Фото: igotoworld

Фото: igotoworld

Не тільки лижі. Де активно відпочити на Львівщині узимку

5597 0
Узимку на Львівщину приїжджають любителі гірських лиж і сноубордингу зі всіх куточків України. Та Львівська область пропонує і чимало інших видів активного відпочинку на будь-який смак. Tvoemisto.tv розповідає, куди поїхати на зимові вихідні чи канікули за емоціями та враженнями.

«Зимовий сезон відпусток та канікул попереду. На території Львівської області є чимало локацій для активного відпочинку взимку. Гірськолижні курорти з нетерпінням чекають снігу. На деяких курортах, що мають штучне засніження, вже можна кататись. Добре, що у нашому регіоні є альтернативні лижам та бордам варіанти відпочинку, як от оригінальні SPA-процедури – обгортання з буйволиного йогурту, фотозустріч із зубрами чи пішохідні мандрівки в гори», – говорить начальниця управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації Наталя Табака.

Ферма з буйволами та екзотичне SPA

У Сколівському районі у селі Плав'є розташований гірськолижний комплекс «Плай». Як розповідає заступник директора комплексу Назар Ватагович, окрім лиж, тут є великий SPA-центр із двома басейнами – спортивним, довжиною у 25 метрів, та відпочинковим із різними гідромасажерами, джакузі і дитячою зоною. Також комплекс пропонує шість різних саун із зонами відпочинку.

Гірськолижний комплекс Плай

У SPA-центрі комплексу «Плай» пропонують різноманітні обгортання і кілька видів масажу.

«Новинкою цього сезону є процедура «Здивуй своє тіло». Це обгортання з буйволиного йогурту, ванна з буйволиного молока і парне буйволине молоко з медом. Це дуже корисно для тіла загалом і для шкіри зокрема», – розповідає Назар Ватагович.

Читайте також: На яку гору піднятись у Славську. Чотири унікальні піші маршрути

Окрему SPA-зону має 5-зірковий готель «Карпатська ружа», розташований на території комплексу. Тут є спортзали, сауни та 15-метровий басейн.

Після розслаблення гості «Плаю» можуть пограти у боулінг чи більярд, а їхні діти – весело провести час у дитячій кімнаті, де за ними наглянуть няні.

«Плай» пропонує відпочинок не лише для тіла – тут є музей бойківської та західноукраїнської культури, де проводять найрізноманітніші майстер-класи – від випікання хліба до ковальства.

«Також у нас на території є церква святого Михаїла. Її унікальність у тому, що вона збудована без жодного цвяху. Це копія трикупольної церкви із Шевченківського гаю у Львові, що оберігається ЮНЕСКО», – каже Назар Ватагович.

Відвідувачі комплексу можуть також обрати для себе страви до смаку у трьох ресторанах на території. Один із них спеціалізується на стравах на грилі і мангалі. Другий – на українській кухні, і пропонує 15 видів вареників та багато видів дерунів, зокрема – із буйволиною моцарелою всередині. Третій ресторан пропонує відвідувачам європейські страви високої кухні.

Згадувані буйволині йогурт та моцарелу виробляють тут же – на еко-фермі «Плай», що розкинулась на площі у 13 гектарів. Окрім азіатських водних буйволів, тут живуть корови австрійських порід та альпійські кози. Екскурсія з дегустацією для гостей комплексу «Плай» є безкоштовною.

Буйвол на еко-фермі Плай

Еко-ферма Плай

На території комплексу є три різних готеля. Ціна за двомісний номер у готелі економ-класу стартує від 1200 грн за добу, у вартість включений сніданок на шведській лінії. У готелі «Плай» номери коштують від 1800 грн за двох зі сніданком за добу. П’ятизірковий готель «Карпатська Ружа» пропонує дво- і трикімнатні номери, що коштують від 3500 грн за добу – у вартість входять сніданки, користування спортзалами, SPA, зонами відпочинку, саунами, басейном, джакузі.

«Вільні місця у нас є завжди, у кожному готелі ми можемо запропонувати два-три номери, тому що ситуація із бронюванням постійно змінюється», – каже заступник директора комплексу.

Найзручніше до комплексу доїхати потягом – до міста Сколе, звідки є прямий трансфер. Якщо їхати машиною, то комплекс розташований на трасі Київ – Чоп у Сколівському районі. Проїхати повз нього, каже Назар Ватагович, неможливо.

Краєвиди і тюбінг

У гірськолижному комплексі «Буковиця» у Бориславі акцент роблять все ж на лижах і сноубордингу. Тут є траси як для досвідчених лижників, так і для новачків. Також тут працює дитяча школа, де досвідчені інструктори навчають дітей від 5-річного віку. Комплекс пропонує прокат спорядження із 700 одиниць, тут є крісельний, бугельний витяги і мультиліфт для дітей, розповідає його спортивний директор олімпієць Дмитро Мицак.

