Як змінити оператора і зберегти мобільний номер. Інструкція

12581 0
Раніше три найбільші мобільні оператори Vodafone, «Київстар» та Lifecell підтвердили запуск послуги.
Фото: Вголос

Фото: Вголос

Із 1 травня в Україні запрацює послуга MNP (Mobile Number Portability) – збереження номера після зміни мобільного оператора. 

Читайте також: Високий стандарт. Що таке 4G і що треба, аби ним користуватися

За кордоном ця послуга доступна вже давно. В Україні відповідний закон прийняли ще в 2010 році, але включення послуги постійно відкладали.

Що потрібно для зміни оператора?

  • зареєструвати номер (для абонентів передплаченого зв’язку). Щоб зареєструвати номер, потрібно зайти у персональний кабінет на сайті  поточного оператора, перевірити його статус та, за потреби, заповнити заявку, завіривши її електронно-цифровим підписом (ЕЦП). Зареєструвати номер також можна у будь-якому магазині поточного оператора, надавши паспорт чи інший документ, що підтверджує особу;
  • подати заявку. Перед цим необхідно перевірити, чи номер зареєстрований на вас (у кол-центрі чи магазині оператора), подати заявку онлайн на сайті оператора, до якого хочете перейти, або у крамниці.
  • отримати нову SIM-карту. Новий оператор має перевірити, чи ваш номер можна перенести, після чого надати нову карту;
  • перевести номер. Оператор зробить це автоматично після того, як видасть нову карту.

Чи можуть відмовити у збереженні номера та чому?

Сам оператор може відмовити у послузі MNP, якщо номер зареєстрований не на вас або не зареєстрований узагалі, у заяві подані неповні або недостовірні дані, номер не працює з причин, передбачених законодавством (наприклад, через шахрайство).

Окрім іншого, відмовити у збереженні номеру може й сама система. Це можливо, якщо після останньої зміни не минуло 30 календарних днів або абонент подав заявку на перенесення одразу кільком операторам. Більше інформації про зміну оператора зі збереженням номера можна знайти за посиланням.

Читайте також: Мобільні оператори можуть повернути абонентську плату за місяць замість 28-ми днів

Додамо, що у грудні торік три найбільші мобільні оператори Vodafone«Київстар» та Lifecelпідтвердили запуск послуги.

Вперше Mobile number portability запустили у 1999 у Великій Британії, Нідерландах та Гонконзі. На початку 2000-х більшість країн Європи вже користувалася такою послугою. А у деяких країнах пострадянського простору, наприклад, у Вірменії, Молдові чи Азербайджані, MNP працює вже декілька років. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!