Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Коронавірус та карантин у Львові. Оперативна інформація в один клік

41910 0
Із 12 березня у Львові та інших областях України розпочався карантин, що триватиме до 3 квітня. Його запроваджують, аби запобігти поширенню коронавірусу. Tvoemisto.tv подає найсвіжіші дані про ситуацію у місті.

23 березня

Підтвердженні 73 випадки й +1 у Львові

22 березня в Україні підтвердили 73 випадки захворювання на коронавірус, із них три – летальні, один видужав. Один новий випадок виявили у Львові. Загалом на Львівщині на коронавірус перевіряють 94 людини.

Як тестують на коронавірус

Існує два види тестів на коронавірус: експрес-тести і тестування методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Tvoemisto.tv дізнавалось, коли і які тести застосовують, які вже є у Львові та які більш ефективні.

#Залишайтесьвдома

Львівські медики доєдналися до міжнародного флешмобу лікарів #Залишайтесьвдома та закликають львів’ян дотримуватись умов карантину. 

Храми Львова перейшли в онлайн

У зв’язку з впровадженням карантину МОЗ рекомендувало Церквам і релігійним організаціям проводити богослужіння в онлайн-режимі. Й чимало храмів почали транслювати службу онлайн без людей у самій церкві.

На Львівщині анонсували введення режиму надзвичайної ситуації

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що на Львівщині можуть ввести надзвичайну ситуацію через поширення коронавірусу. Tvoemisto.tv пояснює, що це означає та як уплине на життя мешканців.

Смерть третьої українки в Італії

Вже третя громадянка Українки в Італії померла від коронавірусу. Вона була 1960 року народження й перебувала у провінції Бергамо, де зараз спалах COVID-19.

Перший випадок у Львові

У Львові підтвердили перший випадок захворювання на коронавірус. Відомо, що вірус виявили у мешканця Львова, 1950 року народження, що 13 березня повернувся з Німеччини. Хворий здав аналізи у приватній клініці, після чого їх відправили на діагностику у Київ. Результат виявився позитивним. Наразі пацієнт одужав, нових симптомів не має.

Нововведення Церкви

У зв'язку з карантином Глава УГКЦ Блаженніший Святослав розпорядився запровадити низку нововведень у церковному житті, серед яких хрестини вдома і відкладена сповідь. Більше за посиланням.

Друга українка в Італії померла від коронавірусу

19 березня у медичному закладі у провінції Бергамо померла українка 1958 року народження. Деталей щодо її лікування наразі немає. Як пише на своїй сторінці у Фейсбук голова Християнського товариства українців у Італії Олесь Городецький, жінка була з Львівської області.

Підвези медика

Служби таксі Uber, Uklon і Bolt, а також сервіс велопрокату NextBike безкоштовно возитимуть медиків на роботу під час карантину. Водночас на Львівщині організували спецтранспорт, що підвозитиме медиків до роботи у Львів. Також у області створили групу у Viber «Підвези медика на роботу», де медики й інші, хто має машину й щодня добирається на роботу, може знайти попутника.

Носити маску чи не носити

Львівські медики радять усе ж носити медичні маски у період пандемії коронавірусу, принаймні в людних місцях та супермаркетах. Натомість у ВООЗ та МОЗ кажуть, що здорових людей вона не захищає.

Перший одужав

20 березня перший пацієнт із Чернівців, яких після повернення з Італії захворів на коронавірус, офіційно одужав.

Більше повноважень міській раді за порушення карантину

Складати адмінпротоколи за порушення дозволили працівникам ЛКП «Адміністративно-технічне управління», ЛКП «Муніципальна варта», районних адміністрацій та управління безпеки міста.

У Чернівцях виявили ще п’ять хворих на коронавірус

У Чернівецькій області коронавірус виявили ще у 5 людей. Кількість інфікованих там зросла до 15 осіб. Цю інформацію спершу повідомив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук, а згодом її підтвердили у МОЗ.

Загалом в Україні захворіли вже 26 людей. Троє жінок, із Житомирської, Івано-Франківської та Чернівецької областей – померли. У МОЗ кажуть, що жінка з Житомирщини потрапила до лікарні вже з двосторонньою пневмонією, у Чернівцях жінка з коронавірусом померла від супутньої хвороби, а жінка з Івано-Франківщини потрапила в лікарню у важкому стані після тривалого самолікування вдома. Вона померла через добу після госпіталізації до отримання результатів тесту. Ще одна українка померла від коронавірусу в Італії.

