Шість змін в податковому законодавстві, які чекають на українців

3604 0
З 1 січня 2016 року в Україні вступили в силу ряд законів, які були прийняті Верховною Радою та Президентом України. Юристи компанії «HD Partners» підготували перелік найважливіших змін, який відбувся в законодавстві України в зв'язку з цим. Пропонуємо шість змін до Податкового кодексу, які очікують на українців у 2016 році
фото: 24tv.ua

фото: 24tv.ua

Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу і деякі законодавчі акти України про забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році" містить низку нововведень та змін:

По-перше, даний документ встановлює з 2016 року єдину ставку єдиного соціального внеску (ЄСВ) 22% і скасовує 3,6% ЄСВ, що утримується із зарплати працівників. Одночасно максимальна величина бази нарахування ЄСВ зросла з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат.

По-друге, встановлюється єдина базова ставка у розмірі 18% замість двох діючих ставок 15% та 20%. Для дивідендів з джерела в Україні залишається ставка в розмірі 5%, для доходів із-за кордону – 18%, для оподаткування великих пенсій – 15%.

По-третє, Закон також містить норму про зменшення для платників ІІІ групи річного обсягу доходу до 20 млн грн до 5 млн грн із збільшенням ставок з 2% до 3% – для платників ПДВ і з 4% до 5% – для неплатників ПДВ.

Крім того, підвищуються у 1,8 рази ставки єдиного податку для IV групи платників (сільгосппідприємств), а коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку ІV групи встановлено на рівні 120%.

По-четверте, відповідно до цього Закону скасовані сплати щомісячних авансових внесків з податку на прибуток. Натомість введено поняття «квартальний звітний період» з податку на прибуток для підприємств, у яких річний дохід від будь-якої діяльності перевищує 20 млн грн.

По-п’яте, щодо ставок акцизного податку, то у 2016 рік на спирт та алкогольні напої (крім натурального вина) вони підвищилися на 50%, на пиво і ігристе вино – на 100%.

Окрім цього, специфічна ставка акцизного збору та мінімальне акцизне податкове зобов'язання для тютюнових виробів збільшилися на 40% без підвищення адвалорної ставки, акциз на паливо – на 13%.

По-шостегранична ставка податку на нерухоме майно зросла з 2% до 3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр загальної площі житлової та нежитлової нерухомості (41,34 грн). А також, власники квартир площею понад 300 кв. м і будинків площею понад 500 кв. м. зобов’язані сплачувати додаткову ставку податку в розмірі 25 тисяч грн.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!