фото: фейсбук уал

фото: фейсбук уал

Будь справжнім. Як у Львові Академія лідерства виховує майбутнє України

4904 0
Tvoemisto.tv у межах проєкту «Я вірю в цю країну» поспілкувалось із керівником львівського осередку УАЛ Валентином Григоренком, щоб дізнатись, кого і для чого виховує Академія та як це має вплинути на майбутнє України.

Українська академія лідерства була заснована у вересні 2015 році в Києві за підтримки інвестиційного фонду Western NIS Enterprise Fund. Її метою є розвиток української молоді, формування покоління людей, які візьмуть відповідальність за націю, вплинуть на глибинні соціальні процеси у суспільстві. Навчання тут безкоштовне, але майбутній студент має довести своє прагнення розвиватись і змінюватись.

Перший осередок УАЛ відкрили у Києві, у 2015 році, в 2016 році розпочали роботу ще чотири осередки: у Львові, Полтаві, Миколаєві та Харкові. А зараз їх вже сім – також у Маріуполі та Чернівцях.

УАЛ пропонує молоді від 16 до 20 років 10-місячну формаційну програму, що базується на семи цінностях: будь вільним, будь справжнім, будь мудрим, будь творчим, будь другом, будь, бо ми – Україна. Протягом цього часу зі студентами працюють лектори і ментори із різних країн і різних галузей. Це, зокрема, Ярослав Грицак, Павло Шеремета, Валерій Пекар, Вахтанг Кіпіані, отець Андрій Зелінський та інші. Студенти вивчають і англійську літературу, і вступ до політики, і основи фінансів. Також вони щотижня присвячують день волонтерській діяльності і приділяють час розвитку емоційного інтелекту. Окрім того, щодня є спортивні заняття – танці, боротьба, легка атлетика тощо.

Читайте також: У Львові відкривають Українську академію лідерства

Для кого ваша Академія? Хто може туди потрапити?

Вчитись в Академії може будь-яка молода людина від 16 до 20 років, яка хоче змінюватись сама і змінювати країну. Відбір починається з онлайн-заявки та виконання кількох завдань дистанційно – написання есе або запис відео. Другий етап – регіональний відбір, під час якого кандидати проходять тести на IQ, тести з англійської мови, фізичної підготовки тощо. На третьому етапі відбору – національному – претендентів оцінює команда менторів. Дуже багато людей з УАЛ задіяні в оцінюванні одного кандидата, щоб із різних ракурсів подивитись на нього та оцінити рівень особистої стійкості, критичного мислення та здатність працювати в команді. У липні – серпні студенти отримують повідомлення про зарахування.

Чому студенти Академії не можуть паралельно вчитись в університеті?

Наша програма передбачає повне занурення у формаційний процес, проживання в осередку. День починається о 6:45 і завершується о 22:00. Людина має працювати над собою, сформувати себе як цілісна особистість, тому суміщати Академію із навчанням у виші є доволі складно – може не бути ефекту. Ми пропонуємо нашим вступникам взяти так званий gap year, щоб зрозуміти, чого вони прагнуть від цього світу і як цього досягнути.

Як відбувається розподіл студентів між осередками?

Усі претенденти з будь-якої точки України проходять однаковий відбір, а потім ми міксуємо їх. У кожному осередку має бути відображена щонайбільша кількість регіонів. Наприклад, у Львові цього року є 36 студентів із 19 регіонів і тільки один студент зі Львова. Таким чином ми зшиваємо країну, вчимо студентів розуміти один одного. Це дуже класно, коли львівські діти їдуть вчитись у Харків чи Маріуполь. Через рік вони повертаються і змінюють громаду, розширюють свій фокус, свій світогляд. Цього року маємо у Львові багато студентів зі Сходу і з Півдня. Це класно, коли вони починають краще розуміти Україну з її різноманіттям, різнобарв’ям, ідентичністю.

Якою є конкуренція серед вступників?

Охочих упродовж останніх років є надзвичайно багато. За результатами останнього відбору, це 13 людей на одне місце. Але нам ідеться не про кількість, яку ми можемо прийняти, а про те, чи ця людина відповідає цінностям, що ми сповідуємо в Академії і чи готова вона змінюватись щоб в майбутньому змінювати країну.

