Як зменшити генерування сміття? Лайфхаки від львівської компанії

5106 0
Велику кількість сміття та побутових відходів генерують саме підприємства та компанії. Тому важливо, щоб вони дбали про правильне сортування та зменшення генерування відходів. Подібний приклад показує компанія мережа аптек «DS», де вже давно ліки продають в екологічний паперових пакетах, та має свої поради зі зменшення генерування сміття не тільки в офісах, але і вдома.
Фото: dailylviv.com, www.jaktridit.cz, sustain.ubc.ca

Фото: dailylviv.com, www.jaktridit.cz, sustain.ubc.ca

1.  В аптеках мережі «D.S.» не пакують ліки у звичні пакети, а лише в екоупаковку. Наразі одна четверта частина землян живе в умовах повної або часткової заборони на поліетиленові пакети. На сьогодні це поки що найдієвіший спосіб боротьби з відходами, які переповнюють звалища, душать річки і озера, забруднюють океани і вбивають тварин.

2. Біля аптек «D.S.» встановлюють велостійки для тих, хто надає перевагу цьому виду екологічному транспорту.

3. Тут не викидають використані батарейки, а приносять і складають їх у спеціальний контейнер у офісі, щоб згодом передати на утилізацію. Закінчився термін дії батарейок у тонометрі? «Сіли» батарейки від пульта до телевізора? Несіть їх до пунктів збору або ж організуйте такі самостійно у місцях, де мешкаєте або ж працюєте.

4. Важливим є питання утилізації ліків. Фармацевтична продукція, у якої закінчився термін придатності, належить до однієї з найбільш специфічних категорій відходів, оскільки при неправильній утилізації наносить величезну шкоду оточуючому середовищу і людям. У розвинутих країнах вивезення і знищення такого товару здійснюють спеціальні компанії, які мають відповідні дозволи та технічну базу. В Україні недосконале у сфері екології законодавство дозволяє викидати невикористані препарати, окрім наркотичних засобів і вакцин, на полігон побутових відходів.

Здавалося б, яка дрібничка – викинути блістер з таблетками у сміттєпровід, а вміст ампули – злити в унітаз. Кому від того стане зле? Насправді ліки не можна просто змивати в каналізацію. Фахівці Американської агенції з контролю за ліками і харчовими продуктами (FDA) дають своїм співвітчизникам наступні рекомендації щодо утилізації ліків вдома. На їхню думку, більшість лікарських засобів можна викидати, дотримуючись при цьому певних правил з метою гарантування безпеки навколишнього середовища і людей:

Так, протерміновані таблетки і капсули належить дістати з вторинного упаковання, подрібнити і змішати з будь-якими відходами або піском, аби вони втратили товарний вигляд і стали непривабливими для дітей чи тварин. Отриману суміш треба зібрати в поліетиленову, пластикову або скляну ємність, щільно закрити і вже в такому «спорядженні» віддавати на смітник.

У США відповідним законом дозволено віддавати невикористані якісні ліки в аптеки для бідних пацієнтів. Це має бути цільна упаковка і щонайменше 6 місяців до кінця придатності засобу. Натомість європейці здають протерміновані і непотрібні ліки в аптеки, які, своєю чергою, утилізують їх за прийнятими у країні правилами. В Україні, на жаль, відповідних нормативних актів наразі немає.

Місто Львів щодня продукує від 700 до 1000 тонн сміття, з якого зараз переробляється лише 5%. Разом ми можемо це змінити. Адже дбати про здоров’я – це і дбати про довкілля.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!