4 поради, як приборкати артеріальний тиск

9314 0
У сучасному світі мало кого здивує діагноз артеріальна гіпертензія. Якщо її, на щастя, немає у вас, то, можливо, вона зачепила ваших батьків, когось із родичів чи близьких вам людей. Про те, як уникнути цього захворювання, розповідає кандидат медичних наук, заступник головного лікаря Національного Інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова Олександр Береговий.
фото: onlywoman.org

фото: onlywoman.org

Артеріальна гіпертензія також відома як гіпертонічна хвороба. На неї хворіє до 40% дорослого працездатного населення України, та лише половина з них знає про свій діагноз.

Підвищення артеріального тиску — це природна реакція організму, яка допомагає йому легше перенести фізичне навантаження чи пристосуватися до стресу. Але коли тиск піднімається занадто високо, або це підвищення триває довше, ніж необхідно для подолання стресової ситуації, чи виникає в умовах спокою, — то це вже порушення системи саморегуляції артеріального тиску, а, отже, можемо говорити про розвиток захворювання — артеріальної гіпертензії.

Артеріальна гіпертензія — стійке і довготривале підвищення артеріального тиску до 140/90 міліметрів ртутного стовпчика і вище. Причиною підвищення тиску є звуження просвіту судин — артерій та артеріол.

Фактори ризику

Сучасні лікарі виділяють низку факторів ризику, які у сукупності сприяють виникненню цього захворювання. До них відносяться:

– вік (для чоловіків після 55 років, для жінок після 65 років);

– підвищення загального рівня холестерину або рівня холестерину ліпопротеїдів низької щільності у крові (ці аналізи за необхідності призначає лікар);

– обтяжена спадковість (серцево-судинні захворювання у кровних родичів);

– паління;

– надлишкова вага;

– надмірне споживання солі, алкоголю, жирів;

– малорухливий спосіб життя і постійний стрес;

– цукровий діабет тощо.

Для того, щоб встановити діагноз, достатньо зафіксувати підвищення артеріального тиску у стані спокою у двох послідовних, не пов’язаних між собою вимірюваннях. Також при встановленні діагнозу необхідно обов’язково визначити ступінь ураження органів-мішеней. Чим раніше виявити артеріальну гіпертензію, тим легше її лікувати, і тим меншу загрозу для здоров’я всього організму вона становитиме.

Стиль життя та лікування

На початковій стадії, коли артеріальний тиск не досягає високих позначок, найефективнішими є заходи немедикаментозної терапії. Їх суть полягає в тому, щоб усунути вплив на організм пацієнта тих факторів ризику, які найбільше сприяють підвищенню артеріального тиску.

Для того, щоб «приборкати» артеріальний тиск, лікарі радять:

 – відмовитися від паління цигарок,

– обмежити споживання солі, алкоголю, тваринних жирів і простих вуглеводів (цукор, крохмаль),

– зменшити масу тіла;

– вести активний спосіб життя. 

Але, на жаль, більшість пацієнтів підсвідомо сумнівається в ефективності «лікування без ліків», до того ж, не всі погоджуються змінювати свій спосіб життя.

Тим пацієнтам, котрим немедикаментозна терапія виявилася неефективною, або артеріальна гіпертензія виявлена разом з ураженням органів-мішеней, лікарі зазвичай розпочинають медикаментозне лікування. Комбінація немедикаментозного лікування разом з прийомом препаратів дає можливість знизити дозування останніх та попередити розвиток несприйнятливості до них.

У будь-якому разі, препарати для лікування артеріальної гіпертензії, їх дозу та режим прийому має підбирати лікар індивідуально для кожного пацієнта. Вибір конкретного препарату залежить від ступеня гіпертензії, супутніх захворювань і станів, а також наявності протипоказань до прийому окремих груп препаратів.

За матеріалами Всеукраїнського проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!