Політична реклама

Як убезпечити дітей від насилля. Три напрямки

3928 0
До генпрокурора України, глави Нацполіції та голови ГУ Нацполіції у Львівській області подано запит проконтролювати хід розслідуваня щодо насиллям над 12-річним хлопчиком, яке сталося 18 червня у Львові.
Фото: Zmina

Фото: Zmina

Народний депутат Ярослав Юрчишин, який і подав цей запит пояснив, що цим убезпечив постраждалих від фактору «великих грошей» при розслідуванні справ.

«Сторона нападу не зможе грошима вплинути на вчинення справедливості судом. Публічність показує постраждалій дитині, що переважна більшість дорослих – правоохоронці, судді, це ті люди, до яких можна звертатися за допомогою», – каже нардеп.

Головне – не мовчати

Мама потерпілого хлопчика Софія Яцків, пояснила, що родина наважилася не мовчати, бо їх син постраждав саме через мовчання інших. Випадки, коли затриманий чіплявся до інших дітей, були й раніше, але люди не повідомляли про це. Якби родина мовчала – біда могла б статися і з іншими дітьми.

«Наше мовчання означало б покору і згоду з тим, що сталося. Ми хочемо публічно засуджувати такі явища як педофілія і насилля, їм не місце не тільки в нашому районі, а й взагалі в здоровому суспільстві», – пояснила пані Софія.

За її словами, публічність – це також запорука того, що розслідування таки буде здійснено. Софія Яцків пояснює, що у прийнятті рішення про це думка сина мала ключове значення.

На жаль, каже мама хлопчика, у нас ще й досі зберігається великий ризик стигматизації з боку суспільства, коли люди починають говорити, що «жертва сама винна» або що «для чого усе це виносити на люди чи згадувати».

Суспільство має не боятися злочинців, а жорстоко засуджувати їх і добиватися відповідальності за скоєне, – переконана Софія Яцків. 

«На жаль, мусив статися цей злочин, щоб навчити інших, що такі випадки не треба замовчувати і з дітьми треба спілкуватися про сексуальне насилля», – звертає увагу начальниця відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у Львівській області Тетяна Капись.

Інше питання, каже вона, що потенційними злочинцями стають діти, у яких проблеми з вихованням, вседозволеністю, відчуттям безкарності.

Тетяна Капись наголошує, діти мають знати куди звертатися про допомогу: 102 – поліція, безкоштовно та цілодобова лінія; також можна скористатися номером "захисту прав дітей" 0 800 500 225 / 116 111,  працює у будні до 18:00 год.

Патрульною поліцією, розповідає вона, ведеться просвітницька робота зі школярами. Зокрема, у проєкті «Шкільний офіцер» з дітьми говорять про безпеку, їх права, вчать співпрацювати з поліцією. Та цього недостатньо, адже більшість інформації діти отримують з інтернету.

Співзасновниця дитячого простору та членкиня Громадської ради при управлінні освіти Христина Шабат розповіла, що розробила проєкт навчальної програми сексуальної освіти і популяризує його серед освітніх закладів Львова.

«Про сексуальну безпеку у нас не прийнято говорити ні в школах, ні в родинах. Вона залишається табуйованою. Максимум, це можуть бути заборони «не заходити в ліфт з незнайомцем» без пояснень чому. Те, що хлопчик зізнався батькам – ознака великої довіри в сім’ї. Зазвичай, діти бояться про це згадувати», – каже вона.

Окрім того, як повідомила начальниця сектору ювенальної превенції Головного Управління Національної поліції у Львівській області Ольга Ковальчук, управління працює над тим, аби у Львові з’явилися «зелені кімнати» – максимально наближені до домашніх умов. Дитині тут легше розповісти про те, що сталося.

Світовий досвід, який може допомогти

Радою Європи розроблені програми, що мають навчати сексуальній безпеці дітей – «Кіко і рука». Тут і про «правило купальника» та усвідомлення, що «моє тіло належить тільки мені». Література перекладена українською мовою, є спеціально відзняті мультики. Книги мають гриф Міністерства освіти і дозволені до використання у закладах освіти. Можна заповнити анкету і вам безкоштовно відправлять методичку для вихователів і робочий зошит для дитини – https://cutt.ly/1irGAAU

Також є доступною сінгапурська програма на сайті «Фонду благополуччя дітей», яку можна завантажити – https://cutt.ly/sirGVVA

Три напрямки безпечного для дітей міста

Міський осередок партії «Голос« в рамках ініціативи «Діємо разом» за допомогою фахівців і експертів напрацював три напрямки, які необхідно розвивати в місті і які допоможуть зробити місто безпечнішим для дітей.

Це зокрема:

1. Масштабувати заходи профілактики випадків педофілії через впровадження сексуальної освіти в школах, відвертих розмов в родинах, співпраці шкіл та поліції.

2. Розробити та максимально прокомунікувати алгоритм швидкого реагування близькими, якщо дитина наразилася на насилля. Проінформувати, які органи та як можуть допомогти.

3. Формувати суспільну думку, яка стає на захист потерпілих і засуджує будь-яке насилля.

В рамках ініціативи «Діємо разом. Голос міста» також було проведено і онлайн-зустріч, під час якої учасники проговорили і конкретну ситуацію і кроки, як цьому можна протидіяти.

Назар Ігнатишин

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!