому (хоча й улюбленому) ресторані.

 

Забуваємо про кредитні карти 

По-перше, на позики по кредитних картах зазвичай нараховуються чималі відсотки. А по-друге, маючи в руках лише шматок пластику, у вас мимоволі з’являється спокуса витратити більше, аніж заплановано. Готівкові ж гроші дають краще уявлення про свою вартість. Вже хоча б тому, що ви їх бачите і спостерігаєте, як вони від вашого гаманця прямують до чужого. Такий наочний приклад також допомагає всерйоз замислитися про економію.

Джерело: Корисні поради

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!