Як отримати субсидію? 10 нововведень

16362 0
Із 1 травня набирає чинність постанова, яка дозволяє українцям отримувати субсидії за полегшеною схемою. Субсидії призначатимуть на 12 місяців, а продовжуватимуться автоматично.
фото: tenews.te.ua

фото: tenews.te.ua

1. Субсидії призначатимуться не на підставі довідки про доходи, а на підставі податкової декларації. Згідно з новими правилами, дохід буде враховуватися разом із податками.

2. Субсидія надаватиметься не на опальний період, а на 12 місяців від моменту звернення.

3. Субсидії зможуть отримувати родини, в яких є працездатні непрацюючі особи.

Читайте також: 5 підказок для економії газу та тепла

4. Знятий ряд обмежень по майновому стану. Раніше родина, у якої було дві квартири, дача, два автомобілі, або якщо родина здавала житло в оренду, то вона не мала право на субсидії. Зараз ці обмеження зняті.

5. Молоді сім’ї, які проживають не за місцем реєстрації, теж зможуть отримувати субсидії. Для цього потрібно надати договір про оренду житла.

6. Субсидія надається за місцем реєстрації і за місцем фактичного проживання. Зараз субсидії надаються не родині, а домогосподарству.

Читайте також: Коли можна буде податись на субсидію за спрощеними правилами

7. Раніше пенсіонери мали право отримати субсидії, якщо послуги перевищили 10% доходу. Нині довідки про доходи не потрібні.

8. При першому зверненні для отримання субсидій потрібно лише два документи: звернення та декларація про доходи та витрати. Домогосподарство вказує доходи всіх членів. Субсидії призначаються на підставі цих даних. Однак виникає відповідальність за надану інформацію. Якщо людина має два місця роботи і не вказує це, її можуть покарати.

9. Тепер доходи будуть ураховуватися без податків, тобто чистий дохід. Раніше для оформлення субсидій брались доходи за останні шість місяців, тепер братимуться доходи за попередній календарний рік.

Читайте також: На скільки подорожчає вода й опалення?

10. Якщо домогосподарство має середньомісячний дохід за рік на одну особу дорівнює двом прожитковим мінімумам (один прожитковий мінімум – 1176 грн.), то сім’я сплачує за комунальні послуги 15% доходу. Якщо дохід зростає, то відсоток зростає, якщо дохід зменшується, відсоток зменшується. Якщо дохід сім’ї складає один прожитковий мінімум, то така родина буде сплачувати 7,5% послуг.

Уряд планує максимально розширити кількість людей, які можуть претендувати на субсидії. Зараз 7% українців користуються субсидіями, але передбачають, що кількість таких громадян збільшиться.

 

Джерело: Громадське радіо


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!