Фото: Вікторія Ейсмунт

Фото: Вікторія Ейсмунт

Вхід через сусідів. Який готель хочуть будувати на початку вулиці Дорошенка

9641 0
Бізнес-партнери львівського депутата та бізнесмена Григорія Козловського намагаються отримати погодження на будівництво нового готелю в центрі Львова. Проте його проєкту ще немає, підземний паркінг збудувати тут неможливо, а детальний план території та історико-архітектурний опорний план, які б мали регулювати це будівництво, ще не розробили.

Пролог

У квітні депутати Львівської міської ради передали безкоштовно у власність ОСББ «Свободи 11» земельну ділянку площею майже 0,1 га на на вулиці Дорошенка, 2, вилучивши її з власності ТзОВ «Солодка вишиванка». Тоді кінцевим бенефіціарним власником ОСББ, згідно з аналітичною системою YouControl, був львівський депутат та бізнесмен Григорій Козловський, зараз — співвласники будинку, а керівником — бізнес-партнер Григорія Козловського по ПП «Телець» Олег Дублянський.

Тиждень тому інша бізнес-партнерка депутата, Софія Максимець, разом з власницею ТзОВ «Солодка вишиванка» Лесею Данчевською намагалися отримати містобудівні умови та обмеження на проєктування на вул. Дорошенка, 2 готелю. Як пишуть «Наші гроші. Львів», Софія Максимець та Леся Данчевська стали власницями ділянки, надавши ОСББ позику під її заставу.

Виконком переніс це питання: в управління архітектури та урбаністики і в управління охорони історичного середовища була низка зауважень, зокрема щодо відсутності детального плану території та зонінгу Галицького району, а міський голова Львова Андрій Садовий запропонував провести архітектурний конкурс. Це спровокувало значні суперечки між львів’янами, тож міська рада вирішила 3 жовтня, напредодні наступного засідання виконавчого комітету, провести зустріч-обговорення щодо забудови цієї ділянки.

Проєкт, якого немає

Як пояснив під час зустрічі заступник міського голови з питань розвитку та член виконкому Андрій Москаленко, місто зацікавлене, аби впорядкувати територію, адже нині там стоїть аварійний 2-поверховий будинок та МАФи. Втім питання викликає проєкт готелю, якого наразі немає, та збереження простору для пішоходів.

Також невідомо, який вигляд можуть мати фасади, адже спочатку архітектори запропонували умовний, а не остаточний проєкт, а після його критики — лише параметри, за якими для пішоходів планують залишити фактично такий же простір, який є нині, і зберегти зупинку. До слова, раніше так само без конкретного проєкту ТОВ «Парк Спейс», до якого також причетний Григорій Козловський, намагалося отримати містобудівну документацію на зведення 72-метрового готелю Hilton біля Парку культури.

Проєкт готелю, який представили минулого тижня

«Ми вирішили залишити наявний фронт малих архітектурних форм, втоплених відносно вулиці на тій самій глибині, а також відновити історичний фасад на вищих поверхах на одній лінії з фронтом забудови, яка вже історично сформувалася, тобто з сусідніми будинками», — розповів під час зустрічі директор ТзОВ «Студія 5Ф» Андрій Ігнатюк, який розробляв проєкт готелю.

За його словами, під час розроблення умовного проєкту намагалися врахувати те, що в майбутньому початок вулиці Дорошенка буде доступним лише для пішоходів, автобусів та трамваїв, тому об’єкти громадського призначення, як і зараз, будуть лише в перших поверхах. Натомість вхід у готель облаштують зі сторони проспекту Свободи через «Гранд Готель», який також належить Григорієві Козловському.

«Тобто навантаження від готелю на вулицю Дорошенка не буде», — каже Андрій Ігнатюк.

Облаштувати підземний паркінг під будівлею неможливо, враховуючи витоки каналізації, які виявили на глибині 0,7 м, та аварійність сусідніх будинків. Тож архітектори не змогли пояснити, де паркуватимуться відвідувачі готелю, натомість пригадали перспективні ділянки, де місто планувало збудувати підземні паркінги, наприклад, на площі перед ЛНУ імені Івана Франка. Втім цей інвестиційний проєкт поки що заморозили через конфлікт із університетською спільнотою.