Окрім лиж, комплекс «Буковиця» пропонує відвідати тюбінг-парк із трасами для тюбінгу. За словами Дмитра Мицака, він запрацює вже скоро – ближче до Нового року.

«Ми також організовуємо оглядові підйоми – можна просто піднятися на крісельному витягу, помилуватись краєвидами, поїсти і спуститись», – говорить спортивний директор комплексу «Буковиця».

Гірськолижний комплекс Буковиця

Щодо їжі, то на території комплексу є кілька фуд-кортів і бістро, де обід із першого, другого і десерту коштуватиме від 120 до 200 гривень, а комплексний обід для групових замовлень – 100 гривень.

«У нас найдоступніші ціни в регіоні з-поміж гірськолижних курортів із крісельними витягами. Пів дня катання коштують 330 гривень, день – 550 гривень у високий сезон із 1 по 12 січня, 500 грн – у низький сезон», – розповідає Дмитро Мицак.

Зі Львова дістатись до курорту можна власним авто, електричкою чи маршруткою, є безкоштовний трансфер із Трускавця. Усю інформацію про те, як дістатись, можна знайти на сайті курорту.

Славсько – гори вражень

Одним із улюблених львів’янами місць для відпочинку є Славсько та навколишні села.

Голова Славської селищної ради Володимир Бега розповідає, що до гірськолижного курорту приїжджають як на активний відпочинок – чи то катання на лижах, бордах, санчатах, снігоходах, піші прогулянки горами, так і для більш спокійного відпочинку – споглядання природи, свіже повітря та карпатське SPA. Також у Славську пропонують різноманітні майстер-класи із сироваріння, гончарства, кулінарні тощо, а ще – долучитись до місцевих традицій та відвідати бойківські гостини.

Гори вражень – Славсько

Також у Славську пропонують скітур – це поєднання пішого і лижного походу. Туристичний маршрут скітуру веде на гору Ільза – це 8,7 кілометрів неймовірних краєвидів зі Славська до Волосянки із можливістю відпочити на вершині, де працює база «Ільза».

У грудні-січні ціни на житло у Славську становлять від 550 грн за номер без харчування до 4 тисяч грн за апартаменти.

«Розрив великий, тому що Славсько пропонує колосальну базу помешкань для туристів – як скромний номер у приватному будинку, так і дворівневі апартаменти з камінами і вітальнями», – зазначають в управлінні туризму ОТГ.

Читайте також: Море серед гір. Де позасмагати та поплавати у басейнах у Славську

Зараз у Славську снігу немає, він лежить лише високо у горах, тож покататись на лижах поки не вийде. Та коли погода дозволяє, на території Славської громади працюють 12 витягів різного класу – бугельні, крісельні, бейбі-ліфти для найменших лижників.

«У нас є сім вершин із гірськолижними спусками. Можна кататись на лижах, сноубордах, тюбах. А сертифіковані інструктори завжди готові допомогти, навчити і проконсультувати», – кажуть в управлінні туризму Славської ОТГ.

Славсько

Зазначимо, що у Славсько можна доїхати власним авто нещодавно відремонтованою дорогою, а також потягами зі Львова, Києва та інших міст.

Лікувальні властивості Нафтусі  

Зі Львова до Трускавця – трохи більше 90 кілометрів, це приблизно півтори години на авто. Місто має 600-літню історію і таку ж тяглу традицію лікування мінеральними водами. У Трускавці є десять різних джерел, вода з яких, залежно від мінералізації, впливає на різні захворювання: гепатити, хвороби нирок, порушення обміну речовин, дисбактеріози, хвороби шлунково-кишкового тракту. Відпочинок і оздоровчі процедури у Трускавці доступні і взимку, незалежно від погоди.

Читайте також: Цілющі вода й повітря. Де на Львівщині зміцнити імунітет і відновитись після хвороби

Вода із мінеральних джерел Трускавця унікальна за своїм складом: у ній високий вміст органічних речовин нафтового походження. Цю воду рекомендують вживати в бюветі, тому що під час контакту з повітрям органічні речовини швидко руйнуються. «Нафтусю» успішно застосовують при захворюваннях нирок, жовчного міхура, печінки, підшлункової залози, вона виводить радіонукліди, нормалізує цукор в крові і так впливає на загальний стан організму та імунітет.

Окрім цілющої води, у Трускавці пропонують відновлюватись після Covid-19.

«Covid-19 дає чимало ускладнень на органи дихання, на печінку, адже для лікування застосовують часто агресивну терапію. А мінеральна вода очищує організм. Трускавець – у зоні ялинових лісів, тут особливе повітря, що має противірусну, протимікробну дію. Також у нас чимало фахівців, які володіють новими методиками реабілітації після коронавірусної хвороби. У санаторіях є соляні кімнати, спеціальні інгалятори, фізіотерапія для покращення роботи органів дихання», – розповідає голова Трускавецької ОТГ Андрій Кульчинський.

Він каже, що все популярнішою у місті стає скандинавська ходьба. Доріжки для цього облаштовують не лише на території готелів, але й у самому місті. Весною, коли був суворий карантин, у місті відремонтували площу біля бювету.

Майже біля дому

Якщо у вас не так багато вільного часу, щоб їхати на відпочинок далеко від Львова, то активно і весело провести час із друзями чи родиною можна в одному із найбільших тюбінгових парків України «Їжак Парк», що розташований поблизу Львова у селі Красів.

Тут є 15 тюбінгових трас – від дитячих до екстремальних. Як розповіли у парку, коли надворі мінусова температура, тут вмикають снігові гармати. Тож навіть якщо у Львові немає снігу, у «Їжак Парку» можна відпочити по-зимовому.

«Зараз, на жаль, не працюють сезонні гірки, тому що погода не дозволяє їх засніжити – чекаємо на мінусову температуру, тоді у нас буде ще, орієнтовно, 10 зимових гірок», – кажуть у парку.

Цього року у тюбінг-парку сніг вже був

Одноразовий спуск на маленькій гірці коштує 20 грн, на великій – 80 грн. Можна також придбати абонемент на годину за 350 грн, діють і сімейні абонементи, що вигідно для гостей з дітьми.

Окрім того, гостям пропонують пейнтбол, оренду зон для барбекю із мангалами і дровами. Також на території працює кафе. Оренда столиків для пікніку, що розташовані окремо на комфортній відстані один від одного, стартує від 350 грн.

«Їжак Парк» працює у будні дні з 12:00 до 19:00, а у вихідні – з 10:00 до 19:00. Найкраще сюди добиратись власним авто, для якого є паркінг.

Доторкнутись до історії

Побачити кінематографічні пейзажі, відчути дух історії та зробити неймовірні фото засніжених скель можна в історично-культурному заповіднику «Тустань» поблизу села Урич у Сколівському районі Львівщини.

Директор заповіднику «Тустань» Андрій Котлярчук каже, що на гостей тут чекають увесь рік. Узимку вихідні будуть лише на Різдво та Богоявлення – 7 і 19 січня.

«Імовірно, будемо працювати і під час локдауну, оскільки, згідно з наказом Львівської ОДА, діяльність історико-культурних заповідників не заборонена. Масштабних заходів через карантин не буде, але щонайменше засніжені скелі і краєвиди можна побачити. Наша територія доглянута і доступна цілу зиму», – каже Андрій Котлярчук.

Читайте також: Як створювати яскраві туристичні проєкти за ґранти. Досвід Тустані

Їхати у «Тустань» найкраще власною автівкою. Детальніше про заповідник і дорогу до нього можна довідатись із тревелблогу «Твоє місто. Твоя країна».

Перекусити, купити сувеніри, а, головне, зануритись в історію наскельної середньовічної фортеці за допомогою віртуальної реальності можна на так званій торговиці – у комплексі, що відкрили торік спільно із місцевими підприємцями.

У єднанні з природою

Узимку для людей, які полюбляють активний відпочинок, доступні і принади Національного природного парку «Сколівські Бескиди».

«Улітку у нас працюють 19 маршрутів і дві екологічних стежки загальною протяжністю у 146 км. Зараз, звісно, є менше доступних маршрутів, адже популярні гори Парашка і Лопата вже вкриті снігом», – розповідає заступник директора НПП «Сколівські Бескиди» Василь Бандерич.

Та погода наразі дозволяє пройтись короткими маршрутами парку – до водоспадів Кам’янка, Гуркало, Сопіцький.

«Коли є сніг, то є більший ризик, тим більше, погода у горах мінлива – можна вийти за сонця, а потім буде заметіль», – каже Василь Бандерич.

На території НПП «Сколівські Бескиди», в урочищі Мальмансталь водяться унікальні тварини – зубри. Та, говорить заступник директора парку, зараз науковий відділ не дозволяє наближатись до тварин, що зібрались у велике стадо, із міркувань безпеки. Та й тварини узимку, додає він, пішли дуже далеко.

Зубри у Бескидах

«Шлях для гостей відкритий, але обмежений», – додає Василь Бандерич.

«Свіже повітря та гарний настрій – найкраща протидія будь-яким хворобам. Але не забувайте, про карантинні обмеження, бо коронавірус ще не відступив. Гірськолижні курорти, оздоровниці, готелі та садиби в регіоні адаптувалися до нових умов і запрошують туристів. Хочу наголосити, що тепер до Славського зі столиці щодня прямує швидкісний потяг Інтерсіті+. Він значно зменшує час на добирання. Попередньо, рейс курсуватиме до 17 січня, та якщо набуде популярності, його зроблять постійним», – зазначає заступник голови облдержадміністрації Юрій Холод.

Львівщина – унікальна, навіть узимку тут кожен зможе знайти відпочинок на будь-який смак – і для тіла, і для душі, і для вражень. Тож проводьте свята активно і здорово, а підказка про безпечний зимовий відпочинок – тут.

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!