Фото: Вікторія Савіцька

Фото: Вікторія Савіцька

Що правда, а що – ні. Фактчекінг звернення депутатів щодо Андрія Білого

3927 0
З ініціативи фракції партії «Голос» Львівська міська рада підтримала звернення до міського голови Львова Андрія Садового та голови Управління СБУ у Львівській області Івана Осипчука з вимогою усунути від виконання обов'язків начальника управління безпеки міста Андрія Білого і притягнути його до кримінальної відповідальності. Звернення підписали також кілька громадських організацій. Tvoemisto.tv перевірило деякі твердження зі звернення і дійшло висновку, що вони недостатні та не є підкріплені доказами. Натомість увагу депутатам треба було звернути зовсім на інше.

У зверненні йдеться, що Андрій Білий «тісно пов’язаний з особами, які ідентифіковані Службою безпеки України, як такі, що суперечать забезпеченню суверенітету та територіальної цілісності України». Далі у тексті згадані підприємець з російським громадянством Ігор Чуркін, його дружина українка Таїсія Саніна та батько Андрія Білого – Леонід Білий.

Читайте також: Транспорт і безпека. Андрій Білий стане в.о керівника управління безпеки міста

Андрію Білому закидають те, що він начебто лобіював проєкт ухвали про підписання меморандуму, за яким ЛК АТП №1 мало б віддати ТОВ «Оптимум фактор» 19,5 млн грн старих боргів за автобуси ЛАЗ. Можливості для такого лобіювання в нього начебто з’явились, коли він став «заступником директора департаменту житлового господарства у 2015-му році».

Насправді він став заступником директора департаменту житлового господарства та інфраструктури у травні 2018 року, а до того з літа 2017 року працював у «Львівелектротрансі» заступником директора, а також – позаштатним радником міського голови. До цього Андрій Білий працював у приватному секторі. Натомість, відповідна ухвала прийнята ЛМР ще у травні 2017 року, до появи Білого в структурі апарату ЛМР. У жовтні того ж 2017 року ухвалу скасували.

Щодо Ігоря Чуркіна, то правдою у зверненні є те, що СБУ заборонила йому в’їзд в Україну на п’ять років – він оскаржував це рішення в ОАСК. Натомість, Таїсія Саніна була (але не є) однією з власників ТОВ «Оптимум фактор» до осені 2017 року.

Хибним у зверненні є твердження, що «Оптимум фактор» отримала від міста через ЛК АТП №1 понад 24 млн грн. Насправді з рахунків ЛК АТП №1 судові виконавці стягнули близько 24,64 млн грн у серпні 2018 року на користь ТОВ «Фінансова компанія «Амадеус». Ця компанія уклала у травні 2018 року договір факторингу з «Оптимум Фактор» і набула право грошової вимоги за старими боргами за автобуси. Згідно з ухвалами Господарського суду Львівської області, у старих виконавчих провадженнях стягувачем замість «Оптимум фактор» стала «ФК «Амадеус». Обидві компанії, за даними системи YouControl, не мали і не мають між собою спільних власників.

Читайте також: Плани і реальність. Що недоговорює про закупівлю і ремонт транспорту ЛМР

Іншим хибним твердженням у зверненні є те, що система YouControl знаходить зв’язок між російською компанією «Артвин» в окупованому Криму, якою начебто керує батько Андрія Білого (насправді – керував у минулому) і українською «Оптимум Фактор». Насправді система YouControl може шукати зв’язки лише між українськими компаніями. Крім того, YouControl навіть не може показати акціонерів цієї російської компанії, тому що інформація про власників кримських компаній у російському реєстрі, звідки YouControl бере дані, є відкритою лише для органів влади РФ.

Правдою у зверненні є те, що батько Андрія Білого – Леонід Білий – досі є депутатом створеного окупаційною владою «Совета внутригородского муниципального образования города Севастополя – Верхнесадовский муниципальный округ II созыва». За чисельністю населення цей «округ» відповідає сільській ОТГ в Україні – трохи більше 5000 мешканців.

Читайте також: «Це бізнес». Чи вигідно Львову віддати два ринки і що буде із землею

Хибним є твердження, що Леонід Білий досі керує російською компанією «Артвин», зареєстрованою в окупованому Криму. Насправді він керував нею, згідно із записами у російському реєстрі, з 29 лютого 2016 року до 22 березня 2018 року. До цього він працював у цій компанії на посаді головного агронома (з 2011 року) і повернувся на цю ж посаду у 2018 році.

Звідки інформація?

Цікаво те, що звинувачення, про які йдеться у зверненні, вперше опублікували у серпні 2019 року на сайті під назвою «Гостра правда». Тоді ж їх передрукував львівський сайт «Вголос». Нічого нового Tvoemisto.tv у зверненні не побачило. Більше того, ціле речення з твердженням про те, що YouControl знаходить зв’язок між російською компанією «Артвин» і українською «Оптимум Фактор», у зверненні цілком збігається з тим, що можна прочитати на «Гострій правді».

На що звернути увагу?

На жаль, майже всім текстам із звинуваченнями на адресу Андрія Білого бракує головного – інформації про становище і зв’язки його батька, який працює в окупованому Криму, а також – про його працедавця. До окупації Криму Леонід Білий був агрономом в українському ПрАТ «Артвин», що займалося садівництвом та виноградарством. Тоді мажоритарним акціонером ПрАТ «Артвин» було ПрАТ «Артемівськ Вайнері» – виноробне підприємство, кінцевими бенефіціарами якого вважали Олександра Януковича (сина Віктора Януковича), Ігоря Ахметова (брата Ріната Ахметова) та Бориса Колесникова (друга і партнера Ріната Ахметова).

Читайте також: Куди зникає дух Львова. Справа магазину на Краківській

У грудні 2014 року ПрАТ «Артвин» в окупованому Криму перереєструвалось за російським законодавством в АО «Артвин». Натомість, в Україні ПрАТ «Артвин» перереєструвалось у червні 2015 року в Артемівськ (Бахмут), а згодом – в Івано-Франківськ. Восени 2015 року в українському ПрАТ «Артвин» мажоритарний пакет акцій, що належав «Артемівськ Вайнері», придбала компанія з Сейшельських островів – Viaret Holding Ltd. Українське ПрАТ «Артвин» очолила Оксана Соболик. Вона ж працювала юристом на ВАТ «Пресмаш» в Івано-Франківську (зараз – у стані санації), серед акціонерів якого є компанії з групи Павла Лебедєва – міністра оборони України у 2012-2014 рр.

Нагадаємо, що Павло Лебедєв з 2014 року переховується у Криму, з жовтня 2015-го – перебуває у розшуку, а у березні цього (2021-го) року за рішенням РНБО проти нього запровадили нові посилені санкції. Цікаво, що він не приховує, що є реальним акціонером російського АО «Артвин», що обробляє щонайменше 1400 га землі в окупованому Криму. Не приховує цього й Леонід Білий.

Дата публікації коментаря: 29.11.2018 року.

Таким чином, єдине, на що варто звернути увагу у цьому скандалі, це те, що Андрій Білий справді має близького родича на окупованій території. Його батько Леонід Білий працює за фахом в окупованому Криму, а працедавцем Леоніда Білого є розшукуваний в Україні Павло Лебедєв.

Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!