Як у Львові учасникам АТО отримати матеріальну допомогу або звільнення від квартплати

6456 0
У Львові діє комплексна програма підтримки учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей – мешканців Львова. Це комплекс заходів, що здійснюються на місцевому рівні, аби фінансово та соціально підтримати львів’ян, яких скеровують в зону проведення антитерористичної операції.
Фото: vpoltave.pl.ua

Фото: vpoltave.pl.ua

Зокрема, минулої п’ятниці, 8 серпня виконавчий комітет Львівської міськради прийняв рішення про затвердження положень про:

1) Надання постраждалим учасникам АТО одноразової матеріальної допомоги (мешканцям м. Львова), зокрема, особам рядового і начальницького складу, співробітникам Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області тощо, постраждалим під час участі в антитерористичній операції та під час підготовки до відправки в зону АТО.

Розмір допомоги визначатиметься у кожному конкретному випадку, залежно від складності проблеми заявника, на засіданні спеціально створеної комісії.

Виплата одноразової матеріальної допомоги проводитиме управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

«Рішенням виконавчого комітету затверджено порядок виплати одноразової матеріальної допомоги виключно постраждалим учасникам АТО. Для виплати цієї допомоги створено комісію, яка при Львівській міській раді буде розглядати заяви мешканців і у кожному окремому випадку буде призначати, залежно від складності поранення та інших обставин, окремий розмір матеріальної допомоги. Він буде призначений на підставі заяви, яку подає мешканець до районного відділу соціального захисту. Також мешканцю потрібно подати копію паспорта, копію ідентифікаційного коду, рахунок у банківській установі, куди потрібно перераховувати допомогу, довідку від уповноважених органів про те, що цей учасник АТО був поранений. Тобто, такий невеликий перелік документів людина подає до районного відділу соціального захисту на розгляд комісії.

Рамки допомоги не встановлені. Розмір допомоги буде залежати від поранення, бо поранення бувають також різні. Комісія засідатиме не менше одного разу на місяць. Це залежатиме від кількості заяв. Комісію очолює в.о. заступника міського голови з гуманітарних питань Олег Березюк.

Це не є цільова допомога. Людина на свій розсуд визначає, на що буде витрачати кошти з цієї допомоги.

"Ми знайшли у міському бюджеті 2,5 млн грн, які ми перерозподілили ухвалою для компенсацій. Є встановлений термін, що протягом 10 днів з дня подачі заяви ми маємо прийняти заяву. А також впродовж 10 днів після розгляду заяви комісією ми маємо повідомити мешканця про результат», – зазначив в. о. начальника управління соціального захисту ЛМР Ігор Кобрин.

Пакет документів, необхідний для отримання допомоги

Для отримання одноразової матеріальної допомоги постраждалим учасникам АТО слід подати:

· заяву за встановленою формою;

· копію паспорта (1, 2, 11, 12 сторінки);

· копію ідентифікаційного номера (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті);

· видані та скріплені печаткою уповноважених органів довідки, листи та інші письмові документи, які підтверджують факт поранення, контузії чи каліцтва заявника під час участі в АТО, під час підготовки до відправки в зону АТО

(у тому числі встановлення інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, інших пошкоджень, одержаних під час участі в АТО чи під час підготовки до відправки у зону АТО, тривалої хвороби, пов’язаної з участю в АТО, тощо);

· інформацію про рахунок у банківській установі – у разі виплати одноразової матеріальної допомоги через банківську установу.

Допомога, що належала її одержувачу і залишилася неотриманою у зв’язку з його смертю, виплачуватиметься за заявою одного з членів сім’ї, за умови подання ним відповідної заяви упродовж шести місяців з дня смерті.

До членів сім’ї померлого учасника АТО належать мати/батько, дружина/чоловік, інша особа, яка на момент смерті була зареєстрована з ним.

2) Звільнення учасників АТО, членів їхніх сімей та членів сімей загиблих під час участі в АТО – мешканців Львова від сплати за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій, незалежно від  форми власності житлового фонду

Відшкодування коштів організаціям за звільнення учасників АТО, членів їхніх сімей та членів сімей загиблих від сплати за користування житлом (квартирну плату) проводитимуть відділи соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради у встановленому порядку.