В Італії від коронавірусу померло більше людей, ніж у Китаї

В Італії зафіксували вже 3 405 смертей від коронавірусу, тоді як у Китаї, де виник вірус та поширився на інші країни, – 3 249. Також учора в Китаї вперше за час пандемії не зафіксували жодного нового випадку зараження всередині країни: коронавірус виявили лише в 34 людей, і всі вони прибули до КНР із інших країн, переважно з Ірану, Італії та Іспанії.

Історія жінки, яку однією із перших у Львові госпіталізували з підозрою на СОVID-19

Два дні тому у редакцію Tvoemisto.tv зателефонувала 34-річна львів’янка Яна Кіх, яку госпіталізували у Львівську інфекційну лікарню з підозрою на коронавірус. Учора ми дізнались, що у Яни діагностували грип типу А і відпустили додому.

Tvoemisto.tv розповіло історію Яни, яку однією з перших госпіталізували у Львові через підозру на коронавірус.

В Україні підтвердили вже 21 випадок захворювання на коронавірус. Ще одна жінка померла

Станом на 19  березня в Україні підтвердили вже 21 випадок захворювання на коронавірус COVID-19. У Чернівецькій області зафіксували 10 хворих, у Житомирській – два, у Київській – два, у Донецькій – один, в Івано-Франківській – один, у Дніпропетровській – два, Києві – три. Троє жінок, із Житомирської, Івано-Франківської та Чернівецької областей – померли. У МОЗ кажуть, що жінка з Житомирщини потрапила до лікарні вже з двосторонньою пневмонією, у Чернівцях жінка з коронавірусом померла від супутньої хвороби, а жінка з Івано-Франківщини потрапила в лікарню у важкому стані після тривалого самолікування вдома. Вона померла через добу після госпіталізації до отримання результатів тесту.

Львівським медикам передали 500 експрес-тестів та понад 100 захисних костюмів

Львівській міській лікарні швидкої допомоги сьогодні передали 500 експрес-тестів для діагностики коронавірусу. Їх закупила мережа аптек «Подорожник». Далі тести розподілять по інших лікарнях міста.

Як зазначив директор мережі аптек «Подорожник» Тарас Коляда, дані тестові набори BIOEASY дозволяють за 10-15 хвилин виявити наявність небезпечного захворювання.

Відео дня. Величезна черга людей біля візового центру на джерельній у Львові

Львівський журналіст Володимир Телюк виклав на фейсбук-сторінці Гарячої лінії Львова відео величезної черги до візового центру на вул. Джерельній.

«Поясніть хтось візовому центру на Джерельній, що у місті і країні – карантин», – написав він.

На відео люди стоять близько один до одного і не вдягають маски. Нагадаємо, за правилами карантину у Львові, заборонено збиратись разом більше, ніж 10-м людям, а відстань у черзі не повинна буде меншою, ніж 2 метри один від одного.

На ринки впускатимуть не більше 10 людей. Новий протокол комісії у Львові

Кількість відвідувачів на ринках у Львові не повинна перевищувати 10-ти осіб, які одночасно можуть там перебувати. Таке рішення ухвалила міська комісія з питань ТЕБ та НС 19 березня.

Керівники ринки мають забезпечити окремі вхід та вихід на територію, забезпечити дотримання дистанції у 2 метри. Продавці мають обов’язково використовувати маски та рукавиці. На ринках повинні проводити ретельну дезінфекцію.

В Україні зафіксували два нові випадки захворювання на коронавірус.

Станом на 17 год 19 березня один випадок підтвердили в Києві та ще один – у Житомирі. Їх ізолювали та надають симптоматичне лікування. Наразі в Україні підтвердили 18 випадків захворювання на коронавірус COVID-19, 5 українців закордоном уже одужали.

На період карантину у Львові скасовують безкоштовний проїзд пільговикам

Із понеділка, 23 березня, до 3 квітня у Львові скасують безкоштовний проїзд у міському транспорті пільговикам. Відповідне рішення ухвалила міська комісія з питань ТЕБ та НС.

У автобусах, трамваях і тролейбусах й надалі мають їздити не більше 10 осіб, інакше - патрульна поліція вже почала складати адмінпротоколи та скеровувати до суду.

Також, за рішенням комісії, візові центри, це сьогодні заіксували масове скупчення людей, на час карантину не працюватимуть. Продуктові ринки також зобов’язали впускати на їх територію не більше 10 людей.

