Як виглядатиме Чорна кам’яниця у Львові після реставрації

4995 0
Завершити реставрацію планують до кінця наступного року.
фото: radiosvoboda.org

фото: radiosvoboda.org

До кінця 2019 року у Львові відреставрують Чорну кам’яницю, що на площі Ринок, 4. Восени торік під шарами фарби реставратори натрапили на фриз із рослинним орнаментом початку XVI століття, на якому збереглися залишки червонуватої фарби. Втім, за словами головного архітектора проекту Юрія Дубика, кам’яниці залишать темний колір. 

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Кам’яниця Шульців

«Ніхто не знає, який вигляд мала кам’яниця на початку свого зведення. Тим паче не можна стверджувати, що вона була чорною. Однак відомо, що з другої половини XIX століття вона мала такий колір, якою ми бачимо її зараз. Тому ми плануємо спершу повністю очистити камінь від кольору. Після чого створимо один тон, який умовно називаємо чорним або темно-сірим.  Це не один колір, а багато шарів, кожен із яких є півпрозорим. Із нього виходить не глухий колір, а неоднорідний, який передає глибину», — розповів Юрій Дубик.

За його словами ЛМКП «Львівводоканал» уже завершив роботи із заміни внутрішніх комунікацій. Наразі триває реставрція зовнішніх фігур фасаду та аттику, які мають завершити упродовж цього року. П’ять скульптур фасаду, які востаннє реомнтували у 80-х роках минулого століття, демонтують на реставрацію.

Читайте також: У Львові відреставрують дах храму Климентія Шептицького

Нагадаємо, Львівський історичний музей виграв грант Посольського фонду США збереження культурної спадщини на 275 тисяч доларів. Спершу кам’яницю обстежила НДЦ «Рятівна археологічна служба», працівники якої знайшли у внутрішньому дворику кам’яниці фрагменти керамічного посуду, які датуються кінцем ХІІІ – XIV століття.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!