Як виглядала Богородиця? 8 найдавніших зображень

6857 0
Людству невідомо як насправді виглядав Ісус Христос чи Його Матір, Діва Марія. Проте, є найбільш ранні, відомі нам, зображення Богородиці, які датуються ІІ століттям. Щоправда, на них не можна добре роздивитись риси Її обличчя. Ці зображення є швидше уявленнями християн, у першому столітті, про зовнішність Богородиці. Також слід звернути увагу на того, хто майже завжди зображений з нею.
фото: credo

фото: credo

Мадонна та Дитя у катакомбах, ІІ ст.

Є найдавнішим відомим сьогодні зображенням Діви Марії. Знаходиться у катакомбах Присцилли у Римі та датоване орієнтовно 150-м роком нашої ери. Марія зображена з Ісусом на руках.

Поклоніння волхвів, ІІІ ст.

Зображення також є найдавніших з нині нам відомих. Воно розміщено на одному із саркофагів у Музеях Ватикану. На ньому зображено як волхви обдаровують Дитятко, яке тримає його Мати Марія.

«Salus Populi Romani» — Спасіння римського народу, V ст.

Найстаріша та найважливіша ікона Діви Марії у Римі. Легенда говорить, що це одна із багатьох робіт святого Луки, але історики датують оригінал 5‑им століттям. Зберігається в римській базиліці Санта-Марія-Маджоре. Ікона особливо шанується городянами та є головним богородичним образом Рима.

Мадонна з Дитям, оточені ангелами та святими, VІ ст.

Це зображення знайшли у монастирі святої Катерини неподалік гори Синай, воно датоване VI століттям. Біля Марії та Ісуса знаходяться святий Теодор Тірон, святий Георгій та двоє янголів. Слід звернути увагу також на руку у верхній частині ікони, що може бути символом Бога-Отця.

 

Ікона Різдва Христового, VІІ ст.

Ще одна ікона, знайдена на Синаї.

Агіосорітісса (Матір Божа), VІІ ст.

Ікона походить із Константинополя, сьогодні зберігається у соборі Святої Марії Розарію у Римі.

 

 Євангеліарій, VІІІ‑ІХ ст.

Євангеліарій (обкладинка для Євангелія у вигляді невеликої скриньки із деревини або металу, часто оздоблена зображеннями Христа, євангелістів, а також камінням та візерунками, — ред.) зі слонової кості, був створений у Німеччині наприкінці. VІІІ — на поч. ІХ ст.

 

Марія та Дитя, ІХ ст.

Ця ікона зараз зберігається у Художньому музеї Грузії та датується IX століттям.



Джерело: CREDO

 

 

                                                                                                          Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!