Торговельні мережі через карантин змінюють свій режим роботи та вводять обмеження

Мережевий оператор Fozzy Group, який є власником  мережі магазинів «Сільпо», має намір скоротити графік роботи свого персоналу через запровадження карантину і відповідно обмежень руху громадського транспорту

У свою чергу мережа магазинів «АТБ» з 19 березня вводить обмеження на продаж товарів в одні руки.

У Львові можуть почати робити аналізи на коронавірус вже наступного тижня

На Львівщині є вже 30 пацієнтів із підозрою на коронавірус. Їхні аналізи із Львівської обласної інфекційної лікарні відправляють у Київ – у референс-лабораторію МОЗ. Оскільки аналізи в Київ надсилають з усіх областей, доводиться довго чекати на результати.

Тож, говорить т. в. о. директора департаменту охорони здоров'я ЛОДА Андрій Васько, Львівщина очікує на тест-системи, аби мати змогу робити аналізи на коронавірус у Лабораторному центрі МОЗ у Львівській області.

«Ми очікували їх минулого тижня, цього тижня. Сподіваюсь, з наступного тижня зможемо розпочати робити аналізи у нашому Лабораторному центрі», – сказав Андрій Васько у коментарі Tvoemisto.tv.

Ще одного чоловіка у Львові госпіталізували з підозрою на коронавірус

До Львівської інфекційної лікарні станом на 15 годину 19 березня госпіталізували ще одного чоловіка з підозрою на коронавірус.

Загалом на Львівщині перевіряють 30 людей на коронавірус. 27 людей перебувають у інфекційній лікарні.

Вулицями Львова їздить автомобіль із гучномовцями й закликає людей залишатися вдома

Вулицями Львова їздять машини з гучномовцями, що закликають не виходити з дому без нагальної потреби та інформують про ситуацію з коронавірусом.

Із 18 березня такі авто з гучномовцями їздять по всіх районах Львова. Наразі автомобілів є шість. Ще п’ять автівок виїхало від управління безпеки міста й почали курсувати з 18.00. Інформування населення триватиме впродовж всього карантину, який триватиме до 3 квітня.

Як у Львові змінюється кількість пацієнтів з підозрою на коронавірус. Онлайн-трансляція

Щоб не заплутатися у великому об'ємі інформації, Tvoemisto.tv  веде онлайн-трансляцію,  присвячену виключно статистиці. Оперативно та без емоцій тут подаватимемо інформацію про кількість осіб з підозрою на коронавірус у Львові.  

На доплати медикам з бюджету Львівщини виділять 20 млн гривень. хто отримає

Голова Львівської облради Олександр Ганущин повідомив, що ухвалене рішення про виділення з обласного бюджету Львівщини 20 млн грн на доплати медикам у сумі одного посадового окладу.

За словами голови ЛОР, ідеться не лише про лікарів, а й про увесь медичний персонал таких закладів:

  • КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня» (обласна інфекційна лікарня)
  • Львівський обласний центр екстреної допомоги та медицини катастроф
  • Центр легеневого здоров'я
  • Львівський обласний госпіталь ветеранів війни та репресованих імені Юрія Липи.

Кошти мали би надійти на зарплатні рахунки працівників медзакладів до кінця тижня.

Водночас ЛОР сподівається, що Львів виділить кошти на доплати медпрацівникам 8-ї лікарні Львова, а голови районних, міських, сільських і селищних рад подбають про доплати для медиків районних лікарень, що готуються приймати можливих хворих на коронавірус.

Підтверджених випадків коронавірусу на Львівщині наразі немає

Станом на ранок 19 березня у Львівській обласній клінічній інфекційній лікарні перебувають 26 пацієнтів із підозрою на коронавірус. Про це повідомив т. в. о. директора департаменту охорони здоровя ЛОДА Андрій Васько.

У квітні пенсіонерам виплатять додаткову тисячу гривень. Хто отримає

Із 1 квітня уряд планує доплатити по тисячі гривень тим пенсіонерам, які отримують менше, ніж 5 тисяч гривень. про це повідомив президент Володимир Зеленський під час свого щоденного відеозвернення.

