Як вберегтися від удару блискавки: 10 порад від ДСНС

58113 3
Першочергово потрібно уникати електроприладів, металевих предметів, високих поодиноких дерев та водойм.
фото: poradu.pp.ua

фото: poradu.pp.ua

Сьогодні, 29 червня, через удар блискавки в місті постраждало четверо осіб, двоє з яких загинули. Що потрібно знати, щоб не стати жертвою стихії, – у порадах ДСНС.

1)      Під час перебування вдома варто зачинити усі двері та вікна. Протяги у приміщенні притягують кульові блискавки.

2)      Також необхідно триматися подалі від електроприладів, вимкнути мобільний телефон, телевізор тощо – усі вони притягують розряд.

3)      Під час перебування на вулиці потрібно уникати високих дерев (особливо – поодиноких), металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева. У лісі не варто ховатися від негоди на узвишші – ліпше знайти низькі дерева, що ростуть поруч.

4)      ДСНС радить звертати увагу на місцевість. Якщо на дереві помітні сліди від потрапляння блискавки – земля довкола має високий рівень провідності електрики і блискавка туди б’є постійно. Найбільш уразливими до електророзрядів є дуб, тополя, сосна та ялина, найменш – верба, клен та кущі.

5)      Не варто ховатися в невеликих будівлях, спорудах, наметах, особливо серед острівців дерев. У полі ліпше знайти канаву чи інше заглиблення в землі – бажано сухе. У мокрій землі не варто лягати в повний зріст – ліпше сісти, нагнувши голову так, щоб вона була не вище, аніж предмети довкола. Ховатися рекомендують поодинці, а не групами, адже розряд перебігає через контакт людських тіл.

Читайте також: Центр Львова затопила злива. Відео

6)      Якщо у сховищі з’являєтьcя відчуття, ніби предмети довкола чи частини споруди відлунюють або дзижчать, – потрібно негайно поміняти сховок. Так само слід вчинити, якщо здається, ніби волосся ворушиться чи здиблюється, – це сигнал, що в цьому місці накопичується електрична енергія.

7)      Перебігати зі сховища слід нешвидко та злегка пригнувшись. Розряди контактують із вищими точками, якою може бути людська голова.

8)      Варто уникати контакту з будь-якими металевими предметами – у тому числі тими, які є при собі. Годинники, браслети, вудочки, ножі тощо радять покласти в захищеному місці подалі від себе. Парасольку теж рекомендують скласти.

9)      Під час грози не варто їздити на велосипеді, мотоциклі чи верхи на коні. У машині їхати безпечно, якщо зняти з авто металеві антени, які можуть притягувати заряди.

10)  Перебувати у човні на водоймі, плавати під час грози вкрай небезпечно. Варто негайно вибратися на берег, якщо це можливо. В іншому разі сидіти в човні потрібно нерухомо, витягнувши весла, а добиратися до берега вплав повільно, не розмахуючи руками.

Ірина Ладика


Читайте також:
30 Червня, 2017 09:24
Читач В Україні немає МНС, є ДСНС
30 Червня, 2017 09:24
Читач В Україні немає МНС, є ДСНС
30 Червня, 2017 09:24
Читач В Україні немає МНС, є ДСНС
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!