Які препарати можуть замінити перекис водню. Перелік

24853 0
МОЗ реклмендує відмовитися від перекису водню, натомість надати перевагу препаратам, що рекомендуються до застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я.
Фото: afterstudy.com.ua

Фото: afterstudy.com.ua

Нещодавно в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун спростувала антисептичну дію 3% розчину перекису водню, зауваживши, що він не загоює та не знезаражує рани. Однак за словами чиновниці, перекис корисний в інших медичних цілях, наприклад, для очищення інструментів.

«Перекис водню ефективний для механічного очищення рани – тобто з тим самим результатом ви можете промити її прохолодною або теплою проточною водою» — пояснила Уляна Супрун.

Читайте також: Як підписати декларацію з лікарем. Покрокова інструкція

Водночас у МОЗ склали перелік препаратів, які можуть допомогти захистити рани та подряпини від зараження мікробами:

— спиртовий розчин йоду та діамантового зеленого розчину. У країнах із більш розвиненою системою охорони здоров’я використовують йодовмісні антисептики, до яких входять йод та повідон. Вони є менш агресивними, ніж спиртовий розчин йоду, тому не так сильно подразнюють ушкоджену частину тіла і мають гарне співвідношення ефективність/безпечність. До таких засобів відноситься 10%-й розчин повідон-йоду, який має широкий антибактеріальний спектр, низький рівень резистентності, ефективний проти біоплівок та добре переноситься;

Хлоргексидин 0,05%-розчин — сильний антисептик, який має широкий спектр застосування. Залежно від концентрації та форми випуску, його можна використовувати для догляду за порожниною рота, миття рук, очищення ран та передопераційної обробки ран та рук. Хлоргексидин добре знезаражує ушкоджене місце;

Етанол — спирт, найбільш ефективною концентрацією якого є 70%-розчин. Важливо, що за невеликої концентрації етанол не має бактеріоцидного впливу, а 96%-концентрація менш ефективна за 70% через особливість бактеріальної мембрани.

Повідон-йод (10% розчин), хлоргексидин (0,05% розчин) та етанол(70% розчин) рекомендуються до застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я та присутні у Національному переліку основних лікарських засобів.

Читайте також: В Україні можна буде отримати консультацію лікаря по телефону

Уляна Супрун зауважила, що  популярний в Україні антисептик Мірамістин — не пройшов точних клінічних випробувань, тож його варто використовувати з обережністю. 

Додамо, що перш ніж обробляти та знезаражувати рану, її необхідно промити під проточною водою, потім нанести антисептичний засіб та накласти стерильну пов’язку або пластир.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!