Шахти Львівщини припинили роботу на час карантину

Від 18 березня на Львівщині припинили роботу усі шахти ДП Львіввугілля. Про це ідеться на сайті підприємства. Зазначається, що у зв'язку з карантинними заходами задля небезпеки поширення коронавірусу, на шахти виходитимуть по кілька працівників для підтримки режиму життєдіяльності, решта ж підуть у оплачувану відпустку (за наявності).

У інфекційній лікарні Львова – ще дві підозри на коронавірус

До Львівської обласної інфекційної лікарні госпіталізували ще двох чоловіків із підозрою на коронавірус.

Зазначається, що до лікарні потрапив чоловік 1983 року народження з Дрогобича, який був у Польщі. Також до лікарні потрапив 17-річний хлопець з Радехівського району. Загалом на Львівщині є 26 підозр на коронавірус.

В Україні підтвердили ще два випадки коронавірусу

В Україні підтвердили 16 випадків зараження коронавірусом. Зокрема, 10 випадків COVID-19 підтвердили у Чернівецькій області, один у Житомирській, два у Київській, один у Донецькій та ще два у Києві. Двоє жінок із Житомирської та Чернівецької областей померли від ускладнень.

18 березня

У Чехії офіційно дозволили використовувати експериментальний препарат для лікування COVID-19

У Чехії офіційно дозволили використовувати для лікування важкохворих на COVID-19 експериментальний противірусний препарат «Ремдезивір» американської компанії Gilead Sciences.

Як інформує чеський інформаційний портал iDNES.cz, у вівторок, 17 березня, Державний інститут контролю над обігом лікарських засобів видав тимчасовий дозвіл на імпорт, постачання та застосування «Ремдезивіру». Міністерство охорони здоров’я Чехії веде переговори з компанією-виробником препарату про його постачання та умови використання.

Не більше 10 людей у транспорті та рейди по ринках у Львові. Рішення комісії Теб і Нс

У тролейбусах, трамваях та автобусах Львова перевозитимуть не більше 10 пасажирів – на вимогу  постанови Кабміну. А на продуктових ринках здійснюватимуть рейди. Таким є сьогоднішнє рішення комісії ТЕБ і НС.

Кому можна виходити на вулицю та чи будуть штрафи? Нові правила життя у Львові

12 березня по всій Україні, зокрема й у Львові, запровадили карантин, який спершу передбачав обмеження масових заходів, утім із кожним днем обмежень додавалось усе більше, а від сьогодні вони почали стосуватися міжміського і приміського сполучення. За порушення умов карантину Верховна Рада встигла ввести штрафи. Tvoemisto.tv пояснює, як пережити карантин і не отримати штраф і куди не треба ходити, щоб цього не сталося.

Як львівський бізнес допомагає боротись із коронавірусом

Ресторатори, ІТ-компанії, промисловці Львова долучаються до боротьби з коронавірусом у Львові, перераховуючи кошти на потреби медзакладів або закуповуючи необхідне обладнання та розхідні матеріали, а також засоби індивідуального захисту для медпрацівників.

Українцям через карантин відшкодують частину оплати за комунальні послуги

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль пропонує уряду розглянути можливість відшкодування частини комунальних платежів певним категоріям громадян. Таку пропозицію він висловив під час засідання уряду 18 березня.

Шмигаль дав відповідне доручення Міністерству соціальної політики, Мінфіну та Міністерству економіки. Відомства повинні прорахувати суму коштів та категорії громадян, яким держава може повернути частину грошей за комунальні платежі під час карантину. Водночас прем'єр зазначив, що компенсації можуть виплатити і всім громадянам.

У п'ятницю Львів отримає тисячу експрес-тестів на COVID-19

У п’ятницю до Львова надійдуть ще 1000 експрес-тестів на виявлення коронавірусу. Міська рада веде перемовини про подальшу їх закупівлю. Про це повідомила заступниця міського голови Галина Слічна.

12 українців лікуються від коронавірусу за кордоном

12 громадян України за межами України лікуються від коронавірусу, ще 744 українці перебувають на карантині за кордоном.

Зокрема, у Німеччині проходять лікування – 5 українців, Італії – 2, Польщі – 2, Молдові – 1, ОАЕ – 1, Домініканській Республіці – 1. На карантині за межами України перебувають 744 українці, найбільше – у Єгипті (712) у двох готелях, 16 – у Бразилії, 7 – у Німеччині, 3 – у Домініканській республіці, 3 – в ОАЕ, 3 – у Молдові.

