Якими можуть стати межі Львова після створення Львівської ОТГ

12698 0
Чи створять Львівський район чи Львівську агломерацію, мають вирішити до кінця року.
Фото: Leopolis.news

Фото: Leopolis.news

До кінця року Верховна Рада має остаточно затвердити пакет законопроєктів, що стосуються децентралізації. Залежно від того, яким буде цей пакет, у Львова є два шляхи розширення. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповів заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач.

Читайте також: Своя «швидка» і школа мистецтв на виїзді. Як живуть Славська та Ходорівська ОТГ

Чинне законодавство передбачає створення Львівської ОТГ, каже Любомир Зубач. Втім, на розгляді парламенту є законопроєкт про міські агломерації, поданий ним ще минулого скликання Ради.

«Я сподіваюсь, що коли буде кінцевий пакет децентралізаційних законопроєктів, нова Рада його ухвалить. Це розрулить багато проблемних питань, пов'язаних із тим, що хтось хоче когось захопити тощо. Агломерація дозволяє створити єдиний організм безболісно. Тобто щоб всі навколишні громади не втрачали свою самостійність, а через делегування і спільний координаційний орган вирішували спільні проблеми», – говорить Любомир Зубач.

Якщо ж закон визначить, що потрібно створювати ОТГ, то, додає посадовець, Львів не має особливо грандіозних планів, тому що це великі фінансові видатки. До того ж, у Пустомитівському районі, що приблизно на дві третини охоплює Львів, вже створені та успішно функціонують свої ОТГ.

Читайте також: Чи треба об'єднуватися із селами та хто такі префекти

«Але зараз почалося багато дзвінків і звернень від навколишніх громад, що самі ініціюють приєднання. Маємо прецедент по Зашківській сільраді, що вже на сесії ухвалила рішення. Маємо звернення від міста обласного значення Моршина, що хоче розвивати співробітництво аж до, в перспективі, входження до Львівської агломерації. Маємо ще кілька звернень від навколишніх сіл яворівсько-жовківського напрямку, але поки не буду їх називати, бо комунікація ще триває», – каже Любомир Зубач.

Щодо того, що Сокільники біля Львова хочуть об'єднатися із сусідньою Басівкою та створити власну ОТГ, Любомир Зубач говорить, що держава орієнтована на створення самодостатніх громад.

«Все будуть вирішувати до нового року через прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій. Там будуть додатки по кожній області та затверджений склад і розміри кожної ОТГ. Те, що мені відомо, держава орієнтована, що сформовані громади мають бути спроможними, самодостатніми і не дотаційними. Тому сумнівно, що будуть дрібні утворення. Але Львів до того ставиться спокійно», – говорить Любомир Зубач.

Читайте також: П’ять районів замість 20. Як планують поділити Львівщину

Якщо створять Львівську ОТГ, то Львів матиме ширші межі, каже заступник міського голови. Усі мешканці території у цих межах братимуть участь у виборах, гроші ітимуть в єдиний міський бюджет. Із видатками, каже Любомир Зубач, буде складніше.

«Львів у своїх нинішніх межах за минулі 10 років сильно розвинувся, тут інфраструктура пішла вперед. А в навколишніх громадах є запитання, і доведеться туди вкладати більше коштів, зокрема в транспортне сполучення, соціальну сферу тощо», – каже він і додає, що Львів, як лідер регіону, готовий взяти на себе відповідальність за навколишні населені пункти у тій чи тій конфігурації – як вирішить держава.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!