Як «упізнати» ліцензійну ялинку: ознаки

2843 0
У магазинах і на ринках Львова вже продають новорічну атрибутику, а незабаром почнеться торгівля головним символом свята – ялинками.
фото: businessua.com

фото: businessua.com

Щоб не зіпсувати собі святковий настрій, правоохоронці закликають продавців зимових красунь  не займатися незаконною вирубкою ялинок, а покупців – не купувати незаконно зрізані деревця.

Правоохоронці нагадують: ялинки, призначенні для реалізації, повинні мати спеціальне клеймо на зрубі дерева, яке засвідчує право на його реалізацію та безпечність хвої.

Також, покупець має право попросити продавця надати документи на хвойну продукцію – це товарна гарантія на закупку ялинки та документ про її радіологічний стан (на виявлення екологічної чистоти дерев).

Стаття 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка» передбачає покарання у вигляді штрафу в розмірі до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для приватних осіб і в розмірі до дванадцяти таких мінімумів – для посадових осіб.

Читайте також: Де у Львові можна купити живу ялинку у горщику. Карта

Навіть знищення або пошкодження поросту в лісах, за статтею 66 того ж Кодексу, передбачає штраф у розмірі до трьох мінімумів доходів для громадян і до семи – для посадових осіб.

Якщо ж людину викриють у незаконній порубці лісу, набуває чинності Кримінальний кодекс України, а саме стаття 246, згідно з якою правопорушнику загрожує не лише штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів, а й арешт на строк до шести місяців або позбавлення волі на строк до трьох років.

Згідно статті 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях», їм загрожує штраф на суму до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі. А за порушення правил торгівлі на ринках, за статтею 159 загрожує штраф до трьох неоподатковуваних мінімумів.

 Про випадки незаконної реалізації новорічних ялинок правоохоронці просять повідомляти на оперативну лінію 102.

Нагадаємо, виконавчий комітет прийняв рішення про організацію передноворічної роздрібної торгівлі хвойними деревами. Ним затверджено місця для продажу у 28 локаціях 5 районів міста у період з 18 грудня до 6 січня.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!