На правах реклами

Як встановити SSD-накопичувач у ноутбук. Детальна інструкція

3746 0
Навіть після падіння зі столу SSD з високою ймовірністю залишиться працездатним, в той час як HDD часто починають працювати некоректно навіть при несильному струсі.
Photo by Harris Vo on Unsplash

Photo by Harris Vo on Unsplash

Заміну жорсткого диска HDD на SSD у лептопі виконують, щоб підвищити швидкість роботи. Така процедура нескладна, тому її можливо виконати самостійно, не звертаючись до сервісу.

Чим твердотільний накопичувач кращий за НЖМД?

Серед переваг SSD виділяють стійкість до ударів. Навіть після падіння зі столу SSD з високою ймовірністю залишиться працездатним. HDD часто починають працювати некоректно навіть при несильному струсі. До інших плюсів твердотілих накопичувачів відносять:

  • відсутність шуму під час роботи;
  • менший рівень нагрівання;
  • вищу швидкість відклику програм (від 2-3 разів);
  • стійкість до впливу е/м середовищ.

Твердотільні накопичувачі постійно вдосконалюються. Сучасні моделі лептопів (наприклад, професійні ноутбуки Acer) обладнані SSD.

Процедура підготовки до встановлення SSD

Найважливішим моментом вважається підбір правильної моделі твердотільного накопичувача. SSD вибирають за такими характеристиками:

  • форм-фактором – 2.5-дюймові варіанти поміщаються в ноутбуці навіть без необхідності демонтажу HDD, тоді як моделі mSATA, M.2 2280 в рази швидші;
  • об'ємом (ємність може бути від 32 до декількох тисяч ГБ);
  • типом інтерфейсу підключення – для 2.5-дюймових моделей використовують SATA III, пристрої М.2 підтримують PCI Express 3.0;
  • виду пам'яті – SLC, 3D X Point, (3D) TLC та MLC.

На ігрові лептопи краще встановлювати більш продуктивні SSD, які будуть відповідати параметрам ЦП, відеокарти.

Алгоритм встановлення SSD

Перед виконанням процедури необхідно підготувати пласку та хрестоподібну викрутки, пластикові пластини для підчеплення кришки, додатковий накопичувач (якщо SSD встановлюється замість жорсткого диска). Алгоритм виконання операції:

  1. Вимкнення ноутбука, від'єднання всіх кабелів.
  2. Демонтаж батареї (якщо вона знімається).
  3. Зняття кришки на нижній частині лептопа.
  4. Демонтаж класичного вінчестера, встановлення SSD.
  5. Після цього виконують збірку переносного комп'ютера.

Способи комбінування SSD та HDD

Ці комплектуючі можна підключити сумісно такими методами:

  • розміщення замість класичного вінчестера, при цьому використовуючи HDD у якості переносного накопичувача;
  • заміна пристроєм solid drive оптичного приводу (для підключення потрібна коробка-перехідник).
  • SSD встановлюють замість HDD, а класичний вінчестер монтують на місце ОП.

Після монтажу пристрій необхідно перевірити на коректність під'єднання в БІОС. При поганому контакті треба вставити вхід кабелю до кінця в слот.

Налаштування ноутбука для роботи із solid state drive

Якщо твердий накопичувач вже встановлений та розпізнаний системою, потрібно перевірити режим його роботи. У розділі Advanced в BIOS повинен стояти пункт AHCI. Зазвичай він стоїть за замовчуванням. Якщо ні, треба його встановити та зберегти зміни.

Процедура встановлення SSD для різних моделей ноутбуків може відрізнятися. Це обумовлено особливостями конструкції лептопів. Тому перед встановленням solid drive краще пошукати інформацію по заміні накопичувача на сайті виробника (наприклад, acer.com).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!