Фото: Христина Процак

Фото: Христина Процак

Поки центр гуляє, в лікарнях бракує місць. Як Львів проживає пік коронавірусу

47804 0
В обласній інфекційній лікарні лишилось кілька вільних місць. Медики виснажені та втомлені, але продовжують рятувати життя.

Карантин на Львівщині продовжили до 22 червня. Попри те, що ситуація загрозлива, у Львові наче існують дві паралельні реальності, де кишить вірус і де його немає.  Поки центр міста гуляє, інфекційна лікарня переповнена, лікарі виснажені, а хтось чекає на госпіталізацію 12 годин.

Читайте також: Як сімейні лікарі у Львові працюють із хворими на коронавірус

Ніхто не знає, як протікатиме хвороба

Заступник головного лікаря обласної інфекційної лікарні Ігор Берник каже, що ніхто не очікував, що епідемія у Львові затягнеться. «В інших країнах вже через два місяці лікарів проводжали з оплесками, з музикою, з почестями по домівках. Але у нас ситуація погіршилась, кількість хворих зростає, тяжких хворих більше, більше вмирає. У багатьох пацієнтів сильна дихальна недостатність, вони без кисню не можуть. Покращення настає дуже повільно», – каже Ігор Берник.

Лікарка інфекційної лікарні Наталія Смолинець розповіла Тvoemisto.tv, що пацієнти поступають із суміжною патологією, вони потребують додаткових обстежень, консультативної допомоги. При такій напруженій ситуації важко дивитися на те, що хтось дозволяє собі легковажити.

«Збираючи анамнез у пацієнтів, я бачу, що люди святкували забави, їздили на озера, у Карпати. Часто безвідповідально. А потім йдуть до нас. І ніхто не знає, як хвороба буде перетікати в того чи іншого пацієнта. Навіть є цілі родини. Є молоді люди, які говорять, що коронавірусу немає, йдуть у громадські місця, кучкуються, приносять вірус додому, заражаючи своїх бабусь та дідусів», – розповідає Наталя Смолинець.

Зараз лікарня переповнена. Людей, які важчі, немає де покласти, отож кожне місце на рахунку, каже лікарка.

В інфекційній лікарні лишилося кілька вільних місць

В обласній інфекційній лікарні зараз лікують 195 хворих. Ігор Берник розповідає Тvoemisto.tv, що лікарня розрахована на 200 місць, максимум може прийняти 205 хворих. Але ця кількість сформувалася протягом останнього періоду. Проблемою є те, що тривалість лікування пацієнтів не дозволяє звільняти місця швидше.

«Ми поступово дійшли до такої кількості. Ніхто не очікував такого перебігу, всі думали про зменшення кількості хворих, але такого не сталося. Кількість звернень зросла, як і кількість госпіталізованих, нових виявлених хворих, бо прицільніше обстежують людей», – говорить Ігор Берник.

Лікар каже, що коли послабили карантин, контакт людей збільшився. На початках хворі були молодшого віку, скоріше одужували, а тепер хворіють цілими сім’ями, поступають важчі пацієнти за 50, з важчими пневмоніями, які потребують більше медикаментів. Такі пацієнти лікуються по 3-4 тижні. 

Медик зазначає, що щодня заступники головних лікарів медзакладів разом із відповідальними сімейними лікарями та лікарями швидкої допомоги контактують, аби процес госпіталізації був максимально налагоджений. «Це невидима робота, але вона ведеться. Є люди, які прикладають багато зусиль, щоб побороти вірус», – каже Ігор Берник.

Переважно хворих госпіталізують за попередніми узгодженнями. «До прикладу, з району дзвонить лікар і повідомляє, що у його хворого є підозра на коронавірус, зроблене КТ, важкий стан, то ми погоджуємо госпіталізацію такого пацієнта. Якщо ж стан невідкладний, то хворого везе «швидка» до найближчої спеціалізованої лікарні», – розповідає лікар.

Читайте також: Чи є місця для хворих на коронавірус у лікарнях Львова

Має бути резерв

Наразі у відділені інтенсивної терапії лежать семеро хворих. В умовах пандемії реанімацію тут розширили до 10 ліжок, був час, коли було 11-12 пацієнтів і хтось лежав у коридорі. Лікар каже, що важливо лишати кілька ліжок у резерві, тому що стан важких хворих може у будь-яку хвилину погіршитися і пацієнт потребуватиме інтенсивної терапії.

Ігор Берник бідкається, що медики виснажені, втомлені. За час епідемії коронавірусну інфекцію підхопили 9 медиків, але не у стінах закладу.

Якщо кількість хворих, які потребуватимуть госпіталізації, стрімко зростатиме, то у лікарні думатимуть, як залучити ще інфекційне відділення на Лисенка,45. Там можна розгорнути 80 ліжок. «Сподіваюся, що потреби не буде. Ситуація мала б за тиждень-два нормалізуватися», – висловив надію лікар.

Лікування важких хворих зі складним перебігом хвороби, який потребує комплексного лікування, може сягати 3-5 тисяч гривень за добу.

Через перевантаження профільних відділень лікарень пневмонії у пацієнтів без хронічних захворювань лікують удома. Завідувачка першим поліклінічним відділенням міської лікарні імені Князя Лева (1-ша МКЛ) Любомира Луцевич розповіла Тvoemisto.tv, що 80% пацієнтів хворіють у легкій формі, 15% – середньої важкості, а 5% можуть потребувати реанімаційних заходів.

Читайте також: «Нам 12 годин шукали місце у лікарні». Історія пацієнта з підозрою на Covid-19

Всі, від малого до великого, мають берегтися

Ризик інфікування для всіх є однаковий, говорить начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

«Всі мають дотримуватися правил. Якщо молодь вважає, що повинна перехворіти і все буде легко, то це неправильний підхід, тому що ця молодь приходить до своїх батьків, бабусь, дідусів, їх інфікує. І ми сьогодні бачимо, з якими важкими пневмоніями госпіталізують людей старшого віку. Тому всі, від малого до великого, мають берегтися»,  – прокоментував він.

Він наголошує, що протягом останніх 14 днів спостерігається ріст захворюваності і це зумовлено тим, що послабили карантин, люди більше спілкуються, більше виходять на вулицю та менше дотримуються всім відомих правил. Відповідно інфекція поширюється. Чиновник каже, що після тривалого плато, яке було у травні, зараз Львів перебуває на підйомі захворюваності.

«Я думаю, що падіння захворюваності найближчим часом не буде, а от наскільки буде стрімкий підйом, залежатиме від нас з вами», — зазначив Володимир Зуб.

Нагадаємо, сьогодні карантин у Львові та області знову не послабили. За словами заступника голови ЛОДА Івана Собка, останні три тижні на Львівщині поступово зростає кількість хворих. Епіцентром хвороби залишається Львів, Пустомитівський та Яворівський райони. 

Також Іван Собко представив проєкт постанови уряду, за яким дозволяється послаблювати чи посилювати карантин у окремих регіонах в межах однієї області за рішенням обласної комісії ТЕБ і НС. Ця постанова набуде чинності 22 червня.

Христина Гоголь

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто»  це медіа, якому справді можна довіряти.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

 

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!