Забудовників звільнять від сплати внеску на розвиток міської інфраструктури

4306 0
2020 рік буде перехідним періодом, коли розмір внеску буде меншим, аніж у попередні роки.
Фото ілюстративне: Asn.in.ua

Фото ілюстративне: Asn.in.ua

У січні набрав чинності Закон України, що передбачає зміну деяких законодавчих актів для стимулювання інвестиційної діяльності. Відповідний закон Верховна Рада ухвалила ще восени 2019 року.

У документі ідеться про скасування пайового (інвестиційного) внеску із 2021 року. Цей внесок – кошти, що забудовники сплачують містові на розвиток інфраструктури.

Читайте також: На Пасічній збудують ще один житловий комплекс. Візуалізація

Договори про сплату цього внеску, укладені до 1 січня 2020 року, залишаються дійсними і діятимуть до моменту повного виконання. Протягом цього року розмір інвестиційного внеску, якщо органи місцевого самоврядування не затвердили менший, становитимуть:

  • 4% від загальної кошторисної вартості будівництва для нежитлових будівель та споруд
  • 2% – для житлових будинків.

Для житлових будинків вартість будівництва для сплати внеску розраховуватиметься відповідно до основних показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України. Ці показники має затверджувати центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну житлову політику і політику у сфері будівництва, архітектури, містобудування.

Читайте також: Скільки будинків ввели в експлуатацію у Львові у 2019 році

Додамо, раніше без сплати пайового внеску містові забудовник не міг завершити оформлення документів на будинок. Ці кошти використовувались на будівництво шкіл, садочків, ремонт доріг, водогонів та іншу міську інфраструктуру.

У Львові до набуття законом чинності використовували свою методику для розрахунку розміру пайового внеску. Для житлових будинків цей розмір становив 2% від вартості будівництва із врахуванням коефіцієнтів у залежності від району будівництва.

У 2019 році, як казали раніше в ЛМР, місто планувало отримати 221 млн грн інвестиційного внеску від забудовників.

Нагадаємо, мешканці Львова просили міську раду заборонити будівництво нових житлових будинків без зведення шкіл і садочків.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!