В українського нардепа підтвердили коронавірус

Нардеп від депутатської групи «Довіра» Сергій Шахов заразився коронавірусом Covid-19. Про це заявив народний депутат фракції «Слуга народу» Олександр Качура на засіданні парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.
 
«Оперативна довідка Міністерства охорони здоров’я, яку мені дали, офіційна довідка, яку мені дали – вірус вже підтверджено у цього народного депутата», – сказав він.
 
Нардеп не озвучив ім'я захворілого. Натомість сам Сергій Шахов підтвердив діагноз і сказав, що самоізолювався.

Голова ЛОДА закликає допомогти зібрати кошти на медобладнання та захист для медиків

Голова Львівської ОДА Максим Козицький закликає усіх небайдужих долучитись до збору коштів на медобладнання та засоби захисту для медичних закладів Львова та області.

Максим Козицький звертається до людей доброї волі, бізнесменів, депутатів усіх рівнів та меценатів.

«Ми завжди були краєм відповідальних, свідомих, патріотичних, готових на жертовність і самопосвяту людей. У боротьбі з епідемією ми не можемо ділитися на політичні табори, на конфесії, на прихильників тих чи інших лідерів. Ми маємо стати єдиною, сильною, консолідованою нацією, яка готова гідно і з честю подолати чергове непросте випробовування! Мусимо діяти швидко та ефективно!», – ідеться у зверненні.

Як у Львові працюватимуть ринки на час карантину. Перелік рекомендацій

У міськраді провели зустріч із керівниками ринків та надали їм рекомендації щодо роботи в умовах карантину. Речові ринки у Львова закривають, а для продуктових встановлять чіткі правила.

«Приміщення мають бути прибрані, і обов’язково має бути проведена дезінфекція — 2 рази і більше на день. Миття прилавків і дезінфекція прилавків — обов’язково. Від кожного продавця має бути відстань 2 м. Така сама дистанція має бути дотримана до покупців. Всі працівники ринків повинні мати маски та рукавички. Рукавички для розрахунку і для пакування продуктів — мають бути різними. Продавець повинен постійно мати дві пари рукавиць  для розрахунку і окремо для продуктів харчування. На кожному прилавку біля продавців мають бути антисептики. Кожен продавець має бути в масці і в рукавицях, які повинні змінюватись. Продукти, які є на прилавках, обов’язково мають бути закриті», – наголосила заступниця міського голови Галина Слічна.

У мережі закликають не випускати дітей на вулицю – буде штраф. Але це фейк

У соцмережах запустили черговий фейк про умови карантину в Україні. Зокрема, через месенджери розсилають повідомлення, де закликають не випускати дітей на вулицю, інакше доведеться заплатити штраф від 1700 до 5000 грн, а виконання нібито цих умов перевірятиме патрульна поліція.
 
Натомість у МВС кажуть, що це черговий фейк, яких побільшало за час карантину.

У Львові за ніч зросла кількість госпіталізованих з підозрою на коронавірус

Станом на ранок 18 березня у Львові є 24 госпіталізованих із підозрою на коронавірус у Львівську обласну інфекційну лікарню. Про це сказала керівниця міського оперативного штабу Галина Слічна, повідомили у пресслужбі ЛМР.

17 березня

Ще шістьох людей госпіталізували з підозрою на коронавірус в інфекційну лікарню Львова

У Львівську обласну інфекційну лікарню госпіталізували ще шестеро людей із підозрою на коронавірус. За словами в. о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Андрія Васька, усі вони перебували за кордоном у країнах, де зафіксували коронавірус. У пацієнтів є клінічні прояви гострої респіраторної інфекції.

Стан усіх хворих – стабільний, у однієї людини пневмонія. За словами Андрія Васька, тривають обстеження, аналізи на COVID-19 відправлять у Київ.

Реанімаційні палати готові до госпіталізації пацієнтів. Інфекційна лікарня працює в посиленому режимі. Загалом на Львівщині із підозрою COVID-19 госпіталізували 22 людини.

В Україні підтвердили 7 нових випадків інфікування коронавірусом

Станом на 20:00 17 березня в Україні лабораторно підтверджено 14 випадків COVID-19, з них 2 летальних.

За результатами дослідження вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України отримано 14 позитивних результатів на COVID-19: 10 у Чернівецькій області, по одному у Житомирській і Київській областях та два в самому Києві.