Хто є менторами ваших студентів?

Це люди з певним досвідом у різних галузях, які ціннісно співпадають з організацією. Сам процес менторства – це допомога студенту у зростанні, змінах, формуванні своїх цілей, їх досяганні. Це елемент наставництва. Ментори супроводжують студента упродовж 10 місяців.

Фото: отець Андрій Зелінський/Фейсбук

Який розпорядок дня студента Академії лідерства?

Наша програма побудована на трьох складових: фізичний, емоційний та інтелектуальний розвиток на основі цінностей. Важливо, щоб ці три елементи були присутні щодня. Тому зранку студенти мають руханку, обов’язково зранку є check-in, коли студенти оглядають сучасний стан справ у світі, в Україні, в регіоні, знайомляться з новинами, відкриттями, щоб бути в тренді, потім – декілька блоків програм із національним або регіональним лектором. Після обіду – елементи програми інтелектуального, фізичного чи емоційного розвитку. Ввечері – рефлексія, підведення підсумків. Ми обговорюємо, що вдалося сьогодні, що запам’яталося, аналізуємо. Вихідний день – у неділю.

На початку навчання студенти УАЛ їдуть на екскурсію в Ізраїль, де виникла ідея Академії лідерства

Участь львівських студентів УАЛ у марафоні

Яким чином студенти Академії виходять у зовнішній світ?

Раз на тиждень – у вівторок або середу – у нас день волонтерства, коли студенти ідуть назовні і служать спільному благу громади. Зараз у нас є понад 10 точок різного спрямування і кожен має побувати скрізь, мати різнопланове волонтерство.

Крім того, студенти створюють проєкти для громад міста. У першій частині навчання вони аналізують потреби громади, визначають, що буде актуальним, формують ідеї. Для цього у нас є пітчинг проєктів із відомими містянами, які оцінюють релевантність ідеї, потребу у ній. Реалізацію починаємо у другій половині навчання. Кожен проєкт повинен будуватись на наших цінностях.

Читайте також: УКУ відкриває бакалаврську програму з права

Також Академія має всеукраїнські акції – до роковин Голодомору, наприклад. Торік ми популяризували акції із звільнення Олега Сенцова. Це також робота назовні. У Львові у вересні був проєкт Liberal Arts – це проєкт Академії для вчителів шкіл, коли ми ділимось нашим баченням того, як працювати з молоддю. Цей всеукраїнський проєкт завершився форумом у Києві на 600 вчителів з усієї України.

Акція "Непораховані" до роковин Голодомору

"Непораховані"

Розкажіть детальніше про волонтерство ваших студентів?

Це може бути інтелектуальне волонтерство – коли вони, наприклад, перекладають статті або фотографують архітектурні пам’ятки. Ще є екологічне волонтерство, коли ми щось прибираємо або допомагаємо прибирати. Це також робота з тваринами, коли студенти ідуть в притулок для тварин, вигулюють їх, доглядають. Це і робота у різних соціальних закладах за типом «Джерела», і робота на військовій кухні. Нам важливо, щоб кожен студент зрозумів усе розмаїття волонтерства.

Допомога у заготівлі продуктів для військових

Що відбувається після випуску з Академії? Чи ви підтримуєте звязок зі студентами?

Ми завжди підтримуємо зв’язок з нашими випускниками. Ми запустили клуб випускників «Софія» з двома потужними центрами у Львові і Києві – тут найбільше наших випускників. У Львові їх приблизно 200 з усіх років і з різних осередків. Це доволі серйозне community, з яким треба працювати на системній основі. «Софія» – це закритий клуб, вони спілкуються, реалізовують спільні проєкти, обговорюють книжки, мають зустрічі з відомими людьми.

Більшість наших студентів – це люди, які пішли далі вчитися. Тільки зараз вони закінчують навчання у вишах і починають реалізовуватись у світі. Десь через рік – два ми матимемо наших випускників на робочих місцях. Є і випускники, які ще під час навчання у вишах створюють громадські організації, реалізовують різні громадські проєкти, відкривають спільні простори тощо.