«На звільнення від сплати за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій мають право усі учасники АТО, члени їхніх сімей, також члени сімей загиблих в АТО. Потрібно подати невеликий перелік документів у районний відділ соціального захисту за місцем реєстрації: копію паспорта, копію ідентифікаційного коду, довідку про склад сім’ї та місце прописки, а також довідку від військових комісаріатів, від уповноважених органів про призов учасника АТО на військову службу. З цими документами треба звертатися у відділ соціального захисту. Ми формуємо списки і кожного місяця до 25 числа подаємо ці списки організаціям, які надають послуги. У більшості випадків, це наші ЛКП. Вони нараховують розмір квартплати і повертають нам для нарахування пільг. Тобто, це відбуватиметься так, як ми кожного місяця відшкодовуємо місцеві пільги.

Наприклад, навіть якщо учасник АТО не зареєстрований у місті Львові, а його дружина або діти, батьки зареєстровані у місті Львові, то вони будуть мати право на компенсацію на утримання будинків та прибудинкової території.

Також є державні пільги, які охоплюють питання послуг з утримання будинків та прибудинкових територій. Тож ми будемо оплачувати ту частину, яку не покриває державна пільга», – коментує в. о. начальника управління соціального захисту ЛМР Ігор Кобрин.

Право на звільнення від сплати за користування житлом (квартирної плати) отримали:

· учасники АТО та члени їхніх сімей за місцем реєстрації у м. Львові (незалежно від кількості зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб та загальної площі житла);

· члени сімей учасників АТО за місцем реєстрації у м. Львові (незалежно від кількості зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб та загальної площі житла), у разі, якщо учасник АТО незареєстрований у м. Львові;

· члени сімей загиблих під час участі в АТО за місцем реєстрації у м. Львові (незалежно від кількості зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб та загальної площі житла);

· члени сімей померлих внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих під час участі в АТО, за місцем реєстрації у м. Львові (незалежно від кількості зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб та загальної площі житла).

Слід зазначити, що, у разі реєстрації учасників антитерористичної операції та членів їх сімей за різними адресами реєстрації у м. Львові, право на звільнення від сплати за користування житлом (квартирної плати), відповідно до Положення, надаватиметься лише на одне житлове приміщення/будинок за вибором (незалежно від кількості зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб та загальної площі житла).

До членів сім’ї учасників АТО належать: дружина (чоловік), неповнолітні діти (до 18 років).

До членів сім’ї загиблих під час участі в АТО, які не перебували у шлюбі, належать: мати (батько).

Необхідні документи для оформлення права на звільнення від сплати за користування житлом (квартирної плати):

· заява встановленої форми;

· копія паспорта (1, 2, 11, 12 сторінки);

· копія ідентифікаційного номера (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті);

· оригінал довідки з місця реєстрації про склад сім’ї (форма № 2);

· довідка, видана та скріплена печаткою уповноважених органів про призов учасника на військову службу, згідно з Указами Президента України про часткову мобілізацію;

· копія свідоцтва про шлюб (при потребі);

· копія свідоцтва про народження (при потребі);

· копія свідоцтва про смерть (для членів сім’ї загиблих).

Важливо! Якщо серед зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку є особи, які мають право на пільги, передбачені законодавством України та місцевими нормативно-правовими документами, і користуються ними, сума, яка підлягає відшкодуванню, згідно з цим Положенням, визначається з врахуванням наявних пільг.

Отож, для отримання детальної інформації слід звертатись до районних відділів управління соціального захисту Львівської міської ради.

Для запису на прийом та отримання детальної інформації про різні види соціальних гарантій мешканці Львова можуть звертатись до відділів соціального захисту за місцем проживання за телефонами:

 

Галицький:

тел.:  261-44-50

(вул. Ф. Ліста, 5)

Личаківський:

тел.:  235-71-62

(вул. Театральна, 10)

Залізничний:

тел.:  295-82-28

(вул. І. Виговського, 34)

Франківський:

тел.:  237-50-81

(вул. Генерала Т. Чупринки, 85)

Шевченківський:

тел.:  252-28-40

(вул. В. Липинського, 11)

Сихівський:

тел.:  254-64-80

(просп. Червоної Калини, 66)

 

Прийом громадян у «Єдиних приймальнях» районних відділів соціального захисту проводиться: понеділок – з 13.00 до 19.00 год.; з вівторка по четвер – з 08.00 до 19.00 год.; в п’ятницю – з 09.00 до 14.00 год.

Записатись на прийом в «Єдину приймальню» в режимі «онлайн» чи отримати більше інформації про різні види допомог можна на сайті «Львів соціальний»: http://www.social.lviv.ua.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!