«Гранд Готель», який розташований поруч, також не має повноцінної парковки, окрім тієї, що розташована вздовж тротуару на проспекті Свободи. Її погоджували зі скандалом, але депутати таки дозволили облаштувати там 5 паркомісць за рахунок тротуару. Тепер же львів’яни вимагають прибрати цю парковку — відповідна петиція зібрала необхідні 500 голосів. 

Водночас, на минулому пленарному засіданні Григорій Козловський запропонував збудувати паркінг на площі перед Оперним театром. Цю пропозицію він висловлює вже не вперше. Раніше він говорив, що за нинішніми технологіями паркінг можна облаштувати й під площею.

Окрім цього, ще з 2017 року початок вулиці Дорошенка до Банківської планують закрити для приватного транспорту.

«Ця ділянка вулиці входить у проєкт малого транспортного кільця, який зараз розробляють. Через вулицю Дорошенка проходить багато маршрутів громадського транспорту, який гальмують затори», — каже керівник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів.

За його словами, досі вулицю не закрили для авто лише тому, що залишається не вирішеним питання хаотичного паркування на вулиці Гнатюка, через яке там не можуть повноцінно працювати дві смуги.

Проблеми зонінгу

Наприкінці XIX століття на цьому місці були два будинки, які знищив удар бомби у 40-х роках минулого століття. У 2009 році цю ділянку передали в оренду ТзОВ «Солодка вишиванка», і компанія «Укрдизайнгруп» розробила проєкт торгового центру. Проте керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко під час зустрічі сказала, що він вже не актуальний, адже не враховує нинішні зміни, зокрема зупинку громадського транспорту, яку перенесли на початок вулиці Дорошенка минулого літа.

Лілія Онищенко каже, що в ідеалі це місце мало б слугувати громадським простором зі сквером, але це неможливо зробити через приватизовані об’єкти нерухомості, що тут розташовані.

«Архітектор, що проєктує готель, мав би значно відступити в глибину від лінії забудови не лише на рівні першого поверху, але й на рівні верхніх поверхів, аби зберегти наявний громадський простір», — вважає вона.

Ще під час засідання виконавчого комітету в. о. керівника управління архітектури та урбаністики Олена Погорілець пояснила, що видавати містобудівні умови та обмеження на цей готель наразі не можна. Галицький район не має затвердженого зонінгу, а на саму ділянку забудови не розроблений детальний план. Ділянка ж розташована в зоні спадщини ЮНЕСКО, і з 1 січня 2019 року будівництво тут має відбуватися на основі історико-архітектурного опорного плану, якого Львів ще не має. Натомість архітектори готелю кажуть, що при розроблені проєкту опиралися на історико-містобудівне обґрунтування, яке уряд із 1 січня 2019 року скасував.

Позицію управління архітектури під час зустрічі підтримала й засновниця ГО «Народна дія Львів» Анна Біликівська.

«Міська рада піде на свідоме порушення закону, якщо видасть містобудівні умови лише на основі генплану без детального плану території», — каже вона.

За словами ж депутата ЛМР Тараса Чолія, віддавши ділянку у приватну власність ОСББ, міська рада т«провела аферу», адже її можна було продати з аукціону. У ситуації, що склалася, він також підтримав ідею конкурсу.

«Цю ділянку вкрали в громади Львова рішенням більшості депутатів ЛМР. За різними оцінками ця ділянка коштує близько 6 млн грн. Точну її вартість можна було б оцінити на аукціоні», — говорить він.

За інформацією в Єдиному держреєстрі судових рішень, пишуть «Наші гроші. Львів», нормативна грошова оцінка цієї земельної ділянки у 2018 році становила майже 6,5 млн грн.

Забудовники знову намагалися отримати погодження будівництва під час засідання виконкому 4 жовтня, та Андрій Москаленко повідомив під час зустрічі напередодні, що питання зняли з порядку денного. За його словами, наступного тижня організують ще одну зустріч із мешканцями, і ці зустрічі будуть продовжуватися, поки не знайдуть компроміс.

Вікторія Ейсмунт

Фото авторки, візуалізація забудовника

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!