На Львівщині майстер створює унікальні паперові копії пам'яток архітектури. Фото

6223 0
Петро Щомак створив приблизно 10 паперових архітектурних споруд Львова.
Фото: Петро Щомак

Фото: Петро Щомак

Петро Щомак створює макети архітектурних споруд. У його колеції вже приблизно 30 моделей, а львівським пам'яткам культури він присвятив 10 із них. 

Серед його робіт можна побачити Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької, церкву святих Ольги і Єлизавети, Преображенську церкву, церкву святої Анни, Домініканський собор та інші пам'ятки архітектури міста.

церква святих Ольги і Єлизавети

Петро Щомак народився у Новому Роздолі, та його завжди приваблювала архітектура Львова. Збирати макети навчився самотужки. Спочатку складав архітектурні споруди із закордонних журналів, та якось його зацікавило питання, чому такого немає у Львові. 

Читайте також: Андрухович випустить новий роман, над яким працював майже 30 років

За його словами, щоб створити один такий макет, спочатку потрібно зробити заміри приміщення, потім макет створюють у 3-D програмі, а уже тоді друкують деталі будівель у масштабі.

«Одного разу я робив заміри Церкви святого Михаїла. За увесь час своєї роботи, ніхто не забороняв їх робити чи хоча б брати якісь дозволи. А цьго разу до мене підійшов охоронець, і довелось пояснювати, що я тут роблю і чому. Мабуть подумав, що я шпіон, у наш час всяке буває», – пригадує майстер.

Також він зазначив, що цікавитися архітектурою почав не одразу. Спочатку у нього був власний бізнес, а уже на пенсії з'явилося багато часу.

«Уявіть собі, що є простий білий листок, і як з нього може вийти архітектурна споруда. Це щось неймовірне»– каже Петро Щомак.

Зараз його роботи перебувають у Жовківському замку, та їх періодично возять у різні міста України на виставки.

Преображенська церква

Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької

Палац Потоцьких

Палац Потоцьких

Палац Потоцьких

Латинська катедра

Домініканський собор

Олеся Шеремета

фото надав Петро Щомак


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!