Ми відслідковуємо такі історії і ми завжди присутні на їхніх відкриттях, їхніх заходах. Так ми показуємо, що цінуємо наших випускників і готові допомогти у разі потреби.

Читайте також: Львів спить, Шептицький працює. Репортаж з першої цілодобової бібліотеки

Як оцінюється результат студента?

Це все дуже індивідуально – шаблону немає. Є розуміння цінностей і на їхній основі студент повинен розвиватися в трьох напрямках (інтелектуальний, емоційний та фізичний). Цінності – це інструмент ухвалення рішень. Дії, поведінка при ухваленні того чи того рішення, мають ретранслювати систему цінностей УАЛ.

Також ми відслідковуємо фізичний, інтелектуальний та фізичний розвиток – дивимось, яким студент прийшов і ким він іде від нас. Це теж індивідуально. Ми не співставляємо їх один з одним, тому що вони прийшли із різними вхідними умовами. Ми створюємо профайл кожного студента і в кінці навчання обговорюємо його – «дивись, ти розвинувся ось так і так». Ми завжди даємо зворотній зв’язок – і через індивідуальне менторство, і від команди, і від національного офісу.

Який вплив Академії на зміни в Україні ви бачите?

Цей вплив, можливо, не такий глобальний, та ми бачимо, як змінюються наші студенти, їхні погляди, думки, як вони зростають. Через 2-3 роки, коли вони вийдуть у світ, то саме вони задаватимуть темп і майбутній напрямок розвитку суспільства. Ми цим постійно надихаємось.

Я не можу сказати про якісь конкретні критерії оцінки впливу – це просто відчувається. Особливо, коли випускники запрошують на відкриття якогось простору чи їхнього власного проєкту і ти бачиш це оточення. Тоді емоції переповнюють, розумієш, що працював недарма, що ці люди будуть змінювати суспільство. Вони принесуть зміни у підприємництво, культуру, державу – залежить, де вони себе бачать. Ми хочемо, щоб вони були собою, були цілісними особистостями. Якщо людина буде цілісною, вона рухатиметься у суспільстві потрібним вектором.

А як ви потрапили в Академію і очолили львівський осередок?

Я із Чернівців. У 2018-2019 році працював там в осередку Академії. Перед тим я мав понад п’ять років досвіду роботи у вишах в Чернівцях, пару років роботи в бізнесі. Ще коли закінчував навчання в університеті, розумів, що хочу змінювати цей світ і саме через формування якісно нових людей. Я завжди знав, що працюватиму з молоддю, зі студентами. Коли оголосили про відкриття осередку в Чернівцях, я подався. Так само, як студенти, уся команда проходить різні етапи відбору – як онлайн, так і з присутністю, з вишкільною частиною.

Рік відпрацював у Чернівцях, тепер я у Львові.

Працівники Академії також мігрують між містами?

Важливо, щоб ментори і команда були рольовими моделями для студентів. Тож коли студент має бути готовим поїхати на навчання, наприклад, з Харкова у Львів, то і команда має бути готова виходити із зони комфорту. Саме за межами зони комфорту відбувається зростання. Це також елемент з’єднання країни: ми всі різні, але ми всі вміємо об’єднатися заради великої мети, заради спільної ідеї.

Навчання в Академії безкоштовне, щороку відкривається по новому осередку. Звідки надходить фінансування?

У нас є стратегія Академії до 2030 року. Вона передбачає, що до того часу ми матимемо осередки у кожному обласному центрі. Динаміка відкриття осередків залежить від готовності органів місцевого самоврядування і партнерів з того чи того регіону сприяти відкриттю і підтримці академії.

Щодо фінансування, то одного джерела немає. Це і місцева влада, і місцевий бізнес, партнери, підтримка від держави і від міжнародних донорів та партнерів.

Чи є подібні програми в інших країнах?

Академія лідерства є в Ізраїлі. Але для нашої вона була лише прототипом, ідеєю. Методики, підходи, структура у нас відрізняються. Ми враховуємо українську ідентичність, реалії, соціум.

Олександра Бодняк

Фото: фейсбук-сторінка львівського осередку УАЛ, Андрій Зелінський/Фейсбук

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.

Я вірю в цю країну

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!