У складні часи люди мають допомагати одне одному

У час карантину Церква залишається зі своєю паствою. Окрім звуків дзвону, які нагадують, що треба молитися, отці закликають також більше часу приділяти своїй родині та ближнім. А це означає, що треба більше спілкуватися та допомагати, адже погано, якщо ми самоізолюємось, а поряд сусід буде помирати. На цьому наголошує капелан, речник Львівської Архиєпархії УГКЦ Павло Дроздяк.
 

Що буде з цінами на нерухомість після кризи та епідемії

Коли закінчиться епідемія коронавірусу та економічна криза, ціни на оренду комерційної нерухомості та на купівлю житлової впадуть. Зараз, за словами Романа Юськіва із агентства «Галицька нерухомість», через карантин закривають багато закладів громадського харчування і непродуктових магазинів. Деякі орендодавці ідуть на поступки і не беруть орендну плату з винаймачів на час карантину. Через карантин ринок комерційної нерухомості практично завмер.

Коли ж ситуація стабілізується, говорить Роман Юськів, ціни впадуть. За його словами, на ринку і так пропозиція перевищує попит – наприклад, із приміщень, звільнених після закриття салонів з гральними автоматами, вдалося повторно здати не більше 20%.

«Після кризи, якщо туристичні потоки не відновляться, а вони ще довго не відновляться, то ціни підуть донизу. Вони мусять падати. Орендар не може платити більше, якщо не заробляє», – каже Роман Юськів.

Водночас на ринку житлової нерухомості, за словами ріелтора, хаос.

«Ті угоди, що ми зараз завершуємо, були напрацьовані ще до коронавірусу – місяць-півтора тому», – розповідає він.

За минулий рік, додає Роман Юськів, виросли ціни на первинному ринку, а зараз ринок завмер, тож згодом ціни неминуче впадуть.

На відстані три метри. У Львові опублікували нові обмеження в умовах карантину

Львівська міськрада опублікувала додаткові обмеження, що стосуються перебування у публічних місцях і  дотримання дистанцій між людьми. Зокрема це стосується перебування в продуктових магазинах, аптеках, кол-центрах, центрах отримання онлайн замовлень, АЗС, СТО, банках, поштах та магазинах ритуальних послуг.

Зокрема відвідувати продуктові магазини, аптеки, АЗС та інші публічні місця просять лише за нагальної потреби та за можливості одягнути распіраторні маски й обробити руки антисептиком.

Керівники закладів повинні розрахувати максимально допустиму кількість одночасного перебування людей у торговому залі та розмістити оголошення про це на вході. Безпечна відстань між покупцями має становити три метри.

Клієнтам заборонено заходити до закладів, якщо у них вже перебуває максимально допустима кількість відвідувачів. Клієнти повинні зачекати біля входу на відстані три метри один від одного. Самі ж підприємці також мають призначити відповідальних працівників, які будуть контролювати кількість відвідувачів у приміщенні. Водночас усі продавці мають бути в распіраторних масках.

У яких умовах у Львівській лікарні перебувають пацієнти з підозрою на коронавірус

До редакції Tvoemisto.tv звернулася одна з пацієнток, імені якої з етичних міркувань не вказуємо, яка нині перебуває в інфекційній лікарні з підозрою на коронавірус.

За її словами, до лікарні вона потрапила шість днів тому з ознаками грипу та ГРВІ.

У неї, як і в інших людей із такими симптомами, є підозра на коронавірус, утім на результати тестів, що відправили у київську лабораторію, вона чекає уже шостий день.

У палаті разом із нею є ще одна жінка з підозрою, але непідтвердженим діагнозом. Також спільно з ними в палаті були й мама з 3-річною дитиною, утім, як пояснює пацієнтка, після скарг та звернень до журналістів, маму з дівчинкою перевели в окрему палату. Ліжка у палаті стоять щільно.

«Просто мене цікавить, чому всіх людей поселяють в одну маленьку палату, не знаючи, чим вони хворі», – каже жінка і додає, що таким чином люди можуть заражати одне одного.

У Львові розроблять план заходів для підтримки бізнесу на час карантину

У Львові підготують план заходів підтримки суб’єктів підприємницької діяльності на період дії карантину, спрямованого на запобігання поширенню коронавірусу COVID-19. Таке рішення львівські депутати ухвалили 17 березня на позачерговому пленарному засіданні ЛМР.

Місто планує скасувати орендну плату підприємцям, які орендують комунальні приміщення і які вимушено зупинили роботу через карантин. Водночас у міськраді звертатимуться до власників комерційних приміщень, у тому числі ТРЦ, аби ті зменшили орендну плату орендарям і пішли на зустріч підприємцям. 

