Фото: freepik

Фото: freepik

Безконтактність наше все, або Як українцям жити в новій онлайн реальності

3805 0
Якщо тебе немає онлайн, значить ти не існуєш. Це дуже жорстко, але це правда.

Після карантину, коли контакт з іншими людьми та предметами, міг стати загрозою зараження на Covid-19, онлайн торгівля стала новою реальністю і не лише українців. Частина спочивачів та компанії, які раніше і чути не хотіли про цей сегмент, змушені були його освоювати Про те як зміниться парадигма покупок, що відбувається у світі з ними і загалом – як українцям жити у новій реальності йшлося під час бізнес-сніданку Break West, який модерував його організатор Володимир Глащенков. Tvoemisto.tv, в студії якого і відбувся цей захід, відібрало найбільш цікаві тези спікерів. 

Олег Пастущин - директор з розвитку Meest Group

Онлайн або «е-commerce» – не тільки торгівля, це набір різних бізнесів, які відбуваються в цифрі. Діджиталізація – це і доставка товару, реклама, інтернет-маркетинг, соцмережі.

В Україні до Covid-19 онлайн-продажі зростали у межах 30%, починаючи з 2017-2018 року. Перші два-три тижні під час карантину усі продажі зупинилися – у квітні падіння на 30%. Але потім щотижня ріст на 10-20% зростає. Люди зрозуміли, що обмеження колись закінчаться: потрібно йти далі, треба забезпечити якість свого життя.

Тенденції світу. Amazon, Alibaba, eBay –  ці три гравці сумарно в світі забезпечили 60-65% усій продаж. Велика Британія – значний світовий постачальник в «e-commerce. Навіть брендів, які знаходяться за межами країни.

Три фактори, через які українці замовляють онлайн товар закордоном. Це ціна на відомий бренд, не можливість його купити на території проживання, швидкість доставки.

Навіть після виходу з карантину, щоби не відбулося у світі, глобальна тенденція можливості купити онлайн в будь-якій частині світу буде розвиватися.

Безконтактність – зараз стане нормою. Лідери ринку «е-commerce»  ще до приходу товару дають можливість вибрати, як ти хочеш його отримати. Викликати кур’єра, чи отримати товар у пункті видачі чи локальному магазині. Ще безпечніше – поштомати.

Компанії не повинні боятися іновацій. Розробляються речі, щоб перший крок в онлайн можна було зробити легше, швидше і простіше. Мобільний телефон – зараз не лише зв'язок, це твій бізнес, «частина тіла».

Будь-який бізнес тепер повинен інтегруватися. На рівні «е-commerce», цифрових технологій. Швидка передача даних, отримання їх. Треба підтримувати комунікацію зі своїм клієнтом, партнерами  не лише стандартними методами. Не зупинятися на обмеженнях.

Якщо правильно побудувати мережу можна отримати на ланцюжку доданої вартості своїх партнерів, клієнтів та  платежі. Запорука успіху – наскільки успішно та безпечно ти зможеш їх під’єднати.    

Олександр Овчарук - виконавчий директор напрямку електронного та роздрібного бізнесу Кредобанк

Ми не падаємо, ми летимо. Світ змінився. Велика кількість клієнтів вперше зробили покупки в «е-com». Карантин прискорив цей перший платіж. Люди почали змінювати свої звички. І після закінчення карантину відкату назад не буде.

Якщо бізнес – великий чи маленький, фінансовий чи логістичний – не усвідомить що світ уже змінився і не почне корегувати свої стратегії, тоді він не буде успішним.

Значно зросла кількість переказів з картки та карту. Починається інший світ грошових відносин. Не через звичайну торгівельну оплату. Такі перекази змінюють багато механізмів.

Загалом динаміка платежів за час карантину зменшилась. Люди скоротили споживання товарів і послуг, натомість сегмент платежів в «е-сommerce» в певних сегментах зріс – на 30%-50%. Особливо це стосується купівлі продуктів харчування.

Щодо юридичних осіб, то тут динаміка «скажена» – бізнес миттєво зрозумів, що необхідна онлайн присутність – навіть, якщо ти маєш супер команду, крутий офіс, виставковий центр. Це зміна моделі поведінки, споживання. Стежка у світле майбутнє.

Назар Тимошик – власник компанії UnderDefense

Якщо тебе немає онлайн, значить ти не існуєш. Це дуже жорстко, але це правда.

Компанії, які підуть в онлайн і доб’ються успіху, чекає інтернет-шахрайство. Їхній бізнес будуть завалювати і вимагати за розблокування гроші. Є приклад, коли один з клієнтів через зупинку бізнесу втратив за день 47 млн доларів.

Є помилкове враження, якщо ми живемо в «хмарних сервісах» як Amazon чи Google Cloud, то у нас все добре. Насправді це не так. Ти сам несеш відповідальність за свої дії. Це лише інший сервер, який знаходиться закордоном.

Вимагачі створюють умови, коли твій сервіс недоступний. Атака може тривати тиждень-два.  Це все втрата репутації, прибутку. Але з «терористами» не домовляються. Інакше вони будуть приходити знову і знову. До того вимагачі між собою комунікують.

Це не лише втрата грошей, а ще й репутації. Вони можуть розмістити певний контент. А ще втрата персональних даних твоїх споживачі. Ти відповідальний за тих людей, які довірили тобі свої дані.   

Компанії дбають про кібербезпеку  ще й через те, що хочуть мати лейбл, незалежний аудит, який будуть показувати усім клієнтам, будувати довірені відносини з ними. Це також важливо при продажі свого бізнесу. Адже у нас є процеси і вони солідні з точки зору кібербезпеки.  

Часто найбільша проблема в компанії –  це власники бізнесу, які використовують один пароль на всю систему. Найпростіша легальна можливість входу для шахраїв. На одній з фірм компрометація відбулась через бухгалтера, який був неуважний.

Учіть людей кібербезпеки, це як гігієна при коронавірусі, коли треба мити руки. Для прикладу, коли прилітає пошта, то насамперед треба подумати, чи знаю я цю людину, чи можу їй довіряти. Не економте на людях та на фахівцях.

Дуже важливо як ми комунікуємо зі світом. Інформація за секунди шириться і люди швидше вірять, ніж перевіряють факти. Часто може бути дезінформація. Потрібно знати, як швидко поширити в маси те, що такого не було. А якщо сталося, то поінформувати громадськість, що ми працюємо над вирішенням проблеми.

У США у час коронавірусу найбільше атакують госпіталі та фармацевтичні компанії і намагаються витягнути технологію виготовлення вакцини. Йдеться про інтелектуальну власність, якою теж торгують і яку треба захищати.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!