Жінку не взяли на офіцерські курси у Львівську академію сухопутних військ через її стать

7345 0
Навчання жінок за спеціальностями «командир артилерійського чи механізованого підрозділів» непередбачено.
фото з Facebook Поліни Кравченко

фото з Facebook Поліни Кравченко

Прес-офіцер 56-тої окремої мотопіхотної бригади Поліна Кравченко опублікувала у себе на Facebook пост про те, що їй відмовили у вступі за програмою підготовки офіцерів у Національній академії сухопутних військ ім. Сагайдачного. Причиною цього, за її словами, є її стать.

У пості вона зазначила, що її не взяли на пілотний проект з підготовки кваліфікованих офіцерських кадрів для ЗС України за 1 рік – «Лідерські курси».

«Знову нас обмежують, і закон про гендерну рівність не до кінця гендерний. Приїхала, щоб стати командиром взводу артилерійських підрозділів, – кажуть, неможливо. Тільки я чомусь почала службу з "неможливого" – навідника гармати МТ-12», – написала Поліна Кравченко.

В Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Tvoemisto.tv пояснили, що пілотний проект – «Лідерські курси», передбачає підготовку командирів для артилерійських та механізованих підрозділів.

«Станом на зараз  в ЗСУ військовослужбовці-жінки на такі посади не призначаються. Жодних гендерних утисків у нас немає. Це пілотний проект і ми повинні, в першу чергу, зрозуміти, наскільки він є ефективним. У перспективі ми плануємо значно розширити коло спеціальностей, куди можна поступати й жінкам», –  повідомив  тимчасово виконуючий обов’язки  заступника начальника Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного з морального-психологічного забезпечення підполковник  Антон Миронович.

Він також додав, що в академії є жінки, які на рівні з чоловіками навчаються за військовими спеціальностями, але термін навчання там 4-5 років.

Читайте також: В Академії сухопутних військ у Львові відбувся 25-й випуск офіцерів ЗСУ. Фоторепортаж

Зазначимо, що влітку 2016 року наказом Міністерства оборони України для жінок стали доступні понад 100 військових спеціальностей.

«Тепер жінки в одностроях можуть призначатися на такі посади (крім ВДВ), як командир бойової машини піхоти, кулеметник, механік-водій, навідник та оператор бойової машини, далекомірник, заступник командира розвідгрупи, звукометрист, командир відділення, командир міномета, розвідник, стрілець-снайпер та багато інших», – йдеться у повідомленні МОУ.

У грудні 2017 у першому читані прийняли законопроект, який має скасувати ще кілька дискримінуючих норм, зокрема щодо служби жінок у військовому запасі. Наразі його доопрацьовують, вносять поправки та готують до другого читання.

Додамо, що цьогоріч вперше на параді до Дня Незалежності в Києві крокуватиме парадний розрахунок жінок-військовослужбовців.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!