Здоров’я чи економія: яку лампу обрати для дому? Інфографіка

15658 0
Основа споживання електроенергії в багатоквартирному будинку в умовах міста – це освітлення (без урахування домогосподарств, обладнаних електроплитами). Тому, замінивши лампи розжарювання на економні світлодіодні LED-лампи, можна значно скоротити своє електроспоживання і, відповідно, зекономити кошти на його оплату.
Фото: nutri-health.com

Фото: nutri-health.com

Використання світлодіодної лампи виходить дешевшим, ніж люмінесцентної, і тим більше – жарівки. Але і вартує вона дорожче. Виникає питання: як часто їх потрібно міняти? Згідно з розрахунками, лампа розжарення (75 Вт) служить  6 місяців, лампу КЛЛ (15 Вт) треба міняти через 5 років і 5 місяців, а ось термін служби світлодіодної лампи (10 Вт) – 16-27 років.

Зокрема, при заміні звичайних лампочок на енергозберігаючі електроспоживання знижується в 5-7 разів (на 75-80%), оскільки їх світлова віддача в середньому в 5 разів більша.

Як результат, отримуємо, що за 5 років лише одна світлодіодна лампа дозволяє зекономити 10 грн, порівняно з люмінесцентною лампою і 565 грн порівняно з лампою розжарювання. Потрібно також пам’ятати, що тарифи з роками зростають і ціни на лампи також, а тому при використанні діодних ламп економія буде ще більшою.

Читайте також: У Львові запустили першу в Україні лінію з переробки ртутних ламп

Проте, перед тим як обирати, яку лампочку купити у власну квартиру: люмінесцентну чи світлодіодну, варто пересвідчитись чи не шкодять вони здоров’ю людини.

При порівнянні світлодіодного та люмінесцентного освітлення слід в першу чергу звернути увагу на наявність ртуті. Власне, люмінесцентні лампи є газорозрядними, які використовують ртуть при низькому тиску. В цих лампах знаходиться інертний газ (неон або аргон), а внутрішня стінка корпусу покрита люмінофором, котрий заставляє світитися газ при подачі напруги. Світлодіодні лампи не мають цього недоліку, тому вони більш екологічні і безпечніші для людини. 

Головним недоліком люмінесцентних ламп є ртуть. Така лампочка віднесена до першого класу небезпеки. При пошкодженні такої лампи, ртутний газ зразу попадає в повітря, а пари ртуті є токчисними і ядовитими. Люмінесцентну лампу не можна викидати в звичайний контейнер для сміття – їх потрібно передавати на утилізацію до спеціалізованої організації.

Читайте також: У Львові з’являться пункти із переробки й збору ртутних ламп

Світлодіодні (LED) лампи не мають такого недоліку. У якості джерела світла використовують світло напівпровідникового елемента. Вони стали найекологічнішими джерелами світла. Не мають ці лампи небезпечних матеріалів, тому не створюють небезпеки при виході з ладу.

Світлодіодні лампи використовують в побутових приладах, на виробництвах, в освітленні квартир і офісів, для підсвічування інтер’єрів, для освітлення зовнішньої реклами і вулиць. 

Якісні світильники чи лампи, зокрема, ви можете знайти у компанії Pikartlights. Світильник Pikartlights додасть елегантності простору та ідеально впишеться в інтер’єр. Якщо у каталозі ви не знайдете потрібну лампу, майстри зможуть виготовити її індивідуальн. Детальніше про колекції та асортимент – на сайті Pikartlights.

Мар'яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!