Як виглядали корпуси університету Франка в минулому. 9 фото

14029 0
Корпус геологічного та біологічного факультетів у минулому використовували як казарми.
фото: photo-lviv.in.ua

фото: photo-lviv.in.ua

Львівський національний університет імені Івана Франка є одним із найстаріших вищих навчальних закладів України та Східної Європи. Він був заснований у 1661 році королем Яном ІІ Казимиром і починався як звичайна єзуїтська колегія, що займала лише одне приміщення. Зараз університет має понад десяток корпусів, які раніше мали інакші призначення. До Дня університету, що святкується цьогоріч 11 жовтня, Tvoemisto.tv пропонує поглянути на їхні старі фото.

Читайте також: Франковий виш святкує День університету. Програма

Головний корпус

Спочатку в цій будівлі розташовувася Галицький сейм. Як головний корпус університету Франка вона почала використовуватися з 1923 року.

Зала засідань Галицького сейму, фото 1914 року

Галицький Крайовий сейм

Хол Галицького сейму, фото 1903 року

Геологічний та біологічний факультети

Будівля була головним корпусом університету з 1848 до 1923 року. Раніше тут розміщувався єзуїтський конвікт, тобто своєрідний пансіон, в якому виховувалась шляхетська молодь. Після його закриття споруду використовували як казарми, поки замість солдатів сюди не переїхали студенти.

Фото кінця XIX – поч. XX ст.

Географічний факультет

Спочатку тут діяла духовна семінарія, а згодом богословська академія. У час радянської влади будинок було передано Львівському університету, але географічний факультет тут оселився лише в 1975 році. До того він використовувася як студентський гуртожиток.

Фото 1894 року

Економічний факультет

Головний фасад зі сторони проспекту Свободи є добудовою 1948-1952 років, однак частина корпусу з боку вулиці Театральної була споруджена ще в 1890-1892 роках для Художньо-промислової школи.

Фото кінця XIX ст.

Факультет міжнародних відносин та юридичний факультет

Корпус факультету міжнародних відносин збудовано у 1889-1890 роках як елітний житловий будинок на замовлення княгині Кароліни Понінської. Львівському університету його передали після війни. Будівля юридичного факультету споруджена у 1883-1884 рр. як приватна кам’яниця посла до сейму Станіслава Брикчинського. Тоді вона мала не 6 поверхів, а тільки 4. З 1900 року нею володів Галицький кредитний банк пізніше - Королівсько-цісарський упривілейований кредитний заклад торгівлі і промислу та Варшавський дисконтний банк, на замовлення якого і було добудовано верхні поверхи у 1922-1923 рр. З приходом радянської влади будинок перейшов до Львівського університету.

Листівка 1917 року

Інститут післядипломної освіти

Споруджений у 1886-1887 роках, до Другої світової війни належав страховій фірмі Товариство взаємних убезпечень "Флоріанка". Частину приміщень товариство надавало в оренду. У міжвоєнний час за цією адресою діяв пансіонат "Каштелянка", який славився своїми термальними водами. У цьому місці колись били термальні джерела, а до побудови Галицького сейму сюди виходили бані від казино Гехта.

Фото кінця XIX ст.

За матеріалами photo-lviv.in.ua.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!