Забудовник готелю на Дорошенка погодився провести архітектурний конкурс

2740 0
Тепер у міськраді кажуть, що забудовник може отримати містобудівні умови та обмеження лише на основі генерального плану Львова.
Фото: Вікторія Ейсмунт

Фото: Вікторія Ейсмунт

Забудовник, який хоче збудувати готель на вулиці Дорошенка, 2 у Львові, погодився провести архітектурний конкурс, на якому оберуть найкращу проєктну пропозицію. Про це під час обговорення умов конкурсу повідомив архітектор ТзОВ «Студія 5Ф» Андрій Ігнатюк.

Читайте також: Вхід через сусідів. Який готель хочуть будувати на початку вулиці Дорошенка

«Ми пішли на зустріч місту і хочемо провести конкурс на красивий архітектурний образ, у якому б взяли участь досвідченні архітектори, і вже підготували чернетку завдання на конкурс», – каже він.

Серед організаторів конкурсу у технічному завданні, крім власниць ділянки Софії Максимець, Лесі Данчевської та ОСББ «Свободи 11», зазначили також ТзОВ «Гранд Готель». Його власник, львівський бізнесмен та депутат Григорій Козловський, є бізнес-партнером нинішнього голови ОСББ Олега Дублянського. Хоча за містобудівними умовами та обмеженнями звернулися лише Софія Максимець та Леся Данчевська.

Під час конкурсу хочуть обрати найкращий варіант сучасної забудови на вулиці Дорошенка, яка б гармонічно вписалася у загальну забудову вулиці, а також розробити новий варіант громадського простору перед майбутнім готелем. За словами Андрія Ігнатюка, у технічному завданні на конкурс пропишуть вже готові планувальні рішення.

«Я не знаю, чи знайдуться архітектори, які захочуть на основі наявного планування робити на конкурсній основі фасад. Але якщо й знайдуться, то не знаю, чи це є правильно. Бо правильно робити конкурс на цілий об’єм і прописати докладно вихідні умови», – вважає очільниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Із нею погоджується й архітектор і директор ТОВ «Укрдизайнгруп» Ігор Кузьмак, який розробляв проєкт забудови цієї ділянки у 2009 році.

«Коли будуть писати вимоги до міжнародного конкурсу, варто вказати, що це є фонова забудова, і ніяких особливо шедевральних рішень тут вигадувати не потрібно, треба просто органічно підкреслити фонову забудову вулиці», – вважає архітектор.

Містобудівні умови та обмеження забудовник намагається отримати вдруге. На першому засіданні виконком розкритикував проєкт і висотку, а в управлінні архітектури та урбаністики зазначили, що видати містобудівні умови не можуть, оскільки у Галицькому районі досі не затверджений зонінг. Також немає й детального плану земельної ділянки. Тепер же, як розповіла під час обговорення в. о. керівника управління архітектури Олена Погорілець, на засідання виконкому пропонують підготувати рішення про проведення архітектурного конкурсу та містобудівними умовами для нього.

Читайте також: Спочатку межі парку, тоді готель. Чи буде у Львові Hilton і до чого тут ЮНЕСКО

Керівниця юридичного департаменту Гелена Пайонкевич каже, що видати містобудівні можуть і на основі генерального плану, в якому ця ділянка площею 0,1 га призначена для будівництва та обслуговування торгово-громадських приміщень.

Низка мешканців ще під час минулого обговорення пропонували залишити це місце вільним від забудови і облаштувати там громадський простір. Заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач називає цю ідею утопічною

«Який там може бути сквер, якщо у людей на цьому місці нерухомість? Давайте не говорити утопічних речей. Моя думка, там треба щось зробити, але якісно», – каже він.

Оновлене рішення виконкому планують винести на розгляд уже сьогодні. Натомість член виконкому та заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко каже, що місто не погодиться на запропоновану висоту 22 м і може дозволити максимум 17 м. Крім цього, забудовник має погодитись на міжнародний конкурс не лише на фасад, а й на всю будівлю. 

Якщо рішення таки підтримають, то ОСББ щороку сплачуватиме в міський бюджет земельний податок, який становить 1% від нормативно-грошової оцінки цієї земельної ділянки в рік. За попередніми підрахунками, ця земля на Дорошенка, 2 коштує понад 6 млн грн.

Читайте також: !Fest збудує готель на Лемківській у Львові. Візуалізація

Нагадаємо, у квітні депутати Львівської міської ради передали безкоштовно у власність ОСББ «Свободи 11» земельну ділянку площею майже 0,1 га на на вулиці Дорошенка, 2, вилучивши її з власності ТзОВ «Солодка вишиванка». Тоді кінцевим бенефіціарним власником ОСББ, згідно з аналітичною системою YouControl, був львівський депутат та бізнесмен Григорій Козловський, зараз – співвласники будинку, а керівником – бізнес-партнер Григорія Козловського по ПП «Телець» Олег Дублянський.

Два тижні тому інша бізнес-партнерка депутата, Софія Максимець, разом із власницею ТзОВ «Солодка вишиванка» Лесею Данчевською намагалися отримати містобудівні умови та обмеження на проєктування на вул. Дорошенка, 2 готелю. Як пишуть «Наші гроші. Львів», Софія Максимець та Леся Данчевська стали власницями ділянки, надавши ОСББ позику під її заставу.

Ідея будівництва готелю з громадськими приміщеннями та конференц-залом на вулиці Дорошенка, 2  спровокувала значні суперечки між львів’янами, тож міська рада почала проводити зустрічі-обговорення щодо забудови цієї ділянки.

Під час попередньої зустрічі, Андрій Ігнатюк зазначав, що зі сторони Дорошенка входу в будівлю не буде, натомість зайти в готель можна буде безпосередньо через сусідній «Гранд Готель». Крім цього, досі не відомо, де зможуть паркуватися відвідувачі готелю чи торгових площ, адже «Гранд Готель» має кілька місць погодженої зі скандалом вуличної парковки зі сторони проспекту Свободи, а зі сторони Дорошенка ділянка впритул прилягає до трамвайної колії.

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!