Зміни в ЗНО. Яким буде тестування цього року

15624 0
Реєстрація на основну сесію ЗНО завершується уже цієї п’ятниці.
Photo by Green Chameleon on Unsplash

Photo by Green Chameleon on Unsplash

Цього року, на відміну від попередніх, у зовнішнє незалежне оцінювання ввели певні зміни. Щоб отримати документ про повну загальну середню освіту випускникам потрібно обрати 4 предмети. Вони чітко визначені: українська мова, математика – обов’язкові, третій предмет на вибір – історія України чи іноземна мова, і четвертий – на вибір учасника із того переліку з 11 предметів, які пропонує український центр оцінювання якості освіти.

Читайте також: Львівщина – на другому місці за кількістю 200-бальників на ЗНО в Україні

Що стосується математики, то за словами керівниці Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариси Середяк, завдання рівня «профіль» складатимуть всі учні закладів, де цей предмет вивчався поглиблено, незалежно, чи потрібно їм це для вступу. Всі інші учні можуть вибрати рівень «стандарт». Мовляв, держава витрачає кошти, щоб навчати цих дітей 8-9 годин на тиждень і має право подивитися на результат цього навчання.

Серед інших змін, які чекають на абітурієнтів є те, що цього року вперше можна буде складати ЗНО окремо з української мови та мови і літератури. При цьому більшість випускників все ж обирають українську мову та літературу.

«За нашими прогнозами, мову і літературу мали б обрати 40-60%, але цей предмет обирає 80%. Такий формат впровадили вперше, тому можливо, учні з вчителями розуміють, що 210 хвилин на виконання завдання з украхнської мови і літератури краще, ніж 150 з української мови», – зазначає Лариса Середяк.

Читайте також: Дев'ять ліцеїв та гімназій Львова увійшли у топ-100 шкіл України

Який з предметів обирати має визначити випускник, у залежності від того, які умови прийому висуває ВНЗ.

Нагадаємо, реєстрація на основну сесію ЗНО триватиме до 5 березня. За словами Лариси Середяк, до цієї дати за поштовим штемпелем ще можна надіслати заяву на реєстрацію, на перереєстрацію, на зміну предмету, на все те, що хочуть змінити випускники. Це не стосується бакалаврів, які хочуть поступати у магістратуру  – для них реєстрація буде у травні. Також у травні буде окремий етап реєстрації для певних категорій учасників, а саме учасники АТО, учні з окупованих територій, системи пенітенціарних закладів і шкіл, які в силу певних причин не змогли зареєструватися у березні.

Пробне тестування відбудеться 10 квітня. Уже створена мережа пунктів тестування та триває робота над забезпеченням цих пунктів усім необхідним, в тому числі засобами дезінфекції.

Читайте також: Де найкраще вчать англійську та математику. Рейтинг шкіл Львова та ОТГ

Особи, які надіслали реєстраційні документи, повинні пам’ятати, що підтвердженням факту реєстрації для участі в ЗНО є Сертифікат, який відправник має отримати в індивідуальному конверті разом з реєстраційним повідомленням.

Якщо такого документа не має, бажано перевірити стан опрацювання реєстраційних документів за допомогою спеціального сервісу.

Якщо Сертифікат ЗНО є, але помітили помилку в деяких персональних даних, внести необхідні зміни можна до 5 березня 2021 р., скориставшись спеціальним сервісом «Внести зміни».

Нагадаємо, основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання проходитиме з 21 травня до 15 червня 2021 року.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!