Як уточнив міський голова Андрій Садовий, із представниками бізнесу працюватимуть точково, по об'єктах. Також готелям скасують скасують туристичний збір.

Які лікарні Львова зможуть приймати пацієнтів із підозрою на коронавірус

У Львові готують 5 лікарень для госпіталізації пацієнтів із ГРВІ та із підозрою на коронавірус. За словами заступниці міського голови Львова Галини Слічної, таких пацієнтів прийматимуть 8-ма міська клінічна лікарня на Навроцького, 1-ша міська клінічна лікарня імені Князя Лева на Ужгородській, а також 3-тя, 4-та і 5-та міські клінічні лікарні.

Водночас на Львівщині, як повідомив голова ЛОДА Максим Козицький, госпітальною базою першої лінії визначили «Львівську обласну інфекцiйну лiкарню», госпітальною базою другої лінії – «Львівський обласний госпіталь інвалідів війн та репресованих імені Юрія Липи».

Резервними госпітальними базами по районах є Кам`янка-Бузька районна лікарня, Стебницька міська лікарня, Стрийська центральна міська лікарня, Яворівська районна лікарня, Сокальська районна лікарня, Рудківська лікарня, Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр.

Львівщина планує закупити ще 60 апаратів штучної вентиляції легень

У ЛОДА планують закупити ще 60 апаратів штучної вентиляції легень. На закупівлю 20 вже оголошений тендер.

Ще 40 апаратів ШВЛ, за словами виконувача обов’язків директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрія Васька, спробують закупити за спрощеною процедурою, адже сьогодні Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє це зробити.

Яка ситуація із експрес-тестами на коронавірус у Львові

Із 25 американських експрес-тестів на виявлення коронавірусу, куплених за кошти міського бюджету, 10 передали в обласну інфекційну лікарню.

Заступниця міського голови Львова Галина Слічна заявила, що тест-системи відсутні у всіх містах України, окрім лабораторії у Києві. Всі аналізи передають у Київ для обробки на тест-системах, які показують результат на 1-3 день від перших проявів захворювання. Якщо у Києві результат підтверджують – то зразки відправляють ще у міжнародну лабораторію.

«Уряд запевняв, що передасть на Львів експрес-тести. Але ситуація змінилася у п'ятницю. Після засідання РНБО по 1 млн грн перекинули на обласні лабораторні центри для закупівлі тестів, але немає розуміння, у кого їх навіть купувати», – розповіла Галина Слічна і додала, що заступник МОЗ Віктор Ляшко раніше сказав, що його неправильно поінформували щодо передачі тестів для Львова.

За словами посадовиці, міськрада веде перемовини із Південною Кореєю щодо закупівлі тестів. Рекомендовано купувати тести китайські, італійські і з Південної Кореї, бо «їх фізично в Україні немає», – додала Галина Слічна. При цьому вона зазначила, що до кінця тижня місто має отримати апарат на визначення тестів.

Нагадаємо, 14 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму зверненні до українців, пояснюючи рішення уряду щодо поширення коронавірусу заявив, що Уряд передав в лікарні мільйони масок, «передає та закуповує у лікарні сотні тисяч експрес-тестів». 

Що зміниться для бізнесу на час карантину. Деталі

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №3220 про підтримку підприємців у період карантину через коронавірусну інфекцію COVID-19.

Із 1 березня до 30 квітня всіх ФОПів і тих, хто займається незалежною профдіяльністю звільнили від сплати ЄСВ, а також скасували штрафи і пеню за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, несвоєчасне подання звітності із ЄСВ. Також скасували податки на комерційну нерухомість і землю.

Із 1 березня до 31 травня бізнес звільнили від основних штрафів і пені за порушення податкового законодавства, за винятком порушень зі сплати ПДВ, акцизів і ренти.

Із 18 березня до 18 травня ввели мораторій на документальні та фактичні перевірки бізнесу, а до 1 липня продовжили термін подання річної декларації про майновий стан і доходи. На три місяці відклали обов'язкове введення РРО для всіх категорій «спрощенців».

Крім того, законопроєкт звільняє громадян від штрафів і пені за прострочення виплат за споживчими кредитами з 1 березня до 30 квітня і вводить допомогу для тих, хто захворів на коронавірус і знаходиться в самоізоляції.

Де у Львові замовити доставку продуктів додому

У Львові триває карантин із метою профілактики поширення нового типу коронавірусу. І хоча продуктові магазини працюватимуть, деякі, можливо, і цілодобово, як рекомендувала міськрада Львова, та львів’янам радять якомога менше виходити з дому та максимально обмежити контакти з іншими.

Тож пропонуємо підбірку сервісів доставки додому продуктів харчування. Ідеться не про готову їжу, а саме про продукти, з яких ви самостійно, поки перебуваєте на карантині, зможете приготувати щось на власний смак. Детальніше за посиланням.

Медикам на час карантину доплачуватимуть 200% від зарплати

У законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» зазначається, що медики протягом двох тижнів мають отримати доплати, як і інші працівники, задіяні до боротьби з поширенням інфекційного захворювання в Україні.

Розмір доплати становитиме 200% від зарплати на період карантину.

Ідеться і про доплати окремим категоріям працівників, які забезпечують основні сфери життєдіяльності.

Рада ввела штрафи за порушення карантину та спростила медичні закупівлі

Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

У документі ідеться про введення штрафів для порушників карантинного режиму. Каратимуть не лише чиновників та підприємців, а й інших громадян.

Згідно із законом, порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм каратиметься накладенням штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів (17 – 34 тис. грн), на посадових осіб – від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 до 170 тис. грн).

У документі ідеться і про медичні закупівлі в умовах карантину та для запобіганню поширення коронавірусу в Україні. Так, закупівлі товарів, робіт та послуг, необхідних для цього, відбуватимуться без застосування процедур, передбачених ЗУ «Про публічні закупівлі», за 100-відсотковою попередньою передоплатою, а також медичні товари для боротьби з COVID-19 будуть звільнені від ПДВ та ввізного мита.

Заборонені пасажирські перевезення та масові заходи

Кабінет міністрів на своєму засіданні вирішив тимчасово припинити залізничні, авіаційні та автобусні міжміські та міжобласні пасажирські перевезення в Україні. А з 17 березня зупиняється робота метро у містах.

Міські перевезення можуть здійснюватися у режимі: до 10 осіб у маршрутних таксі, тролейбусах, автобусах, вагонах трамваю. Особистий автомобільний транспорт громадян може здійснювати рух без обмежень.

Відсьогодні на всій території Україні заборонені будь-які масові заходи за участі понад 10 осіб.

Дослівно: «З 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб».

Дозволяються лише ті заходи, які необхідні для забезпечення роботи органів державної влади та місцевого самоврядування.

16 березня

У СБУ спростували фейк про нічну дезінфекцію міст із вертольотів

У Службі безпеки України спростували фейк про нібито нічне розпилення над містами дезінфікуючих засобів для боротьби з коронавірусом.

Впродовж дня 16 березня у месенджерах почали поширювати картинки з закликом зачиняти вікна, бо о 23:00 над містами, при чому, такі фейки розповсюджували у різних містах країни, літатиме гелікоптер, що розпилюватиме антисептичні дезінфікуючі засоби. Тож мешканцям радили зачинити домашніх тварин удома і не виходити на вулицю до 5:00 ранку 17 березня.

У СБУ кажуть, що це черговий фейк. Цю інформацію підтверджують й у Львівській ОДА. У пресслужбі ЛМР у коментарі Tvoemisto.tv також повідомили, що ця інформація не відповідає дійсності.

У Києві зафіксували два нові випадки коронавірусу

Зараження вірусом підтвердили лабораторно. Пацієнтів ізолювали, їм надають симптоматичне лікування. Один із пацієнтів впродовж інкубаційного періоду повернувся з Франції.

Чи допоможе парацетамол? Інфекціоніст Ігор Гайдук про коронавірус

Інфекціоніст Ігор Гайдук каже, що при гарячці не рекомендуються ібупрофен, «нурофен», оскільки ці протизапальні засоби можуть вплинути на погіршення стану та більшу кількість ускладнень. Натомість можна використовувати фізичні методи зниження температури і парацетамол.

Найкраща з усіх рекомендацій – ближче двох метрів один до одного не підходити. Тоді імовірність зараження нижча. 

Україна має шанс вийти з кризи до травня

Економісти визначають два терміни, коли очікувати виходу з економічної кризи. Оптимістичний – до травня, коли ще можна встигнути увійти у літній сезон і розбиратись з наслідками кризи до кінця року. І песимістич

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!