Як підвищити безпеку дітей в інтернеті: 9 ресурсів

5988 0
Сьогодні, 9 лютого, у світі відзначають День безпечнішого інтернету (Safer Internet day) — його організовано мережами Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії. Головна мета — просувати ідеї відповідального використання онлайн-технологій та мобільних пристроїв, особливо дітьми та молоддю. Пропонуємо 9 ресурсів, які навчать дитину відповідально користуватись інтернетом
Фото: dobrenok.com

Фото: dobrenok.com

«Про інтернет» - це найповніший та найбільш якісний навчальний проект на цю тему в україномовному сегменті. Його розробники — Google спільно з ІнАУ. На сайті є чотири тематичні модулі: технічна безпека та базова технічна грамотність; створення, пошук, відбір, критична оцінка контентусфера комунікації(створення, розвиток, підтримка взаємин, самопрезентація, ідентичність, репутація), галузь споживання (замовлення, послуги, покупки онлайн). На сайті також є інтерактивна гра «Подорож на Астерікс». По завершенню навчання учням пропонують пройти онлайн-тест для перевірки знань.

Комікси про інформаційну безпеку від «Онляндії» розраховані на дві вікові групи — 7–10 років та 11–14 років. Наприклад, гра «Нові друзі Ганнусі» навчає правил спілкування в інтернеті, потім пропонується серія запитань. Окремі розділи ігор присвячено авторським правам в інтернеті, а також розповідають про відповідальність, пов'язану з публікацією фотографій і текстів.

Інфографіка про безпеку в інтернеті. На ресурсі містяться статті та інфографіка про різні аспекти інтернет-безпеки: кібербулінг, мобільне шахрайство, інтернет-залежність тощо. На сайті також є сім відеороликів серії «Розкажіть дітям про безпеку в інтернеті» й pdf-посібник для батьків «Діти в інтернеті: як навчити безпеки у віртуальному світі».

Анімовані ролики. Ресурс Onguardonline.gov — американський федеральний сайт про онлайн-безпеку, що містить окремий розділ про безпеку дітей та анімовані відеоролики на цю тему. Вони присвячені різним питанням: що робити, якщо зламали пошту, як користуватися безпечними мережами Wi-Fi, як протистояти кібербулінгу, як ділитися контентом у мережі.

Онлайн-посібник про браузери. «20 цікавих фактів про браузери й інтернет» — інтерактивна книжка, розроблена Google (доступна російською). Дає уявлення про основи користування браузерами, HTML, Javascript, розширення браузерів, Cookie тощо; пояснює, як захиститися від вірусів та фішингу.

Гра від Disney про інтернет-безпеку. The Surf Swell Island — гра, в основі якої відповіді на питання вікторин. Навчальний матеріал про інтернет-безпеку подано в серії з трьох ігор — героями кожної з них є персонажі діснеївських мультфільмів. Основні три теми: приватність, віруси й етикет спілкування в мережі.

NSTeens — ігри та відео про онлайн-безпеку. Ресурс повністю присвячений навчанню дітей онлайн-безпеки (вікова категорія 11–17 років), самі розробники порталу пишуть, що навчають дітей, «як робити безпечний вибір в інтернеті». На сайті є анімація, відео за участі підлітків,ігри та комікси.

Портал цифрової грамотності для всієї сім’ї. ThinkB4U.com. Завдання порталу — навчити користувачів основ інтернет-грамотності, надати матеріали батькам і вчителям про такі важливі теми, як захист приватних даних, виявлення шахрайства, розуміння своїх прав в інтернеті. Матеріали представлено трьома типами контенту: відео, інтерактивні об’єкти та меседжі. 

Ігри про цифрову грамотність від MediaSmarts. На сайті канадської організації матеріали на тему медіаграмотності представлені в кількох розділах, один із них — це саме інтернет-безпека та цифрова грамотність. Здебільшого контент розрахований на вчителів шкіл, також є онлайн-ігри й вікторини.  Наприклад, тест «Наскільки ви обізнані з кібербезпекою?»

Джерело: osvita.mediasapiens.ua


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!