Завтра у Львові вшановуватимуть пам’ять Героїв Крут. Програма

4825 0
Завтра, 29-го січня, минає 99 років з дня подвигу Героїв Крут: гімназистів і бійців вільного козацтва, які загинули, зупиняючи радянську армію. У місті відбудеться кілька заходів із вшанування їхньої пам’яті, взяти участь у яких пропонують усім охочим.
фото: krasota-style.com.ua

фото: krasota-style.com.ua

Львів’яни та гості міста можуть взяти участь у поминальній молитві, переглянути реконструкцію історичного бою у парку «На валах» в центрі та дізнатися більше про подвиг Героїв Крут.

Програма заходів

12:00 - покладання квітів до могили учасника бою під Крутами І. Лоського. Поминальна молитва за полеглих у бою під Крутами;

12:20 - урочисте проходження ліцеїстів Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут;

12:25 - покладання лампадок до могили учасника бою під Крутами А. Лазаренка;

14:00 - театралізоване військово-історичне дійство "Бій за станцію Крути" (парк "На валах");

15:30 - вечір-реквієм з нагоди вшанування подвигу Героїв Крут у Львівському державному ліцеї із посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут .

Довідка. Бій під Крутами  відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам’ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Він тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва у складі близько чотирьох сотень вояків. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Десятиліттями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками. Лише у 2006 році на місці бою під Крутами встановлено пам’ятник, а з нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам’ятну гривню. 

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!