За приниження української мови хочуть ввести кримінальну відповідальність

5293 1
19-го січня, у Верховній Раді зареєстрували проект закону "Про державну мову", у якому за публічне приниження чи зневажання української мови передбачено великий штраф, арешт або позбавлення волі. Нові правила стосуватимуться посадовців, бізнесменів, медійників та інших громадян.
Фото: slovoidilo.ua

Фото: slovoidilo.ua

Урядовці пропонують запровадити кримінальну відповідальність за публічне приниження чи зневажання державної мови: штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 3 років.

Контролювати дотримання вимог та фіксувати порушення буде мовний інспектор, а розглядати справу й призначати покарання – уповноважений із захисту державної мови.

У законопроекті пропонують таке:

- Штрафувати посадових осіб на суму 200-400 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (за невиконання норми про обов’язкове застосування державної мови під час засідань, заходів, зустрічей і робочого спілкування, в діловодстві та документообігу в органах влади тощо);

- Запровадити вимогу до кандидата у президенти України та на посаду прем’єр-міністра: серед інших передбачених законодавством документів подавати сертифікат про рівень володіння українською мовою;

- Народний депутат та його помічник-консультант мають вільно володіти державною мовою на високому рівні;

- Мовою засідань Верховної Ради, її комітетів та комісій (в тому числі виступів), судочинства, ЗМІ, телебачення і радіо має бути українська;

- Національна рада з питань телебачення і радіомовлення може прийняти рішення про стягнення штрафу в розмірі 10% розміру ліцензійного збору за порушення закону «Про державну мову». 

Нагадаємо, старшокласникам хочуть у 2 рази зменшити кількість обов’язкових предметів. Міністерство освіти й науки планує скорочення переліку обов’язкових предметів у старшій школі з 22-х до 9-ти. Також однією з новацій, що, як планується, буде впроваджена з 2018 року, є створення інтегрованих профільних предметів. 

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
24 Січня, 2017 08:58
Георг Такой тоталитарный максимализм говорит о слабости Украины естественным образом взростить любовь к своей культуре и языку. Метоты властной элиты очень напоминают комуняцкие замашки... А может не Сталин проводил репрессии, а "Украинские Свідоміти" приложили руку к советскому мракобесию, что даже сегодня из них прёт эта порча.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!