Як звикнути до переведення годинників за один день. Поради

2733 0
Тепла погода, довгі дні і нестача сну – три ознаки того, що справжня весна вже зовсім поряд, а час ось-ось переведуть на годину вперед.
фото: fotofakt.in.ua

фото: fotofakt.in.ua

Однак лікарі застерігають: порівняно з осінньою зміною часу, більшість людей справді гірше сприймають весняне переведення годинника, адже усі втрачають годину сну.

На щастя, є кілька простих порад, які допоможуть перейти на новий час легко і без втрат для здоров'я, радить видання NewsHealth.

Відступіть назад, доки годинники не перевели

Порада дуже проста: переведіть годинник вперед не у неділю, а в суботу. Це змотивує вас лягти спати раніше, і не вдарить так боляче по вашому самопочуттю, коли прокинетеся наступного ранку.

Фахівці також радять протягом тижня перед зміною часу лягати спати щодня на 15 хвилин раніше – починаючи хоча б із середи. Таким чином до неділі ви майже звикнете до нового часу.

Якщо у вас є діти, їм потрібна особлива допомога у напрацюванні навичок здорового сну. Малеча менше прив'язана до часу на годинниках і значно більше – до власного біологічного.

Якщо зазвичай діти не сплять до 11 вечора, за два дні до зміни часу вони мають піти спати о 10й. Так вони краще висипатимуться перед школою у понеділок.

Перегляньте свої звички щодо сну

Вимикайте електронні прилади щонайменше за годину до того, як підете спати, адже блакитне світло може заважати сонливості. Уникайте прийому їжі, а також алкоголю і кави перед сном, і виконайте особливий ритуал перед сном.

Це може бути ванна з теплою водою, м'яке розтягнення чи йога. Занотуйте нагадування і хвилювання на аркуші паперу, щоб не брати їх із собою у країну снів.

Оновіть ваш робочий графік

Якщо фізичні вправи вас розслабляють, додаткова година вечірнього світла, яку ми "отримаємо" у березні, дає нам більше можливостей займатись спортом.

Але пам'ятайте: треба дотримуватись тригодинної паузи між спортивними заняттями і сном, щоб встигнути охолонути. З іншого боку, якщо вони приносять вам задоволення і значно активують, треба робити їх зранку – не зважаючи на те, переводять годинники чи ні, адже викид енергії може призвести до безсоння.

Будьте обережні на дорогах

Це той самий день у році, коли ранковий графік потребує послаблень, особливо якщо ви керуєте автомобілем.

Запитайте у керівника, чи можна прийти на роботу пізніше у понеділок, чи навіть попрацювати з дому. Дослідження свідчать, що понеділок після весняної зміни часу може стати особливо небезпечним для водіїв, порівняно з усіма іншими понеділками протягом року.

Погодьтеся, уникнути заторів на дорогах із заспаними водіями, які запізнюються – непогана ідея.

Як з'ясували численні дослідження, перехід на весняний час спричинює більше аварій та інцидентів на роботі, і навіть викликає сплеск серцевих нападів.

Вимкніть кнопку повтору будильника

Правильна схема засинання і пробудження – це ключ до плавної зміни часу. Лише один день не зможе зруйнувати його.

Намагайтеся отримати якомога більше сонячного світла вранці

Денне світло за вікном – порада вашому внутрішньому годиннику припинити продукувати мелатонін, гормон, який змушує вас почуватись сонними.

Не перевантажуйте свій графік

Якщо ви чутливі до зміни часу, не перевантажуйте перші кілька днів після переведення годинника. Забагато справ зроблять втому ще гіршою.

Джерело: Українська правда